Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
22.35

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

Natisni članek

sosedski spor geodetska uprava geodet Pravni nasvet Pravni nasvet Pravnik na dlani

Četrtek, 7. 3. 2024, 22.35

2 tedna, 4 dni

Pravni nasvet

Sosed želi uradno določiti mejo. Kako se zaščititi pred prevaro? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74
geodet | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sosed želi opraviti uradno meritev meje med tastovo in svojo parcelo. Tast je že nekoliko dementen, zato se bojimo, da bi si sosed na ta račun skušal parcelo malo povečati. Zanima me, kakšen je uraden postopek evidentiranja meje in kaj se zgodi, če se tast s predlagano mejo ne strinja? In kdo mora v tem primeru vložiti pritožbo? Kaj se zgodi v primeru, da tast ne stori ničesar oziroma če meritev zavrne? Hvala, Mitja J.

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovani Mitja, uradni postopek evidentiranja meje ureja zakon o katastru nepremičnin, in sicer od 38. člena dalje. V petem odstavku tega člena so določeni katastrski postopki – pod 1. točko ureditev meje parcele. Sam postopek vodi geodetsko podjetje, upravni postopek pa geodetska uprava (Gurs). Ureditev meje parcele je določena v 57. členu navedenega zakona in v naslednjih členih.

Strokovna podlaga za uvedbo postopka je elaborat, ki ga izdela geodetsko podjetje. Naročnik je lahko lastnik zemljišča, v vašem primeru tastov sosed, ki želi urediti mejo.

Geodetsko podjetje mora razpisati mejno obravnavo na kraju. Pred izvedbo mejne obravnave geodetsko podjetje pridobi pri geodetski upravi (Gurs) zemljiškokatastrske podatke, potrebne za ureditev meje, podatke o lastnikih parcel in drugih osebah, ki sodelujejo v postopku ureditve meje, podatke o njihovem stalnem prebivališču pa pri sodišču oziroma drugih organih, pristojnih za vodenje teh podatkov. Geodetsko podjetje ima pri pridobivanju podatkov o lastnikih parcel ter o drugih osebah in njihovem stalnem prebivališču enake pravice kakor geodetska uprava.

betonski zid
Novice Kako visok zid lahko brez soglasja postavim na meji s sosedom? #pravni nasvet

Pred izvedbo mejne obravnave lahko geodetsko podjetje brez sodelovanja lastnikov opravi meritve in opazovanja na kraju zlasti zato, da ugotovi potek meje po podatkih zemljiškega katastra. Za to ugotovitev se uporabijo zadnji vpisani podatki o parcelah ali podatki iz zbirke listin zemljiškega katastra, upoštevajoč natančnost njegovih podatkov. Iz elaborata ureditve meje mora biti razvidno, katere podatke je geodetsko podjetje uporabilo za ugotovitev poteka meje po podatkih zemljiškega katastra.

Geodetsko podjetje mora vabiti na mejno obravnavo lastnika parcele, katere meja se ureja, in lastnike sosednjih parcel. Lastniki parcel morajo biti povabljeni na mejno obravnavo vsaj osem dni pred njeno izvedbo. V vabilu je treba navesti zakonite posledice izostanka z mejne obravnave.

stara hiša dediščina
Novice Lahko priposestvuje zemljišče zraven hiše? #pravni nasvet

Če se je lastnik udeleži, čeprav ni bil vabljen vsaj osem dni prej, se šteje, da je bil vabljen pravilno. Za lastnike parcel, ki se niso udeležili mejne obravnave, mora geodetsko podjetje dokazati, da so bili pravilno vabljeni. Vsekakor je geodet dolžan upoštevati vse katastrske podatke in ne more vpisati meje zunaj teh podatkov. Za merjenje uporabljajo geodeti napravo, ki odčita mejo po navigaciji, ki je v napravi, in meja ne more odstopati od teh navigacijskih podatkov.

Na podlagi elaborata se potem izvede katastrski vpis meje. Nasprotna stranka, ki se z izmero ne strinja, lahko vloži ustrezno tožbo na pristojno sodišče. V primeru dogovora pa lahko s sosedom naredite tudi manjša odstopanja.

Če je vaš tast slabega zdravja, lahko pooblasti kogarkoli – tudi vas, da ga zastopate na mejni obravnavi. Za pooblastilo zadošča navaden podpis na obrazcu, ki mu ga pred mejno obravnavo pošlje geodet.

Vsebina je bila 9. 4. 2024 spremenjena. Prvotno je bil pomotoma uporabljen zastarel predpis. Mnenje je zdaj posodobljeno z navedbami veljavne zakonodaje. Sam postopek urejanja oziroma evidentiranja meje pa ni bil spremenjen. Za napako se opravičujemo.
Zemljišče za kampus
Novice Podedoval je majhne deleže parcel. Kako se znebiti te lastnine? #pravni nasvet
Ekološki otok Maribor
Novice Občina mu je "ekološki otok" postavila tri metre od terase. Je to normalno? #pravni nasvet

Ne spreglejte