Jan Tomše

Torek,
19. 5. 2015,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bizi.si lestvica

Torek, 19. 5. 2015, 17.07

6 let, 7 mesecev

Najuspešnejši odvetniki v državi so ...

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od skoraj 1.300 registriranih odvetnikov in odvetniških družb je v Sloveniji dvanajst takih, ki so imele lani več kot milijon evrov prihodkov. Največ denarja odvetnikom prinaša gospodarsko pravo.

Odvetniško ime, ki se je lani najpogosteje pojavljalo v medijih, je bilo zagotovo Franci Matoz. Koprski odvetnik je v največjem sodnem procesu v zgodovini samostojne Slovenije zagovarjal predsednika SDS Janeza Janšo. Avgusta lani je morala zaradi izsiljevanja v enoletni zapor odvetnica Suzaana Gale. Oktobra so mediji pisali o tem, da naj bi odvetnica Varja Holec ukradla dokument, povezan s premoženjem nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika.

Novembra smo na našem spletnem mediju predstavili zgodbo Boruta Kariža, odvetnika, ki je pred sodniki v Strasbourgu dosegel svoj prav, potem ko mu je Slovenija v sodnem postopku zaradi prometnega prekrška kršila človekove pravice.

Našteti so imena iz odvetniškega ceha, ki so z dejanji najbolj zaznamovala lansko leto.

Katere pa so tiste odvetniške pisarne, ki so lani poslovale najbolje ter ustvarile največ prihodkov in dobička?

Skoraj šest milijonov prihodkov za lani najuspešnejšo odvetniško hišo

Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imela lani izmed 1.281 pri nas registriranih odvetnikov in odvetniških družb najvišje, skoraj šestmilijonske prihodke Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji iz Ljubljane. V družbi, ki je bila lani prva tudi po dobičku, se ukvarjajo izključno z gospodarskim in korporativnim pravom, fizičnih oseb skoraj ne zastopajo.

"S sodelavci delamo 24/7. Hodimo po svoji poti, iščemo svoje standarde odličnosti, učimo se od pisarn v Londonu, New Yorku," nam je povedal Aleš Rojs. Direktor in ustanovitelj pisarne pravi, da so poleg strank največja dodana vrednost pisarne zaposleni, zato se medse trudijo privabiti najboljše pravnike, ki gredo skozi skrben izbor.

Pisarna je sicer dejavna tudi na območju nekdanje skupne države, v poslovno mrežo, ki so jo ustanovili pred časom, pa je po besedah Rojsa vključenih okoli 130 odvetnikov iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

"Uspešen odvetnik je strokoven, predan, dobro organiziran" Po prihodkih in dobičku drugo največje odvetniško središče v državi vodijo v pisarni Jadek & Pensa. Lani se je na njihove račune steklo dobrih pet milijonov evrov plačil, dobička so imeli za nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

"Z rezultati dela smo zadovoljni," lansko poslovanje komentirajo v Jadek & Pensa, kjer so sicer specializirani za gospodarske zadeve. Na vprašanje, katere so prvine, ki so nujno potrebne za uspešno delo v odvetništvu, pa odgovarjajo, da so to strokovnost, predanost, osebno angažiranost in dobro organizirano delo pri svetovanju strankam.

Po prihodkih je tretja največja ljubljanska podružnica mednarodne pisarne Wolf Theiss, ki je prisotna v državah srednje in vzhodne Evrope. Lani so jih imeli za 3,6 milijona evrov, ob tem pa nekaj več kot 1,3 milijona evrov dobička.

Rast, ki je posledica poslovanja s tujci Skokovito povečanje dobička v lanskem letu je opazno pri odvetniški družbi Ilić & Partnerji, kjer se ukvarjajo predvsem z bančništvom, financami, korporacijskim prestrukturiranjem, nepremičninami in reševanjem sporov. Lani so imeli za 2,2 milijona evrov prihodkov, kar je še enkrat več kot leto pred tem, in dober milijon evrov dobička, pol milijona več kot leta 2013. Dve tretjini rasti sta posledica zagotavljanja odvetniških storitev tujim pravnim osebam, pojasnjujejo.

Matozu slab milijon prihodkov, Senici dobri trije Kako je šlo finančno lani odvetniku Franciju Matozu? Imel je dobrih 900 tisoč evrov prihodkov in 310 tisoč evrov dobička.

Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je imela lani za nekaj več kot 3,2 milijona evrov prihodkov in iz tega 327 tisoč evrov dobička. Pol milijona evrov manj prihodkov od pisarne Senica pa so imeli lani v odvetniški družbi Čeferin.