Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
18.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 18.22

7 let, 2 meseca

OZS: Sosedska pomoč mora obstajati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije (OZS), ki se zavzema za omejitev dela na črno, menijo, da mora sosedska pomoč obstajati.

So pa proti, da se z anomalijami, ki jih omogočata tovrstna pomoč in delo v lastni režiji, dovoljuje opravljati neko dejavnost. Vlada bo morala po njihovem poleg novega zakona o preprečevanju dela na črno uzakoniti še druge ukrepe za omejitev sive ekonomije. Le z novim zakonom težko do manj sive ekonomije Kot so sporočili iz OZS, samo novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ne bo dovolj za zmanjšanje sive ekonomije. "Treba je urediti plačilno disciplino, nujno urediti nefleksibilen trg delovne sile in sprejeti delovno zakonodajo, ki bo primerljiva z evropsko," so prepričani. Vse to pa je treba urejati hkrati z ostrimi sankcijami na področju sive ekonomije. Po mnenju zbornice bo treba vzpostaviti tudi pozitivne mehanizme, da bi ljudje iz "sivega polja" začeli delovati v zakoniti ekonomiji.

"To bi dosegli z olajšavami za začetek poslovanja, z dodatnimi olajšavami za podjetnike, ki zaposlujejo nezaposlene in - najpomembneje - z vzpostavitvijo stimulativnega davčnega mehanizma za vse, tudi za tiste, ki naročajo delo na črno, kar zahteva korenito spremembo dohodninske politike," so poudarili.

Dela na črno ne bi bilo, če ne bi bilo naročnikov Po mnenju OZS dela na črno ne bi bilo, če ne bi bilo naročnikov. Število teh bi najbolje omejila do 100-odstotna olajšava na podlagi zbiranja računov po načelu "vsak račun šteje". Po oceni zbornice je to poglavitni ukrep, ki bi res korenito spremenil trenutne razmere na tem področju.

"Parcialno reševanje ne bo prineslo rezultatov" "Ravno zaradi tega OZS vztraja pri svojih zahtevah, da jih vlada upošteva v paketu, saj parcialno reševanje ne bo prineslo želenih rezultatov," so poudarili.

"Prostovoljno delo se ne prepoveduje" S predlogom zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno se po navedbah OZS ne prepoveduje ali omejuje prostovoljno delo. V predlogu zakona so izrecno navedene dejavnosti in izjeme, ki se ne štejejo za delo na črno: sosedska pomoč, delo v lastni režiji, nujno delo, humanitarno, karitativno, prostovoljsko delo po tem zakonu in po drugih predpisih, osebno dopolnilno delo in kratkotrajno delo.

"Obseg sive ekonomije je pri nas enormno velik" "Zakon slovenska država potrebuje, saj je obseg sive ekonomije enormno velik in se še povečuje. Potrebujemo ga zato, da vemo, kaj je siva ekonomija in da se z zakonom določijo določene izjeme," so še izpostavili v OZS.

OZS še naprej grozi z državljansko nepokorščino OZS je vlado konec decembra pozvala k uresničevanju njihovih zahtev in zagrozila z državljansko nepokorščino. Vlada je minuli teden na zahteve zbornice odgovorila s konkretnimi predlogi, ki jih je obravnaval tudi upravni odbor OZS. Ta je ocenil, da so nekateri predlogi zadovoljivi, nekateri ne, zato ostajajo v dialogu z vlado, a kljub temu nadaljujejo z dejavnostmi za državljansko nepokorščino.

Ne spreglejte