Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
18. 10. 2017,
14.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

2

Natisni članek

pomoč tuje naložbe zaposlovanje Odelo Slovenija

Sreda, 18. 10. 2017, 14.19

6 let, 6 mesecev

Slovenske luči na novem audiju A6 in mercedesu CX118

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

2

Odelo Slovenija | Foto STA

Foto: STA

V podjetju Odelo Slovenija iz Prebolda, pomembnem dobavitelju evropske avtomobilske industrije, so pred novo večmilijonsko investicijo.

Podjetje, ki je v nemški lasti in ga vodi Davorin Dobočnik, bo vložilo nekaj manj kot štiri milijone evrov v proizvodnjo luči nove generacije.

Vzpostavili bodo proizvodnjo zadnjih avtomobilskih luči nove generacije na projektih audi A6 in mercedes CX118.

Sredstva bodo porabili za nakup sodobnih brizgalnih (večbarvnih) in varilnih strojev ter v proizvodnjo uvedli nove tehnologije (inline meritve brizgalnih kosov, OLED-tehnologija, lasersko varjenje, avtomatizacija proizvodnje).

Odelo Slovenija | Foto: STA , Foto: STA , S projektom nameravajo v prihodnjih petih letih ustvariti dodatnih 115 milijonov evrov prihodkov.

Zaposlili naj bi 27 novih ljudi, od tega 25 v proizvodnji. Hkrati bodo dosegli manjšo porabo energije ter manjše toplotno obremenjevanje okolice in proizvodnega prostora.

Projekt je država že uvrstila med razvojne projekte, zato ga bo finančno podprla.

Konec julija so na ministrstvo za gospodarstvo posredovali vlogo za dodelitev 750 tisoč evrov regionalne državne pomoči. To pomeni okoli 20 odstotkov vrednosti projekta.

Na ministrstvu pod vodstvom Zdravka Počivalška so podprli sofinanciranje projekta in tudi vladi predlagali, naj ga odobri.


Preberite še:

Tuji vlagatelji: v Sloveniji bi gradili nove tovarne in zaposlovali, a ...


V Preboldu in Črešnjevcih več kot tisoč zaposlenih

Odelo Slovenija je uveljavljen proizvajalec zadnjih luči, tretjih zavornih luči in smernikov za avtomobile premium razreda.

Proizvodni in logistični obrat imajo v Preboldu in Črešnjevcih, kjer zaposlujejo že več kot tisoč ljudi.

Letos poleti so v podjetju Odelo Slovenija odprli nove proizvodno-logistične površine. | Foto: STA , Letos poleti so v podjetju Odelo Slovenija odprli nove proizvodno-logistične površine. Foto: STA , V lanskem letu, ko so ustvarili blizu 130 milijonov evrov prihodkov od prodaje, so zagnali serijsko proizvodnjo več projektov, in sicer za kupce audija (A5), BMW-jev (M4 GTS - OLED, serija 3 GT, serija 5) in mercedes-benza (razred E).

V letošnjem letu so v Odelu Slovenija začeli že vpeljano serijsko proizvodnjo več novih modelov avtomobilskih luči, kar jim bo prineslo višje prihodke, obenem pa tudi potrebe po več proizvodnih kapacitetah in dodatnem zaposlovanju.

Konec lanskega leta so imeli 843 zaposlenih, ob tem pa še 248 najetih delavcev.

Dodana vrednost na zaposlenega v Odelu Slovenija po zadnjih podatkih znaša nekaj manj kot 49 tisoč evrov, kar je bistveno več od povprečja države, ki znaša 42.100 evrov.

Zadnjo spodbudo države, nekaj več kot 1,2 milijona evrov, so prejeli decembra 2011.

Milijoni za investicije

Odelo Slovenija ni le eden največjih zaposlovalcev in izvoznikov v državi, ampak tudi eden največjih investitorjev.

V lanskem letu so za posodobitev in razširitev kapacitet namenili okoli 20 milijonov evrov. S tem se po naših podatkih uvrščajo na seznam desetih največjih tujih investitorjev pri nas. Pred njimi so Telemach (nakup Tušmobila), Lek, A1, Revoz in Mercator.

Veliko vlagajo tudi v letošnjem letu.

Investicije so "usmerjene v nabavo zemljišč in gradnjo dodatnih proizvodnih in logističnih hal na obeh lokacijah, tako v Preboldu kot v Črešnjevcih". Te površine potrebujejo za zagotavljanje potrebnih kapacitet za načrtovani dvig prodaje do leta 2020.

Največ dobil Revoz

Gre za eno večjih spodbud, ki jih bo ministrstvo za gospodarstvo namenilo zasebnim podjetjem v zadnjem letu in pol.

denar | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Največ, sedem milijonov evrov, je dobil Revoz za projekt Edison, ki obsega proizvodnjo novega twinga in štirisedežnega smarta. Proizvajalec avtomobilov, ki je v francoski lasti in je eden naših največjih izvoznikov, je rekorder po prejeti državni pomoči.

Med večjimi prejemniki državne pomoči so še proizvajalec svetil Hella Saturnus (tri milijone evrov), slovensko-nemški Smartmelamine (milijon evrov), murskosoboško podjetje XAL Svetila (800 tisoč evrov) in podjetje Robotika-Kogler (650 tisoč evrov) iz Radencev.

Ne spreglejte