Rabuza

Sobota,
29. 7. 2017,
14.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Natisni članek

prihodnost projekti

Sobota, 29. 7. 2017, 14.59

6 let, 7 mesecev

Megalomanski projekti po svetu vredni več milijard evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

1

Na svetu v tem trenutno živi približno 7,5 milijarde ljudi. Do leta 2050 naj bi jih samo v mestih živelo 6,5 milijarde ljudi. Poglejte si, kako se na povečanje pripravljajo nekatera svetovna mesta.

Mega projekti tamb | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Število ljudi, ki živijo v mestih se, podobno kot nasploh svetovna populacija, vsako leto povečuje. Združeni narodi so v svoji analizi napovedali, da bo do leta 2050 v mestih živelo med 6 in 6,5 milijarde ljudi.

Večje število prebivalcev bo od mest zahtevalo tudi več stanovanj in drugih objektov.

Poglejte si nekaj največjih urbanističnih projektov po svetu.


Letalske skrivnosti, o katerih piloti ne govorijo 


Šanghaj načrt | Foto: Goettsch Partners Foto: Goettsch Partners

Šanghaj, Kitajska

Kompleks naj bi bil končan do leta 2020, celotna gradnja pa je ocenjena na 1,3 milijarde evrov in se je začela leta 2014.

Skupaj bo na voljo tisoč stanovanj na 120 tisoč kvadratnih metrov, še enkrat toliko prostora za pisarne. Novo naselje, ki se bo imenovalo Todtown, bo imelo tudi kulturni center in več zelenih streh in manjših parkov. Arhitekturni načrt, ki je bil na koncu izbran, je zrisalo ameriški biro Goettsch Partners in hongkonški Lead 8.


To so najbolj dostopne in še neodkrite lokacije za dopust 


 

Kairo, Egipt

Še večje bo naselje v Egiptu, kjer bo nov dom lahko našlo pet milijonov ljudi. Gradnjo so začeli leta 2015, končana pa naj bi bila do leta 2022. Vrednost? 38 milijard evrov, večino pa bodo prispevali kitajski investitorji.

Pariz, Francija

Lani so v glavnem mestu začeli graditi novo naselje, ki se bo razprostiralo na skoraj 800 tisoč kvadratnih metrih. Imenovalo se bo Europa City, ob stanovanjih in hišah pa bo tudi več restavracij, zaprta dvorana za smučanje, golf igrišče in tranzitni sistem za prevoz. Projekt naj bi bil končan do leta 2024, zrisali pa so ga danski arhitekti, ki so pomagali načrtovati tudi Google prostore v Kaliforniji.

Istanbul, Turčija

Megalomanski projekt se je konec leta 2016 začel blizu središča Istanbula, kjer je bila včasih vojaška cona. Tamkajšnji mestni svet je odobril predlog, po katerem bodo zgradili 50 tisoč stanovanj v sedmih stolpnicah.

Soseska bo imela tudi velik trgovski center, garažne hiše, kinodvorano, drsališče in letališče, za katerega trdijo, da bo največje na svetu.

Cena projekta je za zdaj še neznana.

Sao Paulo, Brazilija

Pred tremi leti so v brazilskem Sau Paulu predstavili načrt, ki naj bi vseboval skoraj pol milijona novih stanovanj. Veliko težavo v tem brazilskem mestu predstavljajo favele, kjer naj bi po nekaterih podatkih živelo 1,2 milijona ljudi.

Mestni veljaki so zato v svojem načrtu opredelili, da naj bi bilo 240 tisoč stanovanj lahko dosegljivih, zgrajena pa naj bi bila do leta 2030.

Tokio, Japonska

Do leta 2020, ko bo Tokio gostil poletne olimpijske igre, v mestu načrtujejo izgradnjo 45 stolpnic.

Battersea Power Station | Foto: Reuters Foto: Reuters

London, Anglija

Obnova elektrarne Battersea je vredna 14 milijard evrov in bo vključevala stanovanje in poslovne prostore – od stanovanj do hotelov in pisarn. Gradnja bo potekala v sedmih fazah. Začela se je že leta 2014, končana pa naj bi bila leta 2025.

Leta 2012 naj bi v elektrarno svoj sedež v Londonu premaknil tehnološki gigant Apple in zasedel 40 odstotkov razpoložljivih pisarn.