Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
18. 10. 2017,
18.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

denar gotovina vrednost Amazon Microsoft Mark Zuckerberg Jeff Bezos Warren Buffett Bill Gates ZDA evro ameriški dolar najbogatejši Trump University Trump Tower Trump Island Donald Trump infografika

Sreda, 18. 10. 2017, 18.28

6 let, 6 mesecev

Lestvica najbogatejših Forbes 400

Najbogatejši Američani rekordno, Trump izgubil šestino vrednosti

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medtem ko ima najbogatejših 400 Američanov rekordno skupno vrednost, se je vrednost ameriškega predsednika Donalda Trumpa v zadnjem letu zmanjšala za 0,6 milijarde dolarjev (0,51 milijarde evrov). Največ je izgubil z vrednostjo nepremičnin na Manhattnu.

Finančni medij Forbes je objavil najnovejšo lestvico najbogatejših Američanov. Najbogatejših 400 Američanov ima rekordno skupno vrednost. Oktobra 2017 so bili skupaj vredni 2,7 bilijona dolarjev (2,3 milijarde evrov), kar je dobrih 12 odstotkov več kot lani. Takšno rekordno vrednost gre pripisati dobrem letu na delniškem trgu. Indeks S&P 500, kjer gre za skupni indeks 500 ameriških podjetij po izboru ekonomistov, je v tem času pridobil 17 odstotkov vrednosti.

Rekordni prag uvrstitve in povprečna vrednost 

Letvica za uvrstitev na lestvico najbogatejših 400 Američanov je letos postavljena na dve milijardi dolarjev (1,7 milijarde evrov), kar je 18 odstotkov več kot oktobra 2016. Povprečna vrednost osebe na lestvici najbogatejših je 6,7 milijarde dolarjev (5,7 milijarde evrov), ta je dobrih 11 odstotkov višja od lanske lestvice najbogatejših. Na lestvico se je letos uvrstilo 22 novincev, od katerih je 14 podjetnikov, ki so bogastvo ustvarili sami. Od 400 oseb na lestvici jih je 289 vrednost pridobilo, 51 pa izgubilo.

infografika najbogatejših 400 | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar Nesporna št. 1 ostaja Bill Gates

Najbogatejši Američan in s tem tudi najbogatejši človek na svetu je že 24. leto zapored ustanovitelj računalniškega giganta Microsoft. Vrednost tehnološkega zanesenjaka, ki je znan tudi kot najbolj dobrodelen milijarder, je ocenjena na 89 milijard dolarjev (75,5 milijarde evrov), to je slabih deset odstotkov več kot oktobra 2016. Gates je več kot enkrat bogatejši od najbogatejšega Kitajca Xu Jiayina, čigar vrednost je ocenjena na 43 milijard dolarjev (36,5 milijarde evrov).

--> Kdo so bogataši in kdo kupuje luksuz? Tega ne ve niti država.

Drugo leto zapored mu sledi Jeff Bezos, ustanovitelja podjetja Amazon.com. Njegova vrednost se je v letu dni povečala za skoraj 22 odstotkov. Warren Buffet je z 12,5 milijarde dolarjev (10,6 milijarde evrov) višjo vrednostjo kot leto prej zaokrožil lestvico najbogatejših treh Američanov. Njegova rast vrednosti bi lahko bila še višja, a je njegovo podjetje Berkshire Empire podarilo za tri milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov) delnic. Glede na količino denarja je največ pridobil ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, čigar vrednost se je povišala za 15,5 milijarde dolarjev (13,2 milijarde evrov).

--> Kaj vozijo bogataši, ki jim je za avto le malo mar

Najmlajši na lestvici najbogatejših Američanov je 27-letni Evan Spiegel, ustvarjalec aplikacije Snapchat. S premoženjem, vrednim 3,1 milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov) je uvrščen na 248. mesto. Najstarejši na lestvici je 94-letni Alexander Spanos, čigar vrednost je ocenjena na 2,4 milijarde dolarjev (dve milijardi evrov). Gre za enega največjih graditeljev apartmajev v Ameriki in lastnika nogometne ekipe iz San Diega.

Med osebami, ki so izgubili največ, tudi predsednik Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump svojo vrednost ustvarja z nepremičninami, pa tudi z raznimi izdelki pod svojo blagovno znamko (npr. kravate). Glede na oktober 2016 je izgubil dobrih 16 odstotkov svojega premoženja, kar pomeni, da je njegova ocenjena vrednost padla s 3,7 (3,14 milijarde evrov) na 3,1 milijarde dolarjev (2,81 milijarde evrov). Na lestvici najbogatejših 400 je s 156. padel na 248. mesto.

--> Donald Trump bo kot predsednik zaslužil en dolar letno

Največja izguba premoženja je posledica vrednosti nepremičnin. Zaradi padca vrednosti nepremičnin na Manhattnu v mestu New York naj bi izgubil za okoli 400 milijonov dolarjev (339 milijonov evrov) premoženja. Padla je tudi vrednost njegovih igrišč za golf, največ zaradi izgube članov, ki se ne strinjajo z njegovo predsedniško politiko. Tekočih sredstev je izgubil za okoli sto milijonov dolarjev (85 milijonov evrov). Od tega je približno 66 milijonov dolarjev (56 milijonov evrov) porabil za predsedniško kampanjo in okoli 25 milijonov dolarjev (21 milijonov evrov) za poravnavo v tožbi glede Trumpove univerze.

 

Ne spreglejte