Torek,
15. 2. 2011,
11.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 2. 2011, 11.33

7 let, 2 meseca

Obrtniki ne bodo plačali davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker vlada ni upoštevala zahtev Obrtne zbornice, obrtniki marca ne bodo plačali davkov in prispevkov, so sporočili iz OZS. Sledita dvigovanje denarja iz bank in protest.

Obrtniki so nezadovoljni, ker vlada ni v celoti upoštevala predlogov ukrepov, ki bi po njihovem mnenju omogočili ponoven zagon slovenskega gospodarstva. Na regijskih odborih, ki jih prirejajo po državi, zato razpravljajo, kako javno izkazati svoje nezadovoljstvo. Marca dvigovanje denarja iz bank in protest "Tako bodo najverjetneje v začetku marca začeli vlagati prošnje na DURS za obročno odplačevanje prispevkov, ne glede na odgovor pa v tem mesecu prispevkov in davkov ne bodo plačali. V prvi polovici marca naj bi začeli postopoma dvigovati denar na bankah in bankomatih, sredi marca pa se pripravlja javni protest v središču Ljubljane," so sporočili iz OZS.

V zadnjem času se je prizadevanje zbornice, da vztraja pri zahtevah za ureditev razmer v malem gospodarstvu, še podkrepilo. "Zelo veliko obrtnikov je zaradi neustrezne insolventne zakonodaje trenutno na robu preživetja, saj so zaradi dolgih in neustreznih postopkov prisilne poravnave in stečajev velikih ostali brez zasluženega denarja," pojasnjujejo na OZS.

"Vsak račun šteje" Obrtniki opozarjajo tudi na zastarelo delovnopravno zakonodajo. Če bi jo v kratkem posodobili in bi omogočala bolj fleksibilno zaposlovanje, bi lahko v malem gospodarstvu zaposlovali bistveno več ljudi, zatrjujejo.

Izmed predlogov obrtnikov so sicer upoštevali tiste, ki naj bi zajezili plačilno nedisciplino in delo na črno. Nerešeno pa ostaja tudi vprašanje prisilne poravnave.

Iz OZS so sporočili še, da se zavzemajo za sprejetje ukrepa "vsak račun šteje", ki bi državljanom omogočil dodatne olajšave, država pa bi z omejevanjem sive ekonomije lahko dosegla raven sosednje Avstrije, obljubljajo. Vse to bi po predvidevanjih obrtne zbornice državni blagajni prineslo okrog milijardo evrov.

"Ukrepi bodo še poslabšali stanje" Kot so ocenili na ministrstvu za gospodarstvo, ukrepi, ki jih pripravljajo obrtniki, niso primerni, saj bodo še poslabšali stanje v gospodarstvu in nič ne prispevajo k reševanju problemov. Nekatere zakone je vlada že sprejela, za posamezne rešitve pa se pristojna ministrstva še pogovarjajo in usklajujejo z OZS. "Vlada pripravlja vrsto zakonodajnih predlogov za povečanje likvidnosti gospodarstva, zmanjšanje plačilne nediscipline, zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije. Razlogov za trditve, češ, da vlada ne upošteva predlogov OZS, zatorej ni," so še poudarili na gospodarskem ministrstvu.

Bo prišlo do nezaupanja v bančni in plačilni sistem? Na ministrstvu za finance pa so pojasnili, da so pripravili paket interventnih zakonov, med katerimi so zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, novela zakona o davku na dodano vrednost ter novela zakona o javnih naročilih, ki jih bo vlada obravnavala še ta teden.

Nad demonstrativnem dvigovanjem denarja iz bank in bankomatov pa so zaskrbljeni. "Menimo, da tak način izražanja nezadovoljstva ne bi bil primeren in bi lahko kvečjemu poslabšal že tako zaostrene finančne pogoje, v katerih obrtniki in podjetniki trenutno poslujejo," so poudarili in dodali, da tovrstno usklajeno delovanje v širšem obsegu lahko privede do pojava vsesplošnega nezaupanja v bančni in plačilni sistem ter posledično do težko popravljivega negativnega vpliva na širšo finančno stabilnost v državi.