Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Glas za otroke in družine Aleš Primc Angelca Likovič

Torek, 24. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

PREDSEDNIŠKE VOLITVE 2017

Po polomu Likovičeve v stranki pravijo: Te volitve niso bile žetev, ampak setev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Predsedniške volitve 2017, Cankarjev dom. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Kandidatka stranke Glas za otroke in družine (GOD) Angelca Likovič je v nedeljo dosegla najslabši izid v zgodovini predsedniških volitev v Sloveniji. To je slab obet za državnozborske volitve prihodnje leto. "S predsedniško kandidaturo Angelce Likovič so si naredili levjo uslugo," je prepričan politični analitik Rok Čakš.

Za Angelco Likovič je v prvem krogu šestih predsedniških volitev v zgodovini Slovenije glasovalo 0,58 odstotka volivcev. Nekdanja komentatorka resničnostnih šovov je zbrala le 4.273 glasov volivcev, kar je najslabši volilni rezultat katerega koli predsedniškega kandidata v zgodovini slovenskih predsedniških volitev.

Čakš: Zmanjšali so si možnost za uvrstitev v državni zbor

Za stranko, ki si želi prihodnje leto v državni zbor, je to slaba popotnica. "Realni domet stranke GOD je zagotovo okrog parlamentarnega praga, a izkazalo se je, da so si s predsedniško kandidaturo Angelce Likovič naredili levjo uslugo ter močno zmanjšali možnosti za uvrstitev v državni zbor," je prepričan politični analitik in urednik spletnega portala Domovina.je Rok Čakš.

Čakš dodaja, da so v stranki slabo izkoristili medijski prostor, ki bi moral pomagati h grajenju, ne pa k degradaciji stranke. "Streznitev zanje je zagotovo huda, a zanje še ni nič izgubljenega, če bo predsednik Aleš Primc na soočenjih pred državnozborskimi volitvami znal nastopiti bolj prepričljivo in privlačno za ciljne volivce," je prepričan Čakš.


Preberite še: 

-> Drugi krog bo referendum: za Pahorja ali proti njemu #analiza #video
-> Stranka SMC je ena največjih poraženk volitev: izgubila več kot četrt milijona volivcev

-> V Sloveniji voli vedno manj ljudi. Kje so razlogi?
-> Zakaj Pahor ni zmagal že v prvem krogu?


Likovičeva je dosegla daleč najslabši volilni izid od vseh predsedniških kandidatov v zgodovini slovenske demokracije. | Foto: Bojan Puhek Likovičeva je dosegla daleč najslabši volilni izid od vseh predsedniških kandidatov v zgodovini slovenske demokracije. Foto: Bojan Puhek

Primc: Pokazati bomo morali eno od najpomebnejših človeških vrlin

"Te volitve za nas in Slovenijo niso bile žetev, ampak setev," slabe rezultate komentira predsednik stranke GOD Aleš Primc. Prvi mož stranke pravi, da so na volitvah dobili veliko novih izkušenj. "Pokazati bomo morali eno od najpomebnejših človeških vrlin: da se znaš po padcu pobrati," dodaja.

"Angelca Likovič je v volilni kampanji povedala veliko stvari, ki jih je Slovenija morala slišati in jih ni povedal nihče drug. Zelo jo spoštujem in sem ji za to hvaležen. Bila je prva od predsedniških kandidatov v zgodovini, ki si je upala povedati nekatera tudi neprijetna slovenska dejstva. To je naredila nesebično in srčno. Pomembno je bilo, da je kandidirala," pravi Primc.

Stališč ne bodo spreminjali

Zaradi hladne prhe, ki so jo doživeli ob razglasitvi volilnih izidov, Primc pravi, da v stranki ne bodo spreminjali svojih vrednot, ampak jih bodo ljudem poskušali predstaviti še na drugačne načine.

"To so vrednote, po katerih se splača živeti. Želim si, da bodo te vrednote navdih za življenjsko pot mladih. Številni so jih zdaj prvič slišali," razlaga predsednik stranke.

Aleš Primc zatrjuje, da v stranki ne bodo omilili stališč. | Foto: Bojan Puhek Aleš Primc zatrjuje, da v stranki ne bodo omilili stališč. Foto: Bojan Puhek

Pravi, da bodo v javnosti še naprej nastopali proti pravici do splava in pri tem vprašanju ne bodo omilili svojih stališč.

"Ali se vam zdi pošteno do nerojenih otrok, da je smrt nerojenega otroka pravica? Se bi vam zdelo, da bi bila vaša smrt pravica nekoga? Kako mislite, da bi glasovali nerojeni otroci o tem, da je njihova smrt pravica? Nerojeni otroci se sami ne morejo braniti. Potrebujejo nas, da se borimo za njih. Upam, da nas bo vsak dan več," je še dejal Primc.

Na vprašanje, katerega kandidata, Boruta Pahorja ali Marjana Šarca, bo Likovičeva podprla v drugem krogu, Primc odgovarja, da nobenega.

Imate mnenje o temi iz članka? Vabljeni k razpravi na forumu Med.Over.Net. 
Ne spreglejte