Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
14.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

nizkocenovni letalski prevozniki nizkocenovni let letalo potniki prtljaga Ryanair

Četrtek, 7. 9. 2017, 14.11

6 let, 7 mesecev

Na krov Ryanaira z dvema kosoma prtljage le še s prednostnim vkrcanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Ryanair | Foto Reuters

Foto: Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair uvaja nova pravila glede količine prtljage, ki jo bodo potniki lahko vzeli na krov. Od 1. novembra letos bodo dva kosa ročne prtljage na letalo brezplačno lahko vzeli le še potniki, ki bodo plačali za prednostno vkrcanje.

Če boste na krov Ryanaira tako kot do zdaj hoteli vzeti dva kosa ročne prtljage, boste morali letalskemu prevozniku po novem plačati dodatnih pet evrov.

Drugi kos prtljage boste pustili pri vratih za odhode

Če tega ne boste želeli storiti, boste večji kos prtljage brezplačno predali pri vratih za odhode in jih po pristanku prevzeli pri tekočem traku za prtljago. Če boste to možnost ob vkrcanju zavrnili, potem z Ryanairom po novem ne boste mogli potovati.

Hkrati bodo pri največjem letalskem prevozniku v Evropi znižali cene za oddano prtljago z 38 na 27 evrov in povečali omejitev teže prtljage s 15 na 20 kilogramov. 

Kot pojasnjujejo pri Ryainairu, jih pri njihovih načrtih ne vodi želja po čim večjem dobičku.

Potem ko so v družbi leta 2014 omehčali svojo politiko glede ročne prtljage in potnikom omogočili, da na krov brezplačno prinesejo dva kosa prtljage, naj bi tovorna obremenitev narasla z 82 na 97 odstotkov.

Natovarjanje ročne prtljage vpliva na zamude poletov in daljše čakalne vrste

Zaposleni imajo tako več dela z natovarjanjem ročne prtljage, kar naj bi vplivalo na zamude poletov in daljšanje čakalnih vrst pred vkrcanjem na letala.

"Ne gre za odločitev, s katero bi želeli ustvariti še več dobička, saj bomo znižali cene za oddano prtljago," je pojasnil komercialni direktor Ryanaira Kenny Jacobs.

Hkrati je dodal, da bodo morali biti potniki od zdaj bolj pozorni, da ne bodo presegli največje dovoljene mase prtljage.

Nova pravila veljajo tudi za tiste, ki so vozovnice že kupili

Nova politika družbe bo začela veljati 1. novembra, upoštevati pa jo bodo morali tudi tisti potniki, ki so letalske vozovnice za polete po omenjenem datumu že rezervirali. 

Z veliko obremenitvijo tovora se spopadajo tudi drugi letalski prevozniki.

Pri British Airwaysu potnike na bolj zasedenih poletih nekaj dni pred odhodom kontaktirajo in jim ponujajo brezplačno oddajo ročne prtljage pri prijavi, medtem ko pri EasyJetu potniki vabijo, da ročno prtljago pri prijavi na polet oddajo za 4,36 evra.

Ne spreglejte