Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
16.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 16.50

8 let, 1 mesec

Aktiv novinarjev Dela proti imenovanju Stojanova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela protestira proti imenovanju Vesa Stojanova za odgovornega urednika revije Mag, saj je imenovanje "v popolnem nasprotju z mnenjem na Magu zaposlenih novinarjev".

Izvršni odbor (IO) v izjavi za javnost ob tem ugotavlja nenačelnost tako novinarjev Maga, Stojanova in tudi predsednika Združenja novinarjev in publicistov ter nekdanjega odgovornega urednika Dela Petra Jančiča. Novinarji Maga in Jančič očitke zavračajo, medtem ko Stojanov izjave ne komentira. Novinarji Maga naj bi po besedah aktiva novinarjev bili "tihi opazovalci ali celo sodelavci" pri rušenju novinarske avtonomije, Stojanov naj bi postal aktivni sodelavec ogrožanja novinarske svobode, proti čemur je pred tem podpisal peticijo, Jančič pa naj bi bil še pred kratkim "brezobziren akter" takšnega nasilnega ravnanja, kot ga njegovo združenje obsoja. Soupravljanje družbe Delo ni stvar aktiva novinarjev V IO Aktiva novinarjev Dela hkrati ob pozivu novinarjev Maga, naj Veso Stojanov in Tomaž Prpič odstopita iz sveta delavcev kot tudi iz nadzornega sveta (NS) Dela, opozarjajo, da soupravljanje družbe Delo ni stvar aktiva novinarjev, temveč obeh sindikatov in sveta delavcev. Zato je odstop Stojanova in Prpiča lahko le njuna osebna odločitev ali odločitev sveta delavcev, da ju odpokliče iz NS. V zvezi s tem dodajajo, da svetu delavcev, ki imenuje predstavnika delavcev v NS, mandat poteče februarja 2008.

Novinarji Maga zavračajo očitke

Na izjavo so se odzvali novinarji Maga, ki se sicer zahvaljujejo za izraženo podporo, hkrati pa zavračajo očitke na svoj račun. "Res je sicer, da nismo protestirali, ko je v letih 2005 in 2006 prišlo do kadrovskih sprememb v časopisni hiši Delo, ker so ravno takrat potekali dogovori o nakupu revije Mag s strani Dela. V takih okoliščinah se nam ni zdelo prav vtikati v zadeve časopisne družbe, ki nas je kupovala," odgovarjajo na očitke o pasivnosti v preteklosti.

Istočasno Magovi novinarji dodajajo, da so po pridružitvi časopisni hiši večinoma vstopili v aktiv novinarjev Dela, od protestov IO Aktiva za novinarsko avtonomijo pa se niso nikoli javno ogradili. "Kot nam je znano, zaradi dogajanja na Delu niso posebej protestirali tudi novinarji Slovenskih novic, ki so Delova edicija precej dlje kot Mag," opozarjajo v Magu, kjer ostro zavračajo trditve, da naj bi sodelovali pri rušenju novinarske avtonomije.

"Tisti, ki smo ostali na Magu, na Delovo uredniško politiko nikoli nismo imeli vpliva, zato tudi ne želimo biti dežurni krivci za vse, kar se je na Delu zgodilo, niti žrtve povračilnih ukrepov nove lastniške politike," so zapisali.

Ob informaciji, da se svetu delavcev februarja izteče mandat, se Magovi novinarji strinjajo, da ni smiselno začeti postopka za odpoklic Stojanova in Prpiča. Zato pa pričakujejo, da v svet delavcev ne bosta več izvoljena ter da ju bo svet delavcev v novi sestavi odpoklical iz nadzornega sveta.

Jančič: IO nekorekten do kolegov iz Maga Novi odgovorni urednik Maga Veso Stojanov je dejal, da z izjavo IO Aktiva novinarjev Dela še ni seznanjen, a je tudi sicer ne bo komentiral.

Predsednik združenja novinarjev in publicistov Peter Jančič meni, da je primerjava, ki jo je naredilo vodstvo IO Aktiva novinarjev Dela, nekorektna do kolegov iz Maga: "Od njih namreč zahteva, da bi morali ob mojem imenovanju za odgovornega urednika Dela protestirati in to takrat, ko niso protestirali tudi številni novinarji Dela".

Poleg tega gre po Jančičevem mnenju pri izjavi vodstva aktiva novinarjev za ponavljanje trditev odgovornega urednika tednika Mladina Grege Repovža, ki je bil med najostrejšimi nasprotniki njegovega imenovanja za urednika Dela.

Ostra ločnica med Delom in Magom Ob tem Jančič opozarja, da položaj na Delu ob njegovem imenovanju za odgovornega urednika ni primerljiv s sedanjim dogajanjem. Jančič je potegnil tudi ostro ločnico med dnevnim časopisom, kakršno je Delo, in političnim tednikom, kakršen je Mag. "Za politični tednik je namreč logično, da ima neko politično usmeritev," je prepričan Jančič, ki hkrati opozarja na vse večjo uniformnost medijskega prostora. V času, ko je sam vodil Delo, sta se raznolikost in konkurenčnost med dnevnimi časopisi, denimo med Delom in Dnevnikom, povečala, medtem ko "zdaj postajajo vsi časopisi več ali manj enaki," je še kritičen Jančič.

Ne spreglejte