Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Jure Leskovec raziskave Mark Zuckerberg

Torek, 28. 2. 2017, 11.54

6 let, 7 mesecev

Mark Zuckerberg bo financiral raziskave Jureta Leskovca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Mark Zuckenberg, Jure Leskovec. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Organizacija Chan Zuckerberg Biohub, ki sta jo ustanovila Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan, je 47 znanstvenikom z najdrznejšimi idejami za odkrivanje metod zdravljenja različnih bolezni razdelila vsakemu do 1,5 milijona dolarjev. Med prejemniki je tudi slovenski znanstvenik in profesor na univerzi Stanford Jure Leskovec.

Fundacija je med več kot 700 prijavljenimi na prvem razpisu izbrala 47 znanstvenikov "z najbolj tveganimi idejami", ki bodo dodeljena sredstva prejeli v petih letih. Skupno so razdelili več kot 50 milijonov dolarjev sredstev (približno 47 milijonov evrov).

Slovenski profesor računalništva na univerzi Stanford Jure Leskovec je bil izbran, čeprav se sicer ukvarja zlasti z analizo družbenih omrežij. Svojo prijavo je utemeljil s tem, da bodo njegove raziskave biologom pomagale razumeti zapletene interakcije v telesu med boleznijo oziroma zdravljenjem. Namenili so mu 1,5 milijona dolarjev (približno 1,4 milijona evrov).


Preberite še:


Podpirajo najboljše in najobetavnejše znanstvenike

Zakonca Mark Zuckerberg in Priscilla Chan sta organizacijo ustanovila lani septembra in vanjo vložila tri milijarde dolarjev (približno 2,4 milijarde evrov), z njo pa želita podpirati najboljše znanstvenike, inženirje in tehnologe, ki opravljajo raziskave na področju zdravljenja, preprečevanja in omejevanja bolezni.

Organizacija sodeluje z znanstveniki s treh univerz: Stanford, University of California, Berkeley in University of California, San Francisco.

"Izvajamo raziskave, ki pomagajo reševati velike zdravstvene težave. Iščemo in podpiramo najboljše in najobetavnejše biologe, inženirje in tehnologe. Naša kultura poudarja intelektualno svobodo in sodelovanje," pravijo v Chan Zuckerberg Biohub. "Naši znanstveniki imajo na razpolago najboljša znanstvena orodja. Če pa ta ne obstajajo, jih iznajdemo."

Jure Leskovec je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, študij je nadaljeval na univerzi Carnegie Mellon v Pensilvaniji v ZDA, kjer je doktoriral, na univerzi Cornell pa je opravil podoktorski študij. Od leta 2009 predava na prestižni univerzi Stanford v Silicijevi dolini, lani mu je bilo dodeljeno mesto stalnega profesorja. S svojim start-upom Kosei se je leta 2015 pridružil ekipi podjetja Pinterest, ki je eno najpriljubljenejših in hitro rastočih družbenih omrežij na svetu.
Ne spreglejte