Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
4. 10. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

3

Natisni članek

Sonja Poljanšek Škrabec Aleš Košir fitnes telovadba vadba

Torek, 4. 10. 2016, 11.01

6 let, 7 mesecev

Kateri slovenski fitnes ima največ prihodkov

Ali tudi vi že razmišljate o vpisu na fitnes?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

3

Vadba Utezi | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vadba v fitnesu in vadba zunaj imata vsaka svoje prednosti. Najboljša je kombinacija obeh, predvsem pa je za dobre rezultate potrebna vztrajnost. Od fitnesov največ prihodkov ustvarjajo centri v prestolnici, med njimi pa se uveljavljeni z nizkocenovnimi ponudniki za vsakega dodatnega člana bojujejo s pestro dodatno ponudbo.

September je mesec, ko večina vadbenih centrov razširi ponudbo programov vadb in se vpisi povečajo predvsem na račun tistih, ki jih pri zunanji vadbi motijo vremenski vplivi in hladnejše ozračje.

Največ prihodkov ustvarijo centri v prestolnici

Največ najuspešnejših podjetij je v osrednji Sloveniji, večina je ljubljanskih, med najboljšimi dvajsetimi sta še dva iz Kranja ter po eden iz Celja, Maribora in Kopra. Največ, kar 37, jih je na trgu šele pet let ali manj, več kot dvajset let obstaja 13 podjetij.

Še leta 2013 je bilo med fitnesi na slovenskem trgu najuspešnejše podjetje Sokol Group. V Ljubljani so imeli več fitnes centrov, zdaj je odprt le še Sokol Vič, ukvarjajo pa se tudi s servisom, trgovino in izdajajo revijo. Leta 2014 jih je po višini prihodkov prehitelo podjetje Hitro Fit, ki ga je v Sloveniji ustanovila avstrijska mednarodna veriga nizkocenovnih fitnes centrov z imenom Fitinn. Tudi leta 2015 so prihodke povečali in s slabimi 1,33 milijona evrov na leto so na prvem mestu med ponudniki.



Največ obiska še vedno prinesejo novoletne zaobljube

Podjetje Olimpus iz Žalca je po prihodkih na drugem mestu lestvice, a se ukvarja tudi s prodajo fitnes opreme, ki podjetju prinaša okoli 70 odstotkov vseh prihodkov. Povečujejo jih z oglaševanjem in širjenjem na tuje trge, prihodki, ki jih prinaša fitnes, pa so bolj ali manj enaki iz leta v leto. Kot je povedala Jasmina Jelen, se septembra obisk poveča za okoli 20 odstotkov, a to ne pomeni, da vsi pri vadbi tudi vztrajajo. Največ obiska je še vedno od novembra, predvsem januarja, ki prinese največ novih vpisov. Kot je še povedala Jelenova, je obisk zelo odvisen od vremenskih razmer.

 

"Včasih so šli prvega septembra otroci v šolo, starši pa so se vpisali v fitnes"

Da je tudi septembra veliko novih vpisov, potrjuje Sonja Poljanšek Škrabec, direktorica Sunny Studia. Ta je imel lani slabih 900 tisoč evrov prihodkov.

"Poleti v centru vadijo tisti, ki delajo zmerno vse leto in vadijo dvakrat ali trikrat tedensko. Prihajajo tudi tisti, ki razumejo, da ni pametno teči zunaj pri 35 stopinjah. Včasih je bilo tako, da so šli prvega septembra otroci v šolo, starši pa so se vpisali na vadbo, zdaj se to vse bolj zamika. Septembra začnejo za svoje zaposlene vpisnino plačevati tudi podjetja, vse pa je zelo odvisno od vremenskih razmer, trenutno je zunaj še vedno zelo toplo," pravi Poljanšek Škrabčeva.

Prihod nizkocenovnih fitnesov zmanjšuje prihodke drugim

"Tisti, ki se septembra ali januarja zaženejo in trenirajo vsak dan, ne vztrajajo tako dolgo kot tisti, ki trenirajo zmerno, a redno," pravi Sonja Poljanec Škrabec, direktorica ljubljanskega Sunny Studia. | Foto: Osebni arhiv "Tisti, ki se septembra ali januarja zaženejo in trenirajo vsak dan, ne vztrajajo tako dolgo kot tisti, ki trenirajo zmerno, a redno," pravi Sonja Poljanec Škrabec, direktorica ljubljanskega Sunny Studia. Foto: Osebni arhiv Za delovanje centra Sunny Studio skrbi skupina 35 ljudi. V tem času se pripravljajo na novo sezono, usklajujejo urnike, pripravljajo programe in z njimi zapolnjujejo zasedenost dvoran, kar je po mnenju Poljanšek Škrabčeve tudi najbolj zahteven del posla.

Podjetju se v zadnjih treh letih znižujejo prihodki. Poljanšek Škrabčeva to pripisuje "poplavi nizkocenovnih fitnesov" v Ljubljani ter temu, da ljudje ne prepoznajo razmerja med kakovostjo in ceno ponudbe.

Temu pritrjuje tudi Luka Starc iz fitnes centra Konex, ki mu prav tako padajo prihodki. Meni, da je vse preveč "robotiziranih fitnesov", čedalje bolj pomembni pa po njegovem mnenju postajajo osebni pristop, spremljanje rezultatov in dober stik z vsakim, ki pride na vadbo.

"Če je trener prisoten v fitnesu in opazi, da kdo vajo izvaja napačno, ga mora popraviti. Če ni nikogar, pa niti ob slabem počutju vadeči ne more računati na pomoč," meni Starc.

Je boljša vadba zunaj ali v fitnesu?

"Enake rezultate kot na fitnesu z vadbo zunaj težko dosežemo. Funkcionalna vadba je učinkovita, a za dobre rezultate tudi zanjo potrebujemo pripomočke, ki bi jih težko vsakič nosili s sabo. Najbolje bi bilo, če bi kombinirali zunanjo vadbo in vadbo znotraj. Če tečemo, bi bilo dobro, da bi to podkrepili z vadbo v fitnesu, kombinacija obojega bi bila najboljša" o tem, ali lahko s funkcionalno vadbo dosežemo takšne rezultate kot na fitnesu, meni Poljanšek Škrabčeva.

Da je težko določiti, katera vadba je boljša, meni osebni trener Aleš Košir. Kot pravi, je vse odvisno od tega, kakšen je naš cilj.



"Z obema vadbama se da doseči veliko, oba načina vadbe sta odlična za določene cilje, težko ju primerjamo med sabo. Sam varovance treniram tako zunaj kot v fitnesu, vsekakor pa vedno poudarjamo, kako dobra je vadba zunaj, v naravi. Vse je odvisno od posameznika, dela naj tisto, pri čemer se tudi dobro počuti, in pri tem vztraja," meni Košir.

Izbrati je treba tisto, kar ti je najbolj všeč, pravi osebni trener Aleš Košir. | Foto: Peter Kastelic Izbrati je treba tisto, kar ti je najbolj všeč, pravi osebni trener Aleš Košir. Foto: Peter Kastelic

Za izgubo teže so najboljše vaje za moč tako v naravi kot na fitnesu

Če gre za rehabilitacijo, so določeni pripomočki na fitnesu zelo dobri, meni Košir. Prav tako je morda za koga fitnes boljša možnost, ker tam nanj ne more vplivati vreme. "Meni je vseeno, ven grem lahko tudi v plundri in dežju, za koga, ki je občutljiv na vreme, za tiste, ki trenirajo ciljno ali za športni rezultat in ki jih slabo vreme dejansko ovira, za gibalno ovirane ter tiste, ki imajo težave z ravnotežjem, pa je bolje, da ob takšnih razmerah trenirajo v fitnesu," pojasni Košir.

"Na začetku tudi na fitnesu veliko vaj delamo z lastno težo," pravi osebni trener Aleš Košir. | Foto: Osebni arhiv "Na začetku tudi na fitnesu veliko vaj delamo z lastno težo," pravi osebni trener Aleš Košir. Foto: Osebni arhiv Kot pravi trener, na fitnesu lahko izvajamo točno določene vaje, lahko izoliramo določeno mišico, treniramo lahko zelo osredotočeno. Ko smo zunaj, lahko delamo z lastno telesno težo in na svežem zraku, oba načina pa imata svoje prednosti.

"Za rekreativce, ki bi radi zdravo in aktivno živeli, bi bilo najboljše, da bi kombinirali oba načina. Prav tako bi oba načina svetoval nekomu, ki želi izgubiti telesno težo. V tem primeru je vadba za moč prava za izgubo teže na zdrav način. Na fitnesu imamo tudi možnosti vodenih vadb, možnost dela z osebnim trenerjem, ko delamo pod nadzorom, pod budnim očesom, ki pazi, da vaje izvajamo pravilno," najprimernejši način za različne cilje komentira Košir.

"Pri teku bi že lažje ločili, kaj je za koga bolje. Maratonca bomo težko videli na fitnesu med pridobivanjem mišične mase. Tekači, ki tečejo na dolge proge, bodo tekli v naravi, treningi šprinta pa vključujejo tako treninge na stadionu kot tudi treninge moči z utežmi za eksplozivnost, ki spadajo v fitnes," doda osebni trener.

Ne spreglejte