Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
17. 6. 2016,
8.52

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

vesoljci vesolje Zemlja astronom

Petek, 17. 6. 2016, 8.52

7 let, 10 mesecev

Stik z vesoljci? Morda čez 1.500 let.

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

vesolje, vesoljci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Astronomi ocenjujejo, da ljudje z vesoljci – če sploh obstajajo – še zelo dolgo ne bomo stopili v stik.

Študent astronomije Evan Solomonides in njegovo profesor Yervant Terzian z univerze Cornell sta na srečanju združenja ameriških astronomov predstavila svojo študijo, v kateri pišeta, da bi lahko v stik z vesoljci stopili šele čez okoli 1.500 let.

"Vesoljci se nam še niso oglasili, saj je vesolje zelo veliko, kar pa ne pomeni, da smo v njem sami. Če bomo nehali iskati, lahko spregledamo signale," je dejal Solomonides. 

Zakaj nas še nihče ni obiskal?

Da bi pojasnili, kako je prišel do števila 1.500 let, moramo razumeti dva fizična izraza, poroča CNN. Prvi je Fermijev paradoks. Poimenovan po fiziku Enricu Fermiju se nanaša na očitno nasprotje med visoko verjetnostjo obstoja zunajzemeljskih civilizacij in dejanskimi opažanji, ki do danes obstoja takšnih civilizacij še niso potrdila oziroma: če je v vesolju veliko Zemlji podobnih planetov, kar pomeni veliko verjetnost obstoja vesoljcev, bi zdaj že morali stopiti v stik z njimi.

Drugi pa je načelo povprečnosti, ki pravi, da ljudje ali Zemlja v vesolju nismo nič posebnega oziroma da se je v dovolj velikem časovnem obdobju življenje moralo pojaviti tudi drugod po vesolju.

Poznamo le majhen odstotek Mlečne poti

Ljudje v vesolje že desetletja pošiljamo radijske in televizijske signale, ki so dosegli vsako zvezdo, oddaljeno do 80 svetlobnih let od Sonca, kar pomeni 8.531 zvezd in 3.555 Zemlji podobnih planetov. Signali so, sodeč po ameriški vesoljski agenciji Nasa, dosegli 2.323 potrjenih planetov zunaj našega osončja, na Zemlji pa iz vesolja nismo nazaj prejeli nobenega odgovora.

Solomonides je prepričan, da nobenega odgovora (še) nismo prejeli zaradi ogromne razdalje. Signale v vesolje človeštvo pošilja zadnjih 80 let, odkrili pa smo šele 0,125 odstotka naše Mlečne poti, v kateri je okoli 200 milijard zvezd. Astronomi menijo, da moramo signalom dati čas, da dosežejo vsaj polovico sončnih sistemov v Mlečni poti, kar naj bi se zgodilo čez okoli 1.500 let, pa še potem je odstotek inteligentnega življenja, ki bi bilo zmožno odgovoriti na signale, verjetno zelo majhen.

Ne spreglejte