Petek,
12. 12. 2014,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2014, 16.13

8 let

Ali odločitev ustavnega sodišča nakazuje, da bodo Janšo oprostili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravnika Tone Jerovšek in Lojze Ude sta prepričana, da današnje začasno zadržanje izvršitve sodbe predsedniku SDS Janezu Janši v zadevi Patria že delno nakazuje končno odločitev ustavnih sodnikov.

Jerovšek: Ta odločitev že nakazuje končno odločitev Pravnik Tone Jerovšek je prepričan, da začasno zadržanje izvršitve sodbe predsedniku SDS Janezu Janši v zadevi Patria že delno nakazuje odločitev o glavni stvari. Po besedah nekdanjega ustavnega sodnika Jerovška, ki je tudi profesor, študente vedno učijo, da se začasna odredba praviloma izda, ko je na prvi pogled viden uspeh pritožnika v glavni stvari.

Odločitev po prepričanju Jerovška vpliva tudi na prenehanje poslanskega mandata Janši, zoper katero se je ta pritožil na ustavno sodišče, to pa mu je do končne odločitve vrnilo mandat. "S to odločitvijo poslanski mandat izvršuje, zato je ugotovitev državnega zbora, da mu mandat preneha, po svoje anulirana," pravi Jerovšek. Dodaja še, da je Janša do končne odločitve sicer pravnomočno obsojen, vendar se sodba o izreku kazni do končne odločitve ne izvršuje.

Jerovšek je takšno odločitev pričakoval Jerovšek je omenjeno odločitev ustavnih sodnikov pričakoval. Pomenljivo se mu tudi zdi, da so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno. "To namreč pomeni, da dvomov ni bilo," dodaja.

Trije sodniki so se, kot kaže, že odločili Tudi nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude z ljubljanske pravne fakultete meni, da odločitev ustavnega sodišča "kaže na to, da se kar precejšnje število sodnikov nagiba k rešitvi, ki bi ugodila ustavni pritožbi". Po njegovih besedah so trije ustavni sodniki jasno izrazili svoje mnenj že takrat, ko so se zavzeli, da bi ustavno sodišče odločalo o Janševi pritožbi še pred izčrpanjem izrednega pravnega sredstva. "Trije so že kar pomemben del, zdaj je treba samo še prištevati," je dejal.

Ude: Argument ustavnega sodišča ne zdrži Po Udetovem mnenju argument ustavnega sodišča, da je Janša poslanec in predsednik največje opozicijske stranke, tako pa bi lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote, ne zdrži. "Janši so dovolili, da je hodil na seje DZ in seje delovnih teles. Ustavno sodišče je že prej odpravilo odvzem oziroma prenehanje mandata, ki ga je na nenavaden način odvzel DZ. Delovanje Janše kot poslanca ali kot člana SDS ni bilo ovirano, morda le nekoliko v predvolilnem boju," meni Ude.

Ob tem dodaja, da se, tudi če bo na koncu Janša oproščen oziroma bodo sodbe razveljavljene, ne strinja s trditvijo, da so odločbe sodišč posledica stare miselnosti, ki se kot kontinuiteta vleče še iz prejšnjega nedemokratičnega sistema.