Sreda,
20. 6. 2012,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 20. 6. 2012, 22.25

8 let

Borci ne sodijo na proslavo dneva državnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tradicija se nadaljuje. Ob dnevu državnosti smo znova priča polemikam. Tokrat jih je sprožila vladna odločitev, da praporščaki zveze borcev niso zaželeni na državni proslavi.

V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da so bili k sodelovanju povabljeni le praporščaki veteranskih organizacij, katerih pripadniki so sodelovali v osamosvojitveni vojni, saj gre za praznovanje dneva slovenske državnosti.

Najprej sporna le zveza borcev … A izkazalo se je, da so bili sprva z izjemo zveze borcev povabljeni predstavniki osmih različnih veteranskih organizacij, vsako s svojim zastavonošo. Nato pa je generalni sekretar vlade in predsednik koordinacijskega odbora za državne proslave Božo Predalič po protestu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije sporočil, da so povabilo odrekli tudi trem prej že povabljenim veteranskim združenjem.

… nato pa še tisti brez simbolov "samostojne države Republike Slovenije" Pojasnil je, da bodo na slovesnosti sodelovali le praporščaki, ki na praporih in uniformah nosijo simbole samostojne države Republike Slovenije. Tako so odpadli še Zveza društev General Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije.

Molk Krkoviča, Peterleta in Bavčarja V MnenjeMetru nas je zanimalo, kako to odločitev berejo v zvezi borcev. Na drugi strani smo želeli izvedeti, kako na najnovejšo polemiko gledajo osamosvojitelji, a smo naleteli na molk. Nekdanji poveljnik brigade Moris Tone Krkovič in prvi predsednik vlade v samostojni Sloveniji Lojze Peterle zadeve nista želela komentirati. Enako kot notranji minister v času osamosvajanja Igor Bavčar, ki se ni odzval na naše klice in SMS-e. Omenjeni so bili sicer pred dvema letoma skupaj z obrambnim ministrom v Peterletovi vladi Janezom Janšo pobudniki ustanovitve nove veteranske organizacije, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Smo pa dobili odziv nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, čeprav z zapletom ni podrobneje seznanjen.