Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
6.30

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 7,00

49

Natisni članek

stavka pošta poštarji Pošta Slovenije

Sreda, 13. 11. 2019, 6.30

4 leta, 6 mesecev

Stavka poštnih delavcev po dveh dneh končana

Poštarji so se pogajali za višje plače, vodstvo pa si je kupilo drago pero #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 7,00

49

Pogajalski skupini Sindikata poštnih delavcev (SPD) in vodstva Pošte Slovenije sta po več kot osem ur dolgih pogajanjih v torek pozno zvečer zbližali stališča in dosegli dogovor. Stavka, ki jo je sindikat začel v ponedeljek, je bila po dveh dneh tako preklicana. Medtem ko so se poštarji pogajali za višje plače, pa si je prvi mož Pošte Slovenije z državnim denarjem privoščil pregrešno drago nalivno pero za več kot 900 evrov.

nalivno pero | Foto:

Naročilnica za nalivno pero, ki sta več kot 900 evrov. | Foto: Naročilnica za nalivno pero, ki sta več kot 900 evrov. Na Planetu so pridobili dokument za naročilo luksuznega nalivnika Montblanc za potrebe poslovodstva. Z njim bo pisal eden od treh članov poslovodstva pošte: generalni direktor Boris Novak, Andrej Rihter ali Vinko Filipič.

Pero ima 14 do 18 karatno zlato konico, zanj pa je odštel več kot 900 evrov. Toliko kot znaša letna povišica, ki si jo je včeraj izpogajal povprečni poštar, so poročali v oddaji Planet 18.

Prav nič unikatni pa niso ceneni nalivniki, ki jih uporabljajo poštarji na ulici. Nekaj materiala jim sicer za delo priskrbi pošta, pogosto pa morajo nalivnik kupiti sami.

Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak se medtem v zasebne namene prevaža s službenim BMW X3, na mesec zasluži skoraj 8 tisočakov bruto, brez potnih stroškov in dnevnic. Med bonitetami ima še zavarovanje odgovornosti in zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

To pa ni njegov edini zaslužek. Je tudi namestnik predsednika nadzornega sveta PBS - za pet sejnin je dobil 19 tisočakov (leto 2015). Za nadzor nad Športno loterijo pa še dobrih 12. (leto 2016).

Stavka po dveh dneh končana

Kot so po koncu večurnih pogajanj v skupni izjavi sporočili s Pošte Slovenije in sindikata, ki je eden od dveh reprezentativnih v omenjenem državnem podjetju, so se dogovorili o načinu zaposlovanja v letu 2020, zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, referenčnih obdobjih za leto 2020 ter področju varnosti in zdravja pri delu.

Sklenjeni dogovor predvideva, da bo Pošta Slovenije poleg 312 novo zaposlenih v letu 2019 do konca marca 2020 dodatno povečala število zaposlenih v poštnem prometu za 35 delavcev in v nadaljevanju na osnovi dogovorjenih kadrovskih kazalnikov prilagajala število zaposlenih.

Poštar
Novice Poštni delavci še naprej stavkajo, pogajanja še v teku

Masa plač za delavce se bo povečala za 7,5 milijona evrov

Maso plač za delavce v poštnem prometu od prvega do vključno sedmega tarifnega razreda bodo povečali za 7,5 milijona evrov, in sicer za 3,75 s 1. januarjem 2020 in za enako vsoto s 1. julijem 2020. Ob tem so se dogovorili, da tudi naslednje leto, enako kot letos, ostaneta dve referenčni obdobji za izplačilo presežkov ur, in sicer od januarja do konca junija ter od julija do konca leta.

Za prihodnje leto je bilo namreč doslej predvideno samo eno dvanajstmesečno referenčno obdobje. Delodajalec bo leta 2021 izvedel tudi revizijo izjave o varnosti z oceno tveganja ter okvirno analizo in zdravstveno oceno delovnih mest v poštnem prometu.

Masa plač za delavce v poštnem prometu se bo povečala za 7,5 milijona evrov, preostalih podrobnosti dogovora pa za zdaj niso razkrili. | Foto: STA , Masa plač za delavce v poštnem prometu se bo povečala za 7,5 milijona evrov, preostalih podrobnosti dogovora pa za zdaj niso razkrili. Foto: STA ,

Kot so še dodali na Pošti Slovenije, je o končni oceni škode dvodnevne stavke v tem trenutku še prezgodaj govoriti, vsekakor pa bodo izvedli vse aktivnosti in ukrepe za omilitev posledic.

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra in med drugim znova zahteval kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njihovi oceni bi morala Pošta Slovenije zaposliti dodatnih 300 ljudi.

Pošta Slovenije
Novice Vodstvo pošte: "Na takšen dvig plač ne moremo pristati" #video

Stavkali, ker vodstvo ni privolilo v dvig plač

Ob tem so zahtevali desetodstotni dvig plač, saj je po njihovem mnenju zdajšnja višina plače za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka. Še pred stavko se jim je na sobotnih pogajanjih uspelo dogovoriti o večini odprtih vprašanj, medtem ko vodstvo pošte ni privolilo v dvig plač.

Kot so ob tem spomnili v poslovodstvu, so februarja z obema sindikatoma sklenili dveletni dogovor, po katerem v primeru spoštovanja sporazuma na strani delodajalca, sindikata v letih 2019 in 2020 ne bosta postavljala novih zahtev ter ne bosta napovedala in izvedla stavke iz razlogov, ki jih ureja dogovor, vreden okoli 17,5 milijona evrov.

Pošta Slovenije
Novice Pogajanja na Pošti Slovenije neuspešna, v ponedeljek stavka

Stavkala več kot polovica vseh pismonoš in zaposlenih za poštnimi okenci

Potem ko je že prvi dan stavke pokazal, da je podpora stavkovnim zahtevam presegla članstvo v tem sindikatu, saj naj bi stavkala več kot polovica vseh pismonoš in zaposlenih za poštnimi okenci, s tem pa je začela nastajati precejšnja gospodarska škoda, je generalni direktor Boris Novak povedal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač, vendar na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest.

Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se tokratni stavki ni pridružil, saj je presodil, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja.

Ne spreglejte