Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 5. 2012,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 5. 2012, 18.40

8 let

2. maj ostaja dela prost dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za finance Janez Šušteršič je napovedal vložitev nekaterih dopolnil, s katerimi bodo ugodili zahtevam nekaterih sindikatov in skupin.

Na področju družinske politike je Janez Šušteršič pred odborom za finance in monetarno politiko, ki pravkar obravnava predlog za uravnoteženje javnih financ, napovedal, da bo vlada z dopolnilom k zakonu namesto popolne odprave brezplačnega vrtca za drugega otroka predlagala, da starši krijejo 30 odstotkov stroškov za drugega otroka. Predlagala bo tudi, da porodniški dopust prve tri mesece ostaja 100-odstotno, za nadaljnih devet mesecev pa 90-odstotno.

Pri nadomestilih za brezposelnost bo vlada z dopolnili po besedah ministra predlagala, da v prvih mesecih ostane enako kot do zdaj, od devetega meseca naprej pa se zniža na 50 odstotkov. Bolniška nadomestila za nego otroka in bolniško, ki je posledica poklicne bolezni ali poškodb pri delu, "pa se ne bodo znižala tako, kot je sicer predvideno v zakonu", je dejal. Predlagali bodo tudi, da 2. maj ostane dela prost dan.

Dvig DDV, če ne bodo uspeli znižati odhodkov Na davčni strani bo vlada na zakon po besedah Šušteršiča vložila dopolnilo, s katerim bo za nepremičnine, vredne od enega do dva milijona evrov, določila polodstotno obdavčitev, za nepremičnine vredne več kot dva milijona pa enoodstotno obdavčitev. Prav tako bo predlagala dopolnilo, da se poviša stopnja davka na dodano vrednost v primeru, da s predlaganimi ukrepi ne bi uspeli uravnotežiti javnih financ. Natančneje dopolnilo po besedah ministra določa, da v kolikor se leta 2013 primanjkljaj ne zniža pod tri odstotke, se stopnja davka na dodano vrednost v letu 2014 dvigne za toliko, da se to doseže, vendar se pri tem omenjeni davek ne sme dvigniti za več kot tri odstotne točke.

Del sindikatov ne bo zahteval referenduma Povedal je še, da so z delom sindikatov že dosegli dogovor, da ne bodo zahtevali referenduma o omenjenem zakonu.

Če bo dogovor z vlado upoštevan, v ZSSS ne bodo zahtevali referenduma Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa je medtem potrdil, da so se z vlado o vsebini varčevalnih ukrepov zelo intenzivno pogajali mesec dni in se tudi uspeli dogovoriti za omilitev nekaterih ukrepov. Če bo ta dogovor upoštevan v zakonu za uravnoteženje javnih financ, v ZSSS ne bodo zahtevali referenduma.

Kot je pojasnil Semolič, so se z vlado pogajali "mimo kamer in novinarjev", pogajali pa so se zlasti z ministrstvi za delo, za finance in za zdravje. Pogajanja so se nanašala predvsem na področja sociale, brezposelnih, bolniških nadomestil in tudi položaja upokojencev.

Semolič je potrdil, da je vlada prisluhnila nekaterim njihovim opozorilom in bo zato k predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga trenutno obravnava odbor DZ za finance, vložila dopolnila v skladu z dogovorom.

"To ne pomeni, da nam je vlada v celoti prisluhnila" Tako so se med drugim uspeli dogovoriti, da 2. maj ostane dela prost dan ter tudi glede nekaterih pravic starejših brezposelnih, nadomestila za nego družinskega člana in pri minimalnem dohodku. To po Semoličevih besedah sicer ne pomeni, da jim je vlada v celoti prisluhnila in da so z doseženim dogovorom zadovoljni. "Nasprotno, mi še naprej menimo, da je smer reševanja javnih financ napačna, saj bi morali dati osnovni poudarek prihodkovni in ne odhodkovni strani," pravi Semolič.

A če bodo dogovorjene rešitve vključene v zakon za uravnoteženje javnih financ, so v ZSSS vladi zagotovili, da ne bodo sodelovali pri nobenih morebitnih referendumskih aktivnostih. Več o vsebini dogovora bodo v ZSSS sicer pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Ne spreglejte