Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2017,
19.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

7

Natisni članek

Borut Pahor Marjan Šarec predsedniške volitve 2017

Nedelja, 12. 11. 2017, 19.55

6 let, 5 mesecev

Borut Pahor: Potrudil se bom, da bo moj glas bolj slišan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

7

Predsedniške volitve 2017, Cankarjev dom. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Borut Pahor je v današnjem drugem krogu volitev dobil še en petletni predsedniški mandat. "Če so ljudje pred petimi leti glasovali proti takratnemu predsedniku, so tokrat glasovali zame," je dejal. Marjan Šarec je tekmecu čestital za zmago, je pa zadovoljen tudi s svojim rezultatom.


"Vsem, ki so danes šli na volitve, se iskreno zahvaljujem za njihovo vero v demokracijo, še posebej pa tistim, ki so mi namenili glas. Gospodu Šarcu čestitam za odličen rezultat. Zahvaljujem se ljudem, ki so glasovali zame tudi po petih letih. Če so takrat glasovali proti takratnemu predsedniku, so tokrat za mene. To je neverjetno," je pred svojimi podporniki v volilnem štabu v Ljubljani dejal novi stari predsednik Borut Pahor.

Pahor je izrazil zadovoljstvo z volilno udeležbo v drugem krogu, ki je po njegovem mnenju nekoliko presegla pričakovanja, dejal je, da je njegova izvolitev signal, da si ljudje želijo nadaljevanja politike, ki jo je vodil do zdaj, a ob tem dodal, da bo tudi zaradi tekmecev, ki so mu med kampanjo očitali nedejavnost, v prihodnje glasnejši pri aktualnih vprašanjih.

"Bom predsednik vseh, a se bom potrudil, da bo moj glas bolj slišan," je še povedal Pahor in poudaril, da se je po 20 letih prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil nov mandat.

Šarec: Kaže, da se je v Sloveniji približal čas za menjavo generacij

"Glede na to, da sem bil ob vstopu v kampanjo klovn, je zame ta rezultat res dober," je po zaprtju volišč dejal Marjan Šarec in nadaljeval: "To kaže, da se je v Sloveniji približal čas za menjavo generacij, ko bomo začeli delati drugače."

Tesen izid po njegovem mnenju predvsem "veliko pove o volivkah in volivcih, ki so prepoznali, da je čas za spremembo, in so mi zato tudi namenili toliko glasov. To si štejem v veliko čast, politika pa se bo morala zamisliti".

Šarec je Pahorju že čestital za zmago. "Dobro sva se borila, bila je naporna in dolga tekma," je dejal. "Predsedniku Pahorju želim veliko sreče v novem mandatu, se vidimo pri novih podvigih," je še dejal Šarec, na vprašanja, ali je to že napoved njegovega nadaljnjega udejstvovanja v državni politiki in kdaj se bo izjasnil, če bo sodeloval tudi na parlamentarnih volitvah, pa je odgovoril: "O vsem boste pravočasno obveščeni."

"Tudi morebitna zmaga bi bila realna"

Dosežek Šarca je po mnenju vodje njegovega volilnega štaba Braneta Kralja fantastičen, meni tudi, da je bila njihova taktika pravilna. "Tudi morebitna zmaga bi bila realna," je dejal.

"Ni bilo vse odvisno od našega dela. Veliko dela so opravili tudi volivci, ki so se odločili, kot so se," je povedal Kralj.

O objavi fotografije tako imenovanih stricev in tet iz ozadja je Kralj povedal, da so se za to potezo odločili zaradi stalnih očitkov o ozadjih. "Pokazali smo prave strice in tete iz ozadja," je pojasnil.

Podpore vidnih posameznikov iz političnega in družbenega življenja se po njegovih besedah niso otepali. "Zavrnili nismo nikogar. Veseli smo bili vsake podpore. Tudi tihe," je pojasnil in dodal, da pa se s takšno podporo niso želeli izpostavljati. Prav tako Šarec ni prosil za kakršno koli podporo.

Fotogalerija
1 / 27

Pahorjevi podporniki: Jutri gremo novim zmagam naproti

V volilnem štabu Boruta Pahorja je bilo veselo že pred prvimi zanesljivejšimi delnimi izidi drugega kroga predsedniških volitev. Po besedah predsednika SD Dejana Židana je bilo pričakovanje, da bo Pahor zmagal, povsem upravičeno. 

Židan je v izjavi pred zaprtjem volišč dejal še, da si želi Pahorjevo zmago. Presodil je, da tokratne volitve niso bile povsem običajne, saj volivci niso zgolj izbirali med dvema kandidatoma, temveč ocenjevali delo dosedanjega predsednika republike Pahorja.

Vodja volilnega štaba Dušan Kumer je dejal, da razlika, ki je nekaj odstotkov v prid Pahorju, pove vse. "Veseli smo in razpoloženi. Jutri gremo novim zmagam naproti," je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han se je zahvalil vsem volivcem, ki so prišli na volišča. Vesel je, da je Pahor zmagovalec volitev, ker je bila kampanja naporna in težka in "je bila kampanja proti Pahorju".

Premier Miro Cerar je Pahorju čestital prek Twitterja:

Pahorju je za zmago čestital tudi prvak SDS Janez Janša:

Ne spreglejte