Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
13.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 13.46

7 let, 2 meseca

Slovenija in Tajska za krepitev gospodarskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanja ministra Slovenije in Tajske, Samuel Žbogar in Kasit Piromya, sta se na srečanju v Ljubljani zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je zdaj zelo skromno.

V ta namen sta podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki vzpostavlja osnovo za krepitev sodelovanja in ustanavlja mešano komisijo.

Sodelovanje na treh področjih Žbogar je na novinarski konferenci povedal, da sta se s tajskim kolegom pogovarjala o treh področjih, kjer državi vidita možnosti gospodarskega sodelovanja. To so pristanišče Koper, zelene tehnologije in gradbeništvo.

Koprsko pristanišče - najbližja pot v srednjo Evropo Tajski minister si je tako že v ponedeljek ogledal koprsko pristanišče, kjer po Žbogarjevih besedah že potekajo dogovori o tesnejšem sodelovanju s tajskimi pristanišči. "Potrebno bo pa še veliko dela, zato da bi se več tajskega blaga preusmerilo v koprsko pristanišče kot najbližjo pot v srednjo Evropo," je dejal Žbogar.

Tajski minister je bil zelo zadovoljen z obiskom v Kopru in je izrazil upanje, da bodo tajska podjetja čim več uporabljala koprsko pristanišče za plasiranje svojih izdelkov v srednjo in vzhodno Evropo.

Slovenija dosegla napredek pri zeleni tehnologiji Ministra vidita velike možnosti za sodelovanje pri zelenih tehnologijah. Kot je poudaril Žbogar, je Slovenija na tem področju v preteklih letih dosegla velik napredek in Tajska je zainteresirana za sodelovanje s Slovenijo. Prepričan je, da bosta državi na tem področju našli veliko skupnih gospodarskih projektov, od sončne energije, upravljanja z vodami do biomase in drugih tehnologij.

Glede sodelovanja v gradbeništvu je Žbogar dejal, da imata obe državi razvito to industrijsko panogo in bi lahko sodelovali na tretjih tržiščih.

S skupnimi pogledi nad mednarodne odnose Zunanja ministra sta govorila tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih, pri čemer je Žbogar poudaril, da imata državi veliko podobnih pogledov na prioritete v mednarodnih odnosih, zlasti kar se tiče podnebnih sprememb, globalnega zdravja in vprašanj, povezanih z okoljem.

Žbogar je napovedal, da bosta s tajskim ministrom v nadaljevanju pogovorov razpravljala še o regionalnih temah, odnosih med Evropsko unijo in Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean), med EU in Tajsko kot tudi o kriznih območjih po svetu.

Uspešnost sodelovanja odvisna od zasebnega sektorja Kasit je dodal, da si želi Tajska sodelovati s Slovenijo dvostransko, v regionalnem kontekstu in mednarodno, zlasti v okviru ZN. Poudaril je, da bo uspešnost sodelovanja med državama odvisna zlasti od sodelovanja med zasebnima sektorjema. Izrazil je upanje, da se bodo po njegovem obisku okrepili stiki med tajskimi in slovenskimi podjetji, predvsem v storitvenem sektorju, trgovini in gradbeništvu.

Žbogar je še povedal, da ga je tajski kolega razveselil z novico, da bo Tajska v kratkem ukinila vizume za slovenske državljane.

Tajski zunanji minister je imel na programu tudi srečanji s premierom Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Pavlom Gantarjem.

"Tajska je pomembna trgovinska partnerica Slovenije"

Pahor in Kasit sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama dobri, podpis sporazuma o gospodarskem sodelovanju pa odpira nove priložnosti. Premier je izrazil zadovoljstvo nad blagovno menjavo, saj je Tajska ena izmed najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije znotraj Aseana.

Blagovna menjava med državama je v prvih desetih mesecih lanskega leta presegla menjavo celotnega leta 2009 in je dosegla 27 milijonov evrov, kar je 28 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2009, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Odnose med državamo lahko še poglobimo"

Tudi Gantar je na srečanju s Kasitom pohvalil dobre odnose med Slovenijo in Tajsko, a sta se sogovornika strinjala, da obstajajo še številne možnosti za njihovo poglobitev, predvsem na gospodarskem področju in še posebej v turizmu. Tajski zunanji minister je pri tem izpostavil velik pomen danes podpisanega sporazuma o gospodarskem sodelovanju.

"Demokratizacija zahteva svoj čas" Gantar in Kasit sta spregovorila tudi o demokratizaciji družbe in se strinjala, da je to dolgotrajen proces, ki v vsaki državi zahteva svoj čas. Kasit je povedal, da se Tajska na poti demokratizacije uči na primeru Evropske unije in da se uči tudi od Slovenije, so sporočili iz DZ.

Ne spreglejte