Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
16. 8. 2013,
7.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Damijan Terpin

Petek, 16. 8. 2013, 7.11

8 let, 1 mesec

Odvetnik Tine Maze: Tina je za lansko sezono iz lastnega žepa dala 38 tisoč evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos bodo od Tine Maze vsi pričakovali še boljše rezultate kot lani. Dvomim, da bi se podala v takšno avanturo, če bi čutila, da tega ni sposobna, napoveduje njen odvetnik Damijan Terpin.

Odvetnika najboljše smučarke na svetu, zamejskega Slovenca Damijana Terpina, smo vprašali, kakšna presenečenja nam Tina Maze napoveduje za letos. In seveda, kaj on sploh počne zanjo.

V kakšnih odnosih ste trenutno s Smučarsko zvezo Slovenije, ki jo vodi Primož Ulaga? S trenutnim vodstvom smučarske zveze nimamo kakšnih posebej intenzivnih stikov. Ker se bliža začetek sezone, smo jim pred kratkim poslali dopis, v katerem smo obnovili točke, ki jih je treba doreči pred začetkom sezone.

Tina je lani za svojo ekipo in priprave iz svojega žepa založila precej denarja, poleg tega, kar je dobila od smučarske zveze. Govorilo se je, da so morali preostali smučarji prispevati od pet do sedem tisoč evrov. Tina je lansko sezono iz svojega žepa doplačala 38 tisoč evrov. Toliko je pač stala sezona, v kateri so bili doseženi rezultati, ki jih vsi poznamo.

Druga zadeva je vprašanje nagrad, glede katerih so se lani spet pojavile polemike. Mi smo imeli s smučarsko zvezo pogodbo, ki je bila malce ohlapna, rezultat česar je bil, da smo pač dobili približno tretjino nagrad, ki jih je bilo za pričakovati. Zato je to treba definirati zdaj na začetku, ne pa potem sredi ali na koncu sezone, da ne bo vse odvisno od nekih dejavnikov, ki nimajo s pogodbenima stranema nobene zveze.

Potem so tukaj še nekatere odprte zadeve iz lanske sezone. Bilo je kar nekaj stvari, ki niso tekle, kot bi morale. Poznate incident z Mitjo Kuncem. Te stvari je treba urediti za nazaj in za naprej.

Aktualno vodstvo s predsednikom Ulago na čelu se mora spopasti z odprtimi točkami. Prav bi bilo, da bi jih dorekli v začetku septembra, da potem zlasti trener Tine Maze Andrea Massi ne bi več razmišljal o teh zadevah in bi se osredotočal izključno na dejanske potrebe ekipe in Tine Maze za dosego najboljših rezultatov.

Pričakujete, da bo smučarska zveza Tini Maze povrnila teh 38 tisoč evrov, ki jih je morala doplačati? Ne pričakujemo toliko povračila, ampak to, da za prihodnjo sezono ta znesek nečemu prilagodimo. Mi si ne moremo domišljati, da gre ta znesek, ki ga Tina dobi kot prispevek za stroške, za njeno plačo, ampak gre za izdatke. Ta prispevek je pač blokiran že tri, štiri leta, potrebe ekipe pa so se povečale.

Zdaj v ekipi že nekaj let nista več samo Massi in serviser, ampak tudi drugi trener in fizioterapevtka, katere honorar, stroške namestitve in podobno mora plačevati Tina sama. Stroški se tako kopičijo.

Zakaj zgodba s trenerjem moške ekipe Mitjo Kuncem, ki je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu vpadel v Massijevo radijsko frekvenco, po vaših besedah še ni končana? V pogodbi so določeni členi, ki govorijo o tem, da so določene obveznosti na obeh straneh tudi glede komunikacije in odnosov z javnostjo. Ocenjujemo, da te stvari, ki so se dogajale, niso bile v skladu s pogodbo in da so bile tukaj določene kršitve pogodbe, za kar pa so v pogodbi predvidene sankcije.

Mi smo na to zvezo pravočasno opozarjali, vendar kakšnega posebnega pozitivnega odziva z njene strani ni bilo, zato mislim, da se je treba usesti in te reči rešiti na konkreten način. Ali pa vzamemo na zanje, da bo to ostalo v zraku in da se pogodbe pišejo zato, da se pač pišejo, in ne zato, da se spoštujejo. Kar seveda ni prav.

Kakšni pa so vaši odnosi z Olimpijskim komitejem Slovenije? Ima Tina Maze njihovo podporo? Olimpijski komite ima letos pomembno vlogo, ker je olimpijska sezona. Kolikor vem, je bil Tini dan osnutek posebne pogodbe za olimpijado, vendar se te zadeve še nisem lotil. Mislim, da mora olimpijski komite urediti stvari, kot se spodobi, ne le za Tino, ampak za vse tekmovalce.

Ena ključnih stvari, ki se mi zdi zelo pomembna, je, da bi morali na olimpijskih igrah v Sočiju organizirati slovensko hišo. Na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ko Slovenija ni imela svojega kotička za promocijo, smo bili najboljši. Na drugi strani pa so imeli Italijani in druge države svoje hiše, kjer so se zbirali pomembni ljudje iz podjetij, sponzorji in funkcionarji smučarskih zvez.

Kakšno sezono pričakujete za Tino Maze? Menite, da ji bo uspelo zadržati šampionski ritem iz pretekle sezone? Verjamem, da je to mogoče. Vem, da je poleti izjemno trenirala. Ekipa se je reorganizirala v skladu s potrebami. Zadeve z materiali se tudi letos zelo dobro urejajo. Mislim, da so našli pravo kombinacijo vseh elementov. Tina je letos še bolje mentalno pripravljena, ker je že okusila, kako je biti zmagovalka in je zdržala vse pritiske.

Letos bodo od nje vsi pričakovali še boljše ali pa vsaj takšne rezultate kot lani. Mislim, da je tega sposobna. Tudi sicer dvomim, da bi se še eno leto podala v takšno avanturo, če bi čutila, da tega ni sposobna.

V kolikšni meri vam zastopanje Tine Maze predstavlja pravniški izziv? Mnogi odvetniki se namreč odločajo za zastopanje zvezdniških strank bolj zaradi lastne promocije. To sodelovanje je nastalo čisto slučajno. Andreo Massija sem poznal že bistveno prej. Te stvari delava skorajda prijateljsko, tako po času, ki ga porabim, kot tudi po honorarju. Imam svoje plačilo, ampak nekako sem, kar mi je v veliko čast, zelo blizu tej ekipi, kar pomeni, da delam tako, kot da bi delal zase.

Nekdo mora biti tisti, ki skrbi za pravno-pogodbeni in finančni del. Ekipa je zelo majhna in nima menedžerja, ki bi se s tem ukvarjal, zato jaz vstopam v ta del. Zame je to jasno velika poklicna promocija in velik izziv. S Tino je lepo delati, ker je perfekcionistka, zato se trudim, da je ne bi razočaral, ne prijateljsko in ne profesionalno.

Zanimivo je, da je večina mojega dela usmerjenega v to, da zastopam Tino in ekipo v razmerju do smučarske zveze, kar je skorajda paradoksalno. Verjetno bi bilo prej pričakovano, da jo zastopam v razmerju do nekih nasprotnikov.

Mislim, da Tina in celotna ekipa, sploh pa Andrea, zaupajo v moje delo, kar je zame velika čast.

Ne spreglejte