Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
28. 7. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

vrednost kriptovalute investicija bitcoin infografika

Sobota, 28. 7. 2018, 12.00

5 let, 9 mesecev

Pričakovana gibanja vrednosti kriptovalut

Vlagatelji menijo, da je pred kriptovalutami lepa prihodnost

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72
bitcoin in ripple | Foto Reuters

Foto: Reuters

Investitorji večinoma vidijo nakup kriptovalut kot investicijo v revolucionarno tehnologijo, zato jih skoraj 80 odstotkov računa, da gre za srednjeročno ali dolgoročno investicijo, v kateri bodo vztrajali do treh let. Več kot 60 odstotkov investitorjev je na trg vstopilo leta 2017 in le nekaj manj jih ima namen dodatno investirati tudi v prihodnjih 12 mesecih.

Podružnica podjetja Huobi, menjalnice za kriptovalute, je izvedla raziskavo o stanju in optimizmu vlagateljev v kriptovalute. V raziskavi je sodelovalo 1.797 lastnikov kriptovalut iz 23 držav sveta. Izvedli so jo v času, ko je vrednost kriptovalut po decembrski noriji vidno padla. Padec vrednosti je bil tako velik, da se je tega obdobja po vzoru najbolj gledane serije Igra prestolov oprijela oznaka kriptozima. A ta zima ni priklicala vojske mrtvecev in zamajala optimizma vlagateljev. Glede na anketo 78 odstotkov vprašanih verjame v rast vrednosti kriptovalut v prihodnjih treh letih.

Kriptovaluta. Bitcoin. Blokchain.
Novice Kitajci prvi ocenili kriptovalute. Katera je najboljša?

Zakaj se investitorji odločijo za bitcoin

Raziskava je poskušala odgovoriti na vprašanje, ali se investitorji odločijo za nakup bitcoinov na račun trenutne priljubljenosti ali investicije vidijo kot tek na dolge proge. Med razlogi za nakup bitcoina izstopa prepričanje, da gre za revolucionarno tehnologijo, ki bo kot taka krojila prihodnost, njena vrednost pa bo s časom samo naraščala.

Dobra petina vprašanih investira v bitcoin v prepričanju, da gre za digitalno zlato. Namen investicije je ohranjanje vrednosti lastnega kapitala skozi čas. To je funkcija, ki jo danes opravljajo investicije v plemenite kovine, kot sta zlato in srebro.

Najmanj vprašanih, in sicer manj od desetine, kupi bitcoin z razlogom, zaradi katerega je tudi nastal. Zato, da ga uporabljajo kot digitalno plačilno sredstvo oziroma za opravljanje denarnih transakcij. Čeprav se nabor podjetij in storitev, ki omogočajo plačevanje z bitcoinom, počasi veča, se zdi digitalna valuta še daleč od svojega prvotnega namena.

Varnost še vedno največja skrb investitorjev

40 odstotkov vprašanih investitorjev v digitalne valute se najbolj boji za varnost svoje naložbe. Glede na pogostost kraje kriptovalut, ta podatek ni presenetljiv. Od leta 2017 naj bi brez dovoljenja lastnikov iz njihovih "žepov" izginilo za dobro milijardo evrov kriptovalut. Trenutna vrednost trga je 255 milijard evrov, ukradena vrednost pa torej predstavlja manj od pol odstotka celotnega trga. Tretjina vprašanih je zaskrbljenih tudi zaradi visokih stroškov trgovanja, pomanjkanja likvidnosti in odzivnega časa ekipe za podporo.

Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Ali bo svet letos spet zajela kriptomrzlica?

Koliko časa imajo namen vztrajati pri investiciji

Podjetje Huobi je novembra 2017 izvedlo tudi anketo o vztrajnosti kriptovlagateljev. Glede na rezultate bo več kot polovica investitorjev vztrajala, torej čakala na prodajo svojih bitcoinov, največ tri leta. Petina ima namen ohranjati bitcoine od štiri do šest let. Za kriptomaraton, torej obdobje, daljše od 12 let, se je odločila dobra desetina vprašanih. Tu gre predvsem za investitorje, ki upajo, da bo investicija pripomogla k lepši upokojenski dobi.

Kljub kriptozimi pričakovanja investitorjev ostajajo visoka

Kot na vsakem novem in hitro rastočem trgu nameni investitorjev in splošno vzdušje na trgu pomenijo ogromno. To se dogaja, ker novosti nimajo zgodovinskih povprečij in razmerij, ki bi jih lahko uporabili kot osnovo za določanje vrednosti. Tako vedno obstaja možnost, da neka slabost poskrbi za paniko na trgu in s tem povzroči množičen izstop investitorjev. Če lahko o trgu sklepamo na podlagi optimizma investitorjev, je pred njim lepa prihodnost.

Raziskava pričakovanja investitorjev opisuje kot precej optimistična, najbolj pri investitorjih na dolgi rok. Kljub več kot polovičnemu padcu cen glede na december 2017 so pričakovanja investitorjev ostala visoka tudi marca. Konec marca je 78 odstotkov vprašanih verjelo, da bo v naslednjih treh letih cena narasla za več kot 30 odstotkov. Da bo čez tri leta cena enaka ali celo manjša, verjame dobrih deset odstotkov vprašanih.

Trajanje investicije v bitcoin | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Slovenija, Bitcoin
Novice Kriptosvet in Slovenija: so nam naredili veliko krivico?
Ne spreglejte