Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
16. 9. 2019,
14.22

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

23

Natisni članek

Zlatarna Celje Bojan Albreht hotel Ljubljana

Ponedeljek, 16. 9. 2019, 14.22

4 leta, 7 mesecev

Nekdanji županov svetnik v središču Ljubljane gradil brez dovoljenj

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

23

Hotel Atower, Bavarski dvor | Le nekaj mesecev po začetku del je gradbeni inšpektorat ustavil gradnjo novega štirizvezdičnega hotela Zlatarne Celje na Bavarskem dvoru. | Foto Ana Kovač

Le nekaj mesecev po začetku del je gradbeni inšpektorat ustavil gradnjo novega štirizvezdičnega hotela Zlatarne Celje na Bavarskem dvoru.

Foto: Ana Kovač

Gradbena inšpekcija je ustavila gradnjo hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Zlatarna Celje, v večinski lasti nekdanjega mestnega svetnika na listi župana Zorana Jankovića Bojana Albrehta, je izvajala dela, za katera ni imela gradbenega dovoljenja.

Mesto Ljubljana.
Novice Ljubljana bo dobila še 1.400 hotelskih sob #video

Le nekaj mesecev po začetku del na lokaciji v središču Ljubljane, kjer Zlatarna Celje načrtuje štirizvezdični hotel, je gradbeni inšpektorat zapovedal njihovo ustavitev. Kot je navedeno na listu pri vhodu na gradbišče, zaradi gradnje brez predpisane dokumentacije.

Mitja Majnik, direktor inženiringa v Zlatarni Celje, nam je v pisnem odgovoru zatrdil, da so izvajali le dela, ki so skladna z gradbenim dovoljenjem iz leta 2011.

A na inšpektoratu pravijo, da je gradbena inšpektorica maja preverila projektno dokumentacijo in ugotovila, da gradnja poteka brez predpisane dokumentacije. Kot so v odgovoru zapisali na inšpektoratu, so 1. julija zato investitorju Zlatarni Celje določili rok petih mesecev (do 1. decembra), da odpravi nepravilnosti in izdela predpisano dokumentacijo za izvedbo gradnje, ki bo skladna s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem.

"Odločba še ni pravnomočna, zavezanec pa se je nanjo pritožil," so še zapisali v odgovoru na inšpektoratu.

Gradbišče je danes samevalo. Opazili smo nekaj delavcev, ki pa so - tako je bilo videti od daleč - izvajali manjša dela, medtem ko so stroji stali. | Foto: Ana Kovač Gradbišče je danes samevalo. Opazili smo nekaj delavcev, ki pa so - tako je bilo videti od daleč - izvajali manjša dela, medtem ko so stroji stali. Foto: Ana Kovač

Čakajo na novo gradbeno dovoljenje

Spomnimo, da je celjska družba v lasti družine Bojana Albrehta, ene najpremožnejših slovenskih družin, od avstrijske družbe Erste Group Immorent novembra 2016 kupila zemljišče ob poslovni stavbi Telekoma Slovenije. Sprva je napovedovala gradnjo stolpnice, a so se kasneje odločili za luksuzni hotel.

Tako so morali prositi za spremembo namembnosti in tudi novo gradbeno dovoljenje, a je njihovo prošnjo Upravna enota Ljubljana februarja letos zavrnila. Zakaj, nam na upravni enoti niso povedali.

Majnik nam je pojasnil, da so - podobno kot Joc Pečečnik za Športni park Beograd - v Zlatarni Celje nato dali prošnjo za integralno gradbeno dovoljenje (kaj to je, v spodnjem okvirju), ki pa ga še niso dobili. Po besedah Majnika ga pričakujejo prihodnji mesec.

Fotografija gradbišča v petek, 13. septembra. Od takrat je gradbišče prazno. | Foto: Metka Prezelj Fotografija gradbišča v petek, 13. septembra. Od takrat je gradbišče prazno. Foto: Metka Prezelj

Delali po starem

Kljub temu pa so v začetku leta že začeli z deli. Kot nam je pojasnil Majnik, so izvajali podzemna dela, ki so bila po njegovih besedah potrebna zaradi zagotavljanja varnosti okoliških objektov in preprečitve nevarnosti za okoliška zemljišča. Sogovornik pravi, da so bila dela skladna z gradbenim dovoljenjem, ki ga je že leta 2011 pridobil Immorent. Inšpekcija pa je ugotovila, da so z deli prekoračili obseg del, predviden v gradbenem dovoljenju.

Pri tem poudarimo, da je iz obvestila inšpekcije pri vhodu na gradbišče razvidno, da je ukaz o ustavitvi del izdala že 1. julija. Po naših informacijah pa je bilo še pred nekaj dnevi gradbišče odprto. Zadnje dni naj bi gradbišče samevalo, danes je bilo na gradbišču nekaj delavcev, ki pa so - tako je bilo videti od daleč - izvajali manjša dela, medtem ko so stroji stali.

V podjetju na vprašanje, zakaj so dela potekala še dva meseca po izdaji odločbe, niso odgovorili. Inšpekcija pa je odgovorila, da odločba še ni pravnomočna, Zlatarna Celje se je namreč na odločitev pritožila.

Zlatarna Celje na Bavarskem dvoru gradi hotel s štirimi zvezdicami superior in 300 sobami (dvakrat več kot jih ima petzvezdični  Intercontinental na drugi strani ceste). Investicija je ocenjena na 40 milijonov evrov. | Foto: Ana Kovač Zlatarna Celje na Bavarskem dvoru gradi hotel s štirimi zvezdicami superior in 300 sobami (dvakrat več kot jih ima petzvezdični  Intercontinental na drugi strani ceste). Investicija je ocenjena na 40 milijonov evrov. Foto: Ana Kovač

Kaj je integralno gradbeno dovoljenje? 

Gre za postopek v skladu z določbami prenovljenega gradbenega zakona, ki je začel veljati lani. Gre za integralni postopek, v katerem sta združena postopek presoje vplivov na okolje ter postopek izdaje gradbenega dovoljenja.

V prejšnji ureditvi pa je moral Arso na zahtevo investitorja najprej izvesti samostojen postopek presoje vplivov na okolje po določbah zakona o varstvu okolja, ki se je končal z izdajo okoljevarstvenega soglasja. Soglasje je bil samostojen akt, zoper katerega je bilo moč vložiti pravno sredstvo, njegova pravnomočnost pa je bila pogoj za vložitev zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja, za katero je bila pristojna bodisi upravna enota bodisi okoljsko ministrstvo, če je šlo za t. i. objekte državnega pomena.

Zoran Janković
Novice Slamnati mož Damijana Jankovića rešil tudi županove milijone

Iz obvestila inšpekcije pri vhodu na gradbišče je razvidno, da je ukaz o ustavitvi del izdala že 1. julija. Po naših informacijah pa je bilo še pred nekaj dnevi gradbišče odprto.  | Foto: Ana Kovač Iz obvestila inšpekcije pri vhodu na gradbišče je razvidno, da je ukaz o ustavitvi del izdala že 1. julija. Po naših informacijah pa je bilo še pred nekaj dnevi gradbišče odprto.  Foto: Ana Kovač

Nekdanji mestni svetnik na županovi listi

Bojan Albreht je bil sicer vse do lani svetnik na listi župana Zorana Jankovića (na lanskih volitvah ni več kandidiral). Ko se je odločil, da bo na Bavarskem dvoru gradil hotel, je moral občino prositi za spremembo občinskega prostorskega načrta.

Župana smo poleg tega, kako poteka postopek spremembe namembnosti, vprašali tudi, kaj meni o tem, da njegov nekdanji svetnik na črno gradi v središču prestolnice. | Foto: STA , Župana smo poleg tega, kako poteka postopek spremembe namembnosti, vprašali tudi, kaj meni o tem, da njegov nekdanji svetnik na črno gradi v središču prestolnice. Foto: STA , Problematično je bilo umeščanje dovoza s Slovenske ceste s kratkotrajnim stojnim mestom za taksije in avtobuse ter večjega nadstreška nad vhodom.

Župan je avgusta 2017 - takrat je bil Albreht še svetnik - odredil začetek sprememb OPPN po skrajšanem postopku in zapisal za investitorja spodbuden stavek: "Predlogi sprememb so sprejemljivi in ne spreminjajo celovitosti načrtovanih prostorskih ureditev v območju OPPN."  

Postopek vodita občina in okoljsko ministrstvo. Ali sprememba namembnosti že velja, preverjamo tudi pri upravni enoti in občini.

Ne spreglejte