Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2011,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gore vreme avgust

Sobota, 13. 8. 2011, 9.33

8 let

Avgusta je v gorah značilna nagla sprememba vremena, zato previdno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pripadniki gorske policijske enote obiskovalce gora seznanjajo z nevarnostmi v gorah poleti in svetujejo glede primerne opreme.

Opozarjajo tudi na vreme, ki se v Alpah hitro spreminja, še posebej avgusta. Gorski policisti bodo danes in v nedeljo svetovali vsem, ki se bodo odpravili na Zadnjico, Dolič, Prehodavce ali Vrata, Triglav. Preventivne aktivnosti že več let S policije so sporočili, da za zagotavljanje čim večje varnosti obiskovalcev gora že več let izvajajo preventivne aktivnosti. Vsako leto pred začetkom poletne turistične sezone namreč gorski policisti skupaj z pripadniki Gorske reševalne zveze Slovenije pripravijo načrt aktivnosti, ki se izvajajo vse do konca poletja. Policijske patrulje tako posebno pozornost namenjajo opremi in psihofizičnemu stanju obiskovalcev gora ter primernosti izbire planinske ture. Največ za varnost v gorah naredi vsak posameznik sam.

Sicer policisti obiskovalce gora najpogosteje seznanjajo z nevarnostmi v gorah poleti in jim svetujejo, kako naj bodo pravilno opremljeni in obuti, kako naj se varno gibajo, opozarjajo pa jih tudi, naj pri izbiri poti in cilja upoštevajo svojo telesno pripravljenost, opremljenost in vremenske razmere. Ravno slednje se v Alpah hitro spreminjajo, še posebej avgusta.

Vreme se lahko spremeni v dveh urah Zato je poleg osnovne opreme - visokih čevljev in poleti lahkih oblačil - v nahrbtniku potrebno imeti tudi kapo in rokavice, dolge hlače in pulover. Kajti naši hribi so že tako visoki, da se vreme lahko spremeni v dveh urah in pomanjkljiva oz. temu neprimerna oprema lahko privede do podhladitev. Za težje, zavarovane plezalne poti je obvezno imeti varovalni pas s samovarovalnim kompletom.

Priporočljiva je alpinistična čelada Na vseh bolj izpostavljenih planinskih poteh pa je več kot priporočljiva alpinistična čelada. Veliko je namreč padajočega kamenja, ki se samodejno kruši. Čelada pri tem lahko prepreči težjo poškodbo in celo reši življenje.

Zaradi avgustovske vročine so možne tudi popoldanske nevihte, ki so združene s strelami. Pri načrtovanju avgustovskih tur naj ljudje ne pozabijo tudi na to, da se dnevi že krajšajo.

Pripadniki gorske enote policije so v pripravljenosti Planinstvo je tesno povezano z nevarnostjo, zato so tudi pripadniki gorske enote policije v pripravljenosti za morebitno pomoč. Od 3. junija poteka organizirano dežurstvo reševalne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah. To dežurstvo bo septembra ob petkih, sobotah in nedeljah, v avgustu pa tudi preostale dneve v tednu.

Ne spreglejte