David Kos

Torek,
28. 2. 2017,
4.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

informacijska tehnologija zavarovanje

Torek, 28. 2. 2017, 4.12

6 let, 7 mesecev

Zavarovanje pred hekerskimi napadi: revolucija v zavarovalništvu?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Kibernetska varnost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Medtem ko v ZDA drastično narašča število zavarovanj pred kibernetskimi tveganji, zavarovalnice v Sloveniji tega produkta še ne ponujajo. Gre za enega najhitreje rastočih sektorjev v zavarovalništvu. 

Zavarovalništvo velja za tradicionalen in klasičen posel, ki se počasneje prilagaja novim zahtevam trga. A tudi ta panoga se revolucionarnim spremembam ne bo mogla izogniti. V to jo sili bliskovit tehnološki razvoj, ki s seboj prinaša nova in drugačna tveganja. Eno od tveganj predstavljajo tudi kibernetski napadi.

Vse pogostejši napadi na banke po pisanju Financial Timesa kažejo, da se tudi finančni sektor, ki za varnost na spletu sicer nameni več kot katerakoli druga dejavnost, ni več sposoben popolnoma zaščititi. To vzbuja pomisleke o ranljivosti drugih dejavnosti in panog.

Zavarovalnice po svetu imajo zato velika pričakovanja glede zavarovanja pred kibernetskim tveganjem in napovedujejo rast števila tovrstnih zavarovanj. Gre za zavarovanje tatvin, izgube in brisanja podatkov, blokade sistemov, tatvine denarja, oškodovanja ugleda podjetja, odgovornosti proti tretji osebi, prevare, izsiljevanja, obratovalnega zastoja podjetja in stroškov obveščanja strank … Okoli 90 odstotkov takšnih zavarovalnih produktov se za zdaj proda v ZDA, gre pa za enega najhitreje rastočih sektorjev v zavarovalništvu.

Zbrane premije bi lahko narasle za desetkrat

Za zavarovanja pred kibernetskimi tveganji so v letu 2015 po svetu porabili dve milijardi dolarjev (1,9 milijarde evrov), po nekaterih ocenah bi bil do leta 2025 ta znesek lahko desetkrat večji, piše Financial Times.

A kot ugotavlja Deloittovo poročilo, zavarovalnice ne izkoriščajo vsega potenciala kiberzavarovanj in bi morale znova premisliti o primernosti zavarovalnih produktov. Velika podjetja so namreč ugotovila, da kritja množičnih zavarovalniških produktov ne ustrezajo vsakomur. Večina zavarovalnic jim ponuja zavarovanje izgube podatkov, morale pa bi se bolj osredotočiti na individualne potrebe velikih zavarovancev, kamor uvrščajo kibernetske napade na njihove dobavne verige. V tem primeru bi se po napovedih Deloitta napovedana rast verjetno nekoliko upočasnila.

Tri največje zavarovalnice v Sloveniji smo vprašali, ali ponujajo tovrstna zavarovanja. Kljub zavedanju nevarnosti novih tehnologij tovrstnih zavarovanj za zdaj še ne ponujajo, preučujejo in razmišljajo pa o možnosti razvoja ustreznih oblik zavarovanja pred kibernetskimi tveganji.

Zavarovalnice ne, posredniki da

"Tista zavarovalnica, ki bo prva ponudila zavarovanja za fizične osebe in vzpostavila svojo mrežo, bo imela veliko konkurenčno prednost pred preostalimi zavarovalnicami," je prepričan Vladislav Đekić iz podjetja FT Pretium. | Foto: Osebni arhiv "Tista zavarovalnica, ki bo prva ponudila zavarovanja za fizične osebe in vzpostavila svojo mrežo, bo imela veliko konkurenčno prednost pred preostalimi zavarovalnicami," je prepričan Vladislav Đekić iz podjetja FT Pretium. Foto: Osebni arhiv So pa na slovenskem trgu prisotni zavarovalni posredniki, ki prek tujih zavarovalnic ponujajo tovrstna zavarovanja za pravne osebe. Med njimi je podjetje FT Pretium, ki ponuja produkte britanske zavarovalnice Lloyd's of London. Stranke v Sloveniji so srednja in večja podjetja, ki so vodilna v informacijski industriji, energetiki, živilski industriji, finančni industriji …

"Povpraševanja je veliko. Glede na to, da se je poslovanje podjetij z materialnega prestavilo v digitalni svet, so se tveganja povsem spremenila. Tovrstna zavarovanja so primerna za vse gospodarske dejavnosti," pojasnjuje vodja zavarovalnih zastopnikov v FT Pretiumu Vladislav Đekić.

Dodaja, da bodo tovrstna zavarovanja za pravne osebe z novo direktivo EU o varovanju osebnih podatkov še toliko bolj aktualna. Direktiva namreč predpisuje poročanje regulatorju o varnostnih incidentih in predvideva visoke kazni.

Zavarovalnica, ki bo prva na trgu, bo imela ogromno prednost

Đekić velik potencial tovrstnih zavarovanj vidi tudi pri fizičnih osebah v primeru okužbe računalnika, kraje osebnih podatkov ali identitete. "Tista zavarovalnica, ki bo fizičnim osebam prva ponudila takšna zavarovanja in vzpostavila svojo mrežo, bo imela veliko konkurenčno prednost pred preostalimi zavarovalnicami," je prepričan Đekić.

V Zavarovalnici Triglav menijo, da je v Sloveniji zavedanje o kibernetskih nevarnostih še vedno nizka. "Število kibernetskih napadov se povečuje. Večje družbe že postajajo bolj pozorne na ta tveganja, žrtve napadov z uporabo škodljivih sporočil pa so tudi posamezniki," so zapisali.