Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2011,
17.38

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 10. 2011, 17.38

7 let, 3 mesece

Slovaški parlament potrdil krepitev EFSF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovaški parlament je podprl krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

V drugem poskusu glasovanja je za krepitev EFSF glasovalo 114 poslancev iz vladajoče koalicije in opozicije, 30 poslancev je bilo proti. Slovaška je tako kot zadnja od 17 članic območja evra potrdila krepitev EFSF. Slovaški parlament je o krepitvi mehanizma sicer glasoval že v torek, a vlade pri prizadevanjih za potrditev EFSF ni podprla ena od štirih strank vladajoče koalicije Svoboda in solidarnost (SaS), zaradi česar je v torek padla desnosredinska vlada. Za krepitev EFSF v torek niso glasovali niti opozicijskimi socialdemokrati, ki pa so že takrat napovedovali podporo pri drugem glasovanju. Premierka Iveta Radičova je glasovanje o EFSF vezala na zaupnico vladi. Članice vlade so morale pristati na predčasne volitve Vlada je nato dosegla dogovor s socialdemokrati Roberta Fica o podpori EFSF, v zameno pa so morale članice vlade pristati na predčasne volitve. Fico je dogovor o podpori EFSF dosegel s tremi od štirih strank desnosredinske koalicije, Slovaško demokratično in krščansko unijo (SDKU), krščanskimi demokrati (KDH) in madžarsko-slovaško stranko Most-Hid. Poslanci koalicije in opozicije so v 150-članskem parlamentu pred tem danes s 143 glasovi proti trem podprli tudi predčasne volitve v državi. Te naj bi potekale 10. marca prihodnje leto. Redne parlamentarne volitve so bile na Slovaškem sicer predvidene šele leta 2014. "Slovaške v Evropi ne bodo več dojemali kot črne ovce" Pričakovati je, da bo v prihodnjih mesecih do predčasnih volitev Slovaško vodila manjšinska vlada, saj druga najmočnejša stranka SaS v vladi ni več zaželena, premierka Radičova pa je štiri ministre iz SaS pozvala k odstopu. Radičova je sicer po glasovanju pokazala vidno olajšanje. "Slovaške v Evropi ne bodo več dojemali kot črne ovce," je dejala.

"Čeprav je bila cena visoka, sem vesel, da smo izpolnili naše obveze in nismo blokirali tega mehanizma, katerega namen je preprečiti krize v evro območju," je po glasovanju o krepitvi EFSF dejal finančni minister Ivan Mikloš.

Tudi vodja socialdemokratov Fico je izrazil zadovoljstvo z izidom glasovanja. "Slovaška se je ponovno vrnila na zemljevid Evrope in zahvaljujoč nekaterim političnim strankam jo vidijo kot zaupanja vrednega evropskega partnerja." Fico je tudi izrazil upanje, da bodo novo vlado sestavljale stranke z bolj podobnimi pogledi na evropske zadeve.

"Slovaški parlament je postal marionetno gledališče" Predsednik parlamenta Richard Sulik pa je kot nasprotnik krepitve EFSF nasprotnega mnenja. "Slovaški parlament je postal marionetno gledališče, ki sledi navodilom iz Bruslja." Sulikova SaS sedaj razmišlja o ustavni tožbi, saj ustava po njenem mnenju ne predvideva, da je v prvem poskusu neuspešno glasovanje mogoče ponoviti.

Slovaška je predstavljala še zadnjo oviro pri krepitvi EFSF, ki velja za ključni sklad pri reševanju globoko zadolženih članic območja evra. EFSF bo imel po novem 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Krepitev mehanizma bo med drugim omogočila drugo javno pomoč Grčiji v višini 109 milijard evrov.

Okrepljeni EFSF naj bi tudi dobil nove instrumente, ki bodo pripomogli k temu, da se bo lahko mehanizem hitreje odzival. Tako bo lahko v prihodnje od vlad in pod določenimi pogoji tudi od investitorjev kupoval tudi dolgove držav, ki so se znašle v krizi, te države pa bodo lahko dobile tudi ugodna posojila.

Ne spreglejte