Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2011,
15.18

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stečaj

Torek, 7. 6. 2011, 15.18

7 let, 3 mesece

SCT zelo verjetno v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upravni odbor Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) je zavrnil predlog lastniškega vstopa v SCT, je po seji povedal predsednik upravnega odbora CPL Stanko Petrič.

SCT, ki bi moral do 14. junija zagotoviti denar za plače, bo šel zelo verjetno v stečaj. "S tem je zgodba za nas zaključena in ne vstopamo v lastniško strukturo," je dejal Petrič. "V teh kriznih časih bi lahko z vstopom v tega velikana ogrozili lastno varnost," je dodal. Tveganja so bila prevelika "Ocenili so, da so tveganja prevelika," je povedal Jure Krajnc iz CPL, ki je vodil pogovore z SCT. Prokurist SCT Dušan Mes je povedal, da je banka zahtevala, da bi CPL nase prevzel 110 milijonov evrov garancij - 50 milijonov evrov za dobro izvedbo in 60 milijonov evrov za odpravo napak. "Tega si CPL ne more privoščiti. Tudi sam sem mnenja, da se CPL ne sme zaradi SCT tako ogroziti, da bi v dveh ali treh mesecih sam zašel v takšne težave," je dejal Mes. SCT čaka še na uradni dokument, s katerim se bo v sredo seznanil upravni odbor SCT. Mes pravi, da bodo upravnemu odboru "predlagali stečaj, če upravni odbor ne bo imel kakšne druge rešitve".

"Naredili smo, kar smo mogli"

"Žal tako je. Naredili smo vse, kar smo mogli. Če ni bilo tako, kot smo sprva načrtovali, bo pač stečaj," je dejala prisilna upraviteljica Marija Magdalena Šantl.

Če 14. junija, ko bo na sodišču narok o ugovorih zoper vodenje prisilne poravnave, ne bo dokazila o izplačilu plač, avtomatično sledi stečaj, je dodal Mes. Vodstvo SCT verjetno predloga za začetek prisilne poravnave ne bo umikalo, saj časovno gledano ni razlike, je dejal.

"Delovci bodo kot upniki poplačani" S stečajem bo delo izgubilo 760 delavcev, kolikor jih zaposluje družba SCT, Mes pa je prepričan, da bodo delavci kot prednostni upniki poplačani. "Naša prioriteta je bila zagotoviti plače. Glede na to, da bodo delavci prednostni upniki, sem prepričan, da je iz tega naslova dovolj denarja, da bodo delavci v večini poplačani," je dejal Mes.

Največ garancij je SCT dala Nova Ljubljanska banka

Prijavljene terjatve upnikov se bodo v stečajnem postopku upoštevale; če je nastala kakšna nova terjatev, jo je pa treba prijaviti, je pojasnila Šantlova.

Dolg SCT bo naraščal, že zaradi unovčevanja garancij, je ocenil Mes. Po njegovih besedah je bilo od začetka prisilne poravnave unovčenih za 22 ali 23 milijonov garancij, izpostavljenost SCT iz tega naslova pa je še več kot 150 milijonov evrov. Največ garancij je SCT dala Nova Ljubljanska banka (NLB).

V NLB odnosov s komitenti ne komentirajo, prav tako ne "svojih prihodnjih ravnanj". "Sicer NLB aktivno deluje v smeri maksimalne zaščite svojih poslovnih interesov," so zapisali v odzivu.

"Stečaj je boljša možnost"

Potencialni skupni dolg SCT, če bi se vse garancije unovčile, je okoli 450 milijonov evrov, je dejal Mes. Od tega je odvisno tudi, v kakšnem deležu bodo poplačani upniki. Mes ocenjuje, da bodo poplačani precej manj od 40 odstotkov, kolikor je predvidevala prisilna poravnava.

"Banka je pač ocenila, da je stečaj boljša možnost," pravi Mes.

"Izgubili smo kakovosten kader in znamko" Prokurist meni, da je škoda, da gre to podjetje v stečaj: "Izgubili smo podjetje, blagovno znamko, ki je nekaj veljala. Mislim, da bi jo lahko za zelo malo denarja obdržali. Izgubili smo tudi kakovosten kader, poleg tega pa bodo upniki v stečaju dobili bistveno manj kot v prisilni poravnavi. Mislim, da bo banka tukaj veliko več izgubila, država pa bo morala v postopku stečaja samo za vračilo DDV dati več kot 40 milijonov evrov."

Ne spreglejte