Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
14.42

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

4

Natisni članek

Ljubljana skodelica kava cena infografika

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 14.42

5 let, 4 mesece

Primerjava cene skodelice kave

Ljubljana med mesti z najcenejšo kavo

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

4

Skodelica kave | Ceneje kot v Ljubljani kavo pijejo v 12 od 77 primerjanih mest sveta. | Foto Matej Leskovšek

Ceneje kot v Ljubljani kavo pijejo v 12 od 77 primerjanih mest sveta.

Foto: Matej Leskovšek

Skodelica kave je v povprečju najdražja v Dohi, kjer zanjo odštejejo desetkrat več kot v Lagosu. Ljubljana je na lestvici med mesti z najcenejšo kavo. Najdražja vrsta kave na svetu, ki jo s prebavljanjem pridelujejo sloni, stane več kot 200 evrov za kilogram.

Najdražja na Bližnjem Vzhodu

Švicarska banka UBS je pripravila analizo povprečnih cen skodelice kave v 77 mestih sveta. Primerjali so cene črne kave, v ceno pa niso vključeni stroški dodatnih sestavin, kot sta sladkor ali mleko. Glede na njene izsledke je skodelica kave najdražja v Dohi. V prestolnici Katarja skodelica kave v povprečju stane 5,65 evra. Tudi sicer je glede na regijo kava najdražja v mestih Bližnjega vzhoda, kjer skodelica stane 4,24 evra.

V Evropi je skodelica kave najdražja v danski prestolnici, kjer stane okoli 5,51 evra. Tudi v švicarskem Zürichu pijejo eno najdražjih skodelic kave, ta stane v povprečju 4,4 evra. Najdražje azijsko mesto za pitje kave je Šanghaj, v Severni Ameriki pa zanjo plačajo največ v Miamiju. Med afriškimi mesti je najviše Nairobi, ki je na skupno 60. mestu. Mesto, v katerem je povprečna neto plača dobrih 300 evrov, ima dražjo kavo kot Ljubljana.

Ljubljana na repu, še ceneje v Milanu in Rimu

Najceneje med primerjanimi mesti pijejo kavo v Lagosu. Tam za skodelico črne kave v povprečju odštejejo okoli 0,55 evra. Gre za eno izmed štirih primerjanih mest, v katerih kava stane manj kot evro. Na tem spisku štirih sta poleg indijskega Mumbaja tudi Lizbona in Rim. Predvsem italijanska prestolnica slovi po kakovostni kavi po nizkih cenah. Če jo spijete pri točilnem pultu, boste zanjo odšteli v povprečju okoli 87 centov.

Delavec, Singapur
Novice Kam se je najbolje preseliti zaradi boljše plače ali življenja?

Manj za skodelico kave kot v Ljubljani plačajo v 12 mestih sveta. V Evropi je ta cenejša v Istanbulu, Milanu, Rimu in Lizboni. Kava je dražja tudi v vseh prestolnicah naših sosed. Le malce dražja kot v Ljubljani je skodelica kave tudi v Bogoti. Povprečna neto plača v kolumbijski prestolnici se giblje pod 300 evri.

Najdražjo sorto kave pridelujejo sloni

Za najdražjo vrsto kave velja kava Black Ivory, ki jo pridelujejo na Tajskem. Kava je pridelana iz vrst kavnih zrn Arabica, s katerimi hranijo slone. Njihova želodčna kislina razkraja proteine kavnih zrn in daje kavi značilen robusten okus. Kavna zrna nato poberejo iz slonjih iztrebkov. Kava je redka in draga na račun majhne razpoložljivosti tako pridobljenih kavnih zrn. Za skodelico kave mora slon prebaviti za okoli 40 evrov kavnih zrn vrste Arabica.

Cene kave | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte