Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
7.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 7.13

7 let, 2 meseca

Od danes višji DDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V veljavo stopa višji davek na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja DDV-ja se z 20 zvišuje na 22 odstotkov, znižana, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Ali oziroma kako hitro bodo višjemu DDV-ju sledile tudi višje cene, za zdaj še ni znano.

V Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da zvišanje DDV-ja ni primeren ukrep. Potrošniki se namreč na zvišanje davkov praviloma odzovejo z zmanjšanjem nakupov. V zbornici se zato sprašujejo, ali ne bo škoda, ki jo bosta utrpela trgovina in tudi vse slovensko gospodarstvo, veliko večja, kot pa bodo učinki, ki jih vlada pričakuje od zvišanja DDV-ja za državni proračun.

Da bi lahko ta ukrep negativno vplival na potrošnjo, priznava tudi vlada, ki od višjega DDV-ja letno pričakuje okoli 250 milijonov evrov več proračunskih prihodkov. Če se bodo višje davčne stopnje v celoti prelile v drobnoprodajne cene, se bo končna potrošnja znižala za 1,5 odstotka, je izračunala.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so v petek ocenili, da se bo zaradi dviga DDV-ja zmanjšalo povpraševanje. "Pogrešamo aktivnosti za dvig povpraševanja, saj oživitve gospodarstva ni brez potrošnikov. Upamo, da trgovina in živilska industrija vsaj pri osnovnih življenjskih artiklih razlike v davku ne bosta prenašali na potrošnika in da si bosta to breme poskušali razdeliti," pravijo.

Vlada se je za dvig DDV-ja odločila po tem, ko je predlog o uvedbi kriznega davka, s katerim bi bili obdavčeni vsi prihodki, naletel na ostro nasprotovanje. A ideje o kriznem davku ni opustila, pustila si ga je za rezervo, če drugi ukrepi konsolidacije javnih financ ne bodo uspešni.

Dražji tudi naftni derivati Zaradi višjega DDV-ja so se zvišale tudi cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 2,4 centa na 1,495 evra, 100-oktanski bencin za 2,5 centa na 1,519 evra, dizelsko gorivo pa za 2,3 centa na 1,366 evra za liter. Zvišala se je tudi cena kurilnega olja – za liter je treba tako po novem odšteti 0,986 evra oziroma 1,6 centa več kot doslej.

Ne spreglejte