Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
26. 8. 2011,
16.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nizkocenovni let

Petek, 26. 8. 2011, 16.01

5 let, 10 mesecev

Za nizkocenovnike je Slovenija premajhen trg

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Pogajanja za vzpostavitev novih letalskih prog so dolgotrajna in zahtevna, zato tudi pogosto skrivnostna. A vendarle kaže, da bomo marca lahko z Brnika poleteli še kam.

V iskanju cenejših letalskih vozovnic potniki iz Slovenije neredko najdejo zelo ugodne povezave z bližnjih letališč sosednjih držav in takrat se vedno znova zastavi vprašanje, zakaj se ljubljansko (in ne nazadnje tudi mariborsko) letališče ne more pohvaliti z več destinacijami in cenejšimi poleti.

Pogajanja so dolgotrajna in zahtevna

V podjetju Aerodrom Ljubljana, ki upravlja ljubljansko letališče, so nam pojasnili, da pogajanja z letalskimi prevozniki potekajo praktično ves čas, a gre za dolgotrajne in zahtevne postopke ter usklajevanje voznih redov.

Ti postopki običajno trajajo eno leto, neredko tudi dlje, spremembe pa se najpogosteje uveljavljajo ob novem voznem redu, zlasti poletnem, ki začne veljati zadnjo nedeljo v marcu.

Nizkocenovniki želijo ves čas polna letala

Zakaj imamo občutek, da se ljubljansko letališče večinoma bori za nove prevoznike in ne obratno, smo vprašali. Nizkocenovniki iščejo takšne proge, ki bodo, če je le mogoče, polno zasedene vsak dan in vse leto, so nam pojasnili. Slovenija je zanje kot majhen trg zato manj zanimiva, zaradi česar mora biti ljubljansko letališče prodornejše in bolj tržno naravnano.

Naša realnost je tudi ekonomija obsega, s katero ima vsa Slovenija težavo, so dodali.

"Naše cene so primerljive s podobnimi letališči"

Očitke, da ljubljansko letališče ne privabi več tujih prevoznikov zaradi visokih cen letaliških storitev, imajo za neutemeljene. Obenem opozarjajo, da ne gre enačiti osrednjih regijskih in državnih letališč, ki morajo imeti zagotovljeno višjo stopnjo opremljenosti infrastrukture, s sekundarnimi, sezonskimi in turističnimi letališči, kamor nizkocenovni prevozniki običajno letijo.

Ob tem si podjetje Aerodrom Ljubljana kot upravitelj letališča ne more privoščiti neenakomerne obravnave in pogojev glede na tip letalskega prevoznika in mora svoje storitve ponujati pod enakimi pogoji ne glede na vrsto prevoznika, so še povedali.

Ljubljansko letališče je, so prepričani, po stroških letaliških storitev primerljivo z Dunajem in Zagrebom, ne pa s Trstom, ki je sekundarno letališče. Prav tako poudarjajo, da očitki o previsoki potniški taksi na letališču Ljubljana ne držijo, kar je preverljivo in primerljivo .

Kje pa je Ryanair in kdaj pride?

Irski nizkocenovnik Ryanair leti v bližnja italijanska, avstrijska in hrvaška letališča (res, da ne v vsa vse leto), ne pa tudi v Slovenijo. Eno sezono so nekajkrat tedensko povezovali Maribor z londonskim letališčem Stansted, a so progo ukinili. Zadnje čase se spet govori o tem, da bodo leteli na Brnik, in to kar na več novih progah – ali je to že dogovorjeno?

Na ljubljanskem letališču so nam pojasnili, da so Ryanair nagovarjali že večkrat, predvsem od vstopa Slovenije v Evropsko unijo, a se je nekajkrat izkazalo, da se za sodelovanja ni bilo mogoče dogovoriti.

Nekateri so se umaknili kljub podpisani pogodbi

Za poletni vozni red 2012 kaže drugače, a obenem dodajajo, da se o tem običajno ne govori, dokler ni vse dogovorjeno. Zgodilo se jim je že, da so z neko nizkocenovno letalsko družbo pogodbe že podpisali in se je celo že začela prodaja vozovnic, a na koncu se je prevoznik zaradi nekih svojih razlogov umaknil.

Irci povedo šele, ko je vse dogovorjeno

Da je zid molčečnosti pri teh pogovorih res nekaj običajnega, so nam potrdili tudi iz dublinskega sedeža družbe Ryanair. Ko smo jih vprašali, kako daleč so s svojim ponovnim prihodom v Slovenijo, so nam odgovorili, da nikoli ne razkrivajo morebitnih novih povezav in da ne potrjujejo ali zanikajo pogajanj z letališči, dokler te povezave niso usklajene in dogovorjene z letališči.

Zato tudi ne komentirajo morebitnih novih povezav s Slovenijo in ne morejo ne potrditi ne zanikati, kot jim rečejo, govoric o pogajanjih s kakšnim od slovenskih letališč.

Ne spreglejte