Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
17. 10. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

20

Natisni članek

predsednik Slovenije Borut Pahor predsedniške volitve 2017 Andrej Šiško Maja Makovec Brenčič Romana Tomc Ljudmila Novak Suzana Lara Krause Boris Popovič Angelca Likovič

Torek, 17. 10. 2017, 10.15

6 let, 6 mesecev

Predsedniške volitve: ali je že vse odločeno?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

20

Manj kot en teden je še do prvega kroga volitev za predsednika države. Bo potreben drugi krog ali bo Borut Pahor po Milanu Kučanu postal drugi predsednik, ki se bo lahko pohvalil z zmago že po prvem krogu?

V predvolilnih anketah daleč najbolje kaže Borutu Pahorju. | Foto: Siol.net/ A. P. K. V predvolilnih anketah daleč najbolje kaže Borutu Pahorju. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ob tem času čez šest dni bo že znano, ali bo o novem predsedniku Slovenije odločal drugi krog ali bo ta znan že po prvem. Za drugi razplet mora eden od devetih kandidatov dobiti več kot 50 odstotkov glasov volivcev.

V boju za predsedniški položaj Slovenije je devet kandidatov. Med njimi v projekcijah oziroma predvolilnih anketah najbolje kaže aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju. Njegovo ime močno vodi v različnih napovedih, po nekaterih bi lahko zmagal že v prvem krogu.


Po Janši tudi 34 intelektualcev kritično o Borutu Pahorju 


Do zdaj je dvakrat odločitev padla v prvem krogu

"Neodgovorno je dati dokončno mnenje. Še na vsakih volitvah so se zgodila presenečenj," o predsedniških volitvah meni direktorica Mediane Janja Božič Marolt. | Foto: STA , "Neodgovorno je dati dokončno mnenje. Še na vsakih volitvah so se zgodila presenečenj," o predsedniških volitvah meni direktorica Mediane Janja Božič Marolt. Foto: STA , Pred kandidati so še štirje dnevi, v katerih lahko prepričajo volivce, čaka pa jih tudi še nekaj soočenj na televiziji. Po zadnji anketi časnika Delo je 78 odstotkov vprašanih že povsem odločenih glede tega, koga bodo volili, 19 odstotkov pa se jih bo odločilo v zadnjih dneh. Po njihovih napovedih bo volilna udeležba podobna kot pred petimi leti, ko je volilo nekaj več kot 48 odstotkov volilnih upravičencev.

Do zdaj so bile v samostojni Sloveniji predsedniške volitve v prvem krogu odločene v letih 1992 in 1997, ko je dva zaporedna mandata dobil Milan Kučan. Lahko Pahor postane drugi slovenski predsednik z zmago že v prvem krogu predsedniških volitev?

"Predsednik bo znan v prvem krogu le, če se bodo tudi neodločeni enakomerno razporedili z glasovi za vse kandidate in kandidatke. Danes je še povsem prezgodaj za sklepanja, da bo Pahor zmagal v prvem krogu, čeprav je velika verjetnost. Zadnji teden bo vsak kandidat poskušal dati vse od sebe, zdaj bodo med ljudmi vsi, ne samo aktualni predsednik, ves teden bodo soočenja, v petek zvečer še zadnje. Pa še vreme bo naredilo svoje," meni Janja Božič Marolt, direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana.

Podobno previden ostaja tudi Andraž Zorko iz Valicona: "Pahor ima največji delež podpore med najmlajšimi volivci, ki so hkrati najmanj zanesljivi."


 Zakaj je Pahor v resnici pomilostil obsojenega za gospodarski kriminal


Za predsedniški položaj se poteguje devet kandidatov. | Foto: Bojan Puhek Za predsedniški položaj se poteguje devet kandidatov. Foto: Bojan Puhek

Ankete so trenutno javno mnenje, ne volilna napoved

Božič Maroltova opozarja, da je za predvolilne ankete zelo pomemben delež neopredeljenih in da govorimo o trenutnem javnem mnenju, ne o volilni napovedi. "Zelo dober rezultat za Pahorja te dni lahko volivce zadrži doma, ker tako ali tako ankete kažejo, da bo zmagal že v prvem krogu," poudarja direktorica Mediane.


Kdo od predsedniških kandidatov ne razkriva svojega premoženja? #video 


Ker je njegova prednost tako velika, bi lahko nekateri ostali tudi doma

"Objave torej nosijo s seboj veliko odgovornost, tako pri izvajalcih kot pri mediju. Žal še vedno opažamo veliko primerov v tem kontekstu neodgovornih objav." | Foto: Bor Slana "Objave torej nosijo s seboj veliko odgovornost, tako pri izvajalcih kot pri mediju. Žal še vedno opažamo veliko primerov v tem kontekstu neodgovornih objav." Foto: Bor Slana Velika prednost Pahorja pri anketah bi bila lahko tudi dvorezen meč. "Ker je njegova prednost občutna in kot taka že izključuje možnost preobrata, se lahko zgodi, da v nedeljo določeni volivci, ki bi podprli Pahorja, ne bodo prišli na volišča, češ, zmaga je zagotovljena. Bolj ko bodo ankete poudarjale zmago v prvem krogu, bolj verjeten je ta pojav," meni Zorko.

In kaj bi morali po njegovem mnenju v zadnjih dveh narediti protikandidati, da bi mogoče še lahko premešali volilne karte? "Po do zdaj videnem bi se moralo zgoditi nekaj zares radikalnega, če ne že čudežnega. Močno dvomim, da imajo protikandidati še kaj v rokavu, kar bi lahko bistveno vplivalo na rezultat," je prepričan Zorko.

Donaldu Trumpu številne ankete niso napovedovale zmage na predsedniških volitvah v ZDA. | Foto: Reuters Donaldu Trumpu številne ankete niso napovedovale zmage na predsedniških volitvah v ZDA. Foto: Reuters

Se lahko ponovi primer ZDA?

V zadnjem letu so bile volitve v številnih državah po svetu. Novega predsednika so dobile ZDA, Francija in Avstrija, volitve pa so bile tudi v Angliji in Nemčiji. Predvsem v ZDA so predvolilne ankete odpovedale in močno zgrešile z napovedjo zmagovalca – za predsednico so številne raziskave javnega mnenja okronale demokratsko kandidatko Hillary Clinton, predsednik pa je postal republikanec Donald Trump. Se lahko ankete zmotijo tudi v Sloveniji?

"To bomo videli na dan volitev. Glede na kontekst si upam trditi, da bodo napovedi tokrat precej zanesljive, saj ni nekih neznank ali spremenljivk, ki bi bile neraziskane in ki bi hkrati imele velik vpliv na rezultat, kot je bil primer v ZDA. Bi pa opozoril na previdnost pri napovedi zmage v prvem krogu, saj je odvisna od udeležbe med najmanj zanesljivimi udeleženci volitev. Kako se bodo odzvali v nedeljo, najbrž v tem trenutku ne vedo niti sami," Zorko opozarja, da se vsega ne da predvideti.

 

 
Ne spreglejte