Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
19.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

vino čili Kmetija Vizjak čili vino

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 19.05

6 let, 6 mesecev

Slovenci zaščitili recepturo za čili vino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Kmetija Vizjak iz Šmarja pri Jelšah je na vinskem tekmovanju v New Yorku za čili vino prejela več odličij. Zanje je zaslužen najbolj inovativni mladi kmet letošnjega leta Matic Vizjak.

Video: Planet TV


Kmet ni samo tisti, ki ima v hlevu več sto glav živine, v garaži najboljši traktor na vasi ter več hektarjev obdelovalne zemlje. Sodoben kmet goji čili, ima svojo majhno proizvodnjo ter uživa v svojem delu. Največ zanimanja je vzbudil tridesetletni Matic Vizjak iz Šmarja pri Jelšah, ki je devet let živel in delal na različnih celinah sveta. Dobil je naziv najbolj inovativni mladi kmet leta 2017.

Matic Vizjak dela po osemnajst ur na dan, največ časa pa preživi v rastlinjaku. | Foto: Planet TV Matic Vizjak dela po osemnajst ur na dan, največ časa pa preživi v rastlinjaku. Foto: Planet TV

Vizjak je energičen mladenič, ki je zaljubljen v svoj poklic. Njegova strast je gojenje čilija. In ker ni obroka brez čilija, pravi Vizjak, so se na netipični slovenski kmetiji lotili tudi pridelave čilijevega vina.

Kmetija Vizjak je na enem od najprestižnejših tekmovanj na svetu v New Yorku med štiri tisoč vzorci z vsega sveta za čilijevo vino spomladi prejela zlato in dve srebrni medalji. Recepturo za prvo uradno čili vino so zaščitili.

"Kmetijstvo pri nas je zaspano, čeprav ima velik potencial," pravi najinovativnejši kmet letošnjega leta, ki dela po 18 ur na dan, največ časa pa preživi v rastlinjaku. Goji več kot 20 vrst čilija z vsega sveta.

Čili | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Rumeni, rdeči habanero, čokoladni habinero, ti so najbolj prilagodljivi našemu podnebju, najboljše rodijo, niso zahtevni," pojasni Vizjak in doda, da je letos za čili dobra sezona, saj ga pobirajo že četrtič. Ker jim svežega ne uspe pojesti, kuhajo omake.

V 120-litrskem kotlu lahko naredijo 1.200 omak v eni seriji. Večinoma delajo ročno, zato so proizvodi označeni z znakom ročno delo.

Čili | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Na vprašanje, ali smo Slovenci ljubitelji pikantne hrane, Vizjak odločno pritrdi in doda, da vedno bolj. Velik uspeh je zato doživel zdaj že dobro poznan, sicer pa najbolj pekoč festival v Sloveniji, katerega idejni vodja je prav Vizjak.

"Slovenija je čudovita država. Vse je odvisno od tega, kako nanjo gledaš. Če nanjo gledaš kot na katastrofo in politike, ki samo kradejo in ljudem jemljejo, jo boš vedno tako doživljal. Jaz pa na Slovenijo gledam s čisto drugačne perspektive," še pove Vizjak, ki je ponosen na svoje korenine.

Ne spreglejte