Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
10. 2. 2018,
19.32

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

TravelAR obogatena resničnost kulturna dediščina

Sobota, 10. 2. 2018, 19.32

6 let, 2 meseca

Slovenci za oglede znamenitosti navdušili tehnološkega velikana

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
TravelAR | Foto TravelAR

Foto: TravelAR

Tudi v oglede kulturne dediščine se lahko vnese tehnologija. Eno od takšnih idej so dobili v kočevskem podjetniškem inkubatorju, kjer so s pomočjo obogatene resničnosti razvili aplikacijo, ki vas popelje skozi 3D-rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti. Njihovo aplikacijo je opazil tudi tehnološki velikan.

Konec leta 2016 se je ekipa iz kočevskega podjetniškega inkubatorja zapletla v pogovor z Nadavom Sagirjem, ki razvija AR-tehnologijo.

Takrat so dobili idejo, da bi z interaktivno aplikacijo predstavili pozabljeno mestno kulturno dediščino.

Prve tečaje 3D-modeliranja so začeli lanskega marca, konec leta 2017 pa so izdali aplikacijo za najbolj priljubljena mobilna operacijska sistema iOS in Android.


Futourist: slovenska platforma, ki obljublja, da bo boljša od TripAdvisorja 


Skozi obogateno resničnost po kulturnih znamenitostih

Inovativna turistična rešitev s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti (AR) obiskovalce popelje skozi 3D-rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti, kulturne dediščine in zgodovinskih dogodkov.

Za zdaj so jih razvili za mesti Kočevje in Črnomelj. Pri projektu je za vsako mesto sodelovalo po deset oseb, ob tem pa še lokalne institucije (muzeji, zavod za turizem in občina).

Z razvojem so obogatili znanje na področju 3D-modeliranja. | Foto: TravelAR Z razvojem so obogatili znanje na področju 3D-modeliranja. Foto: TravelAR

Želijo si širitve v preostala slovenska mesta

V prihodnosti je načrt, da okoli aplikacije zgradijo skupnost, ki lahko ustvarja nove in nove vsebine na področju izgubljene kulturne dediščine iz različnih krajev.

"S tem se bo tudi raven znanja o ustvarjanju 3D-modeliranja za AR precej dvignila," je prepričan Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Pri projektu so sodelovali številni mladi.

Prvo potrditev oziroma nagrado so dobili od tehnološkega velikana Epsona, ki bo svoja nova AR-očala Moverio predstavil ravno s pomočjo slovenske aplikacije.

Ne nadomestek, ampak dopolnitev vodnikov

Ustvarjalci aplikacije TravelAR Slovenia so prepričani, da lahko tehnologija AR znatno pripomore k razvoju turizma v Sloveniji, vendar se s tem ne bi zmanjšala potreba po vodnikih.

"Po eni strani se turistični delavci tovrstnih novosti najprej bojijo. Najprej pomislijo, da zaradi tehnologije vodniki ne bodo več potrebni. A ravno tu je čar tehnologije - lahko izjemno popestri obstoječe vodene oglede, ustvari nove, hkrati pa omogoča razlog za višjo ceno storitve. Projekt smo že predstavili nekaterim in nad potencialom, ki ga tehnologija prinaša, so bili navdušeni," razlaga Stijepič.

Po njihovem mnenju bo tehnologija obogatene resničnosti v letu ali dveh postala del prevladujočega trenda, ki bo dopolnjeval našo izkušnjo vsakdanjega življenja.

Kaj ponuja?

Interaktivni ogledi znamenitosti bodo najprej na voljo v Kočevju in Črnomlju, kjer se bodo lahko obiskovalci ob avdiovodenju v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku sprehodili skozi mestno zgodovino ter se "srečali" z zgodovinskimi osebnostmi.

Cilj razvijalcev je okoli aplikacije zgraditi skupnost, ki lahko ustvarja nove in nove vsebine izgubljene kulturne dediščine. | Foto: TravelAR Cilj razvijalcev je okoli aplikacije zgraditi skupnost, ki lahko ustvarja nove in nove vsebine izgubljene kulturne dediščine. Foto: TravelAR V kočevskem mestnem središču si bodo tako ob za to namenjenih točkah med drugim lahko ogledali tudi izginuli Kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno.

"Na Kočevskem je bilo zelo veliko kulturne dediščine izgubljene med drugo svetovno vojno. Odgovor na vprašanje, kako to ponovno obuditi, nam je dala tehnologija Augmented Reality. S tem bomo lahko prebivalcem in obiskovalcem pričarali izkušnjo zgodovinsko izgubljene dediščine Kočevja in okolice. Verjamemo, da lahko projekt skozi izobraževanja o pripravi 3D-vsebin za AR razširimo tudi na druge dele Slovenije," je o ideji in začetkih povedal Stijepič.

Tujino so za zdaj postavili na stranski tir, saj si najprej želijo, da Slovenija postane prava AR-turistična destinacija.

Ne spreglejte