Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2020,
12.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

15

Natisni članek

Krka zdravila podkupovanje afera Romunija

Sreda, 15. 1. 2020, 12.01

4 leta, 3 mesece

Krka v Romuniji v korupcijski aferi: podkupovali so zdravnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

15

Krka | Foto STA

Foto: STA

Največja slovenska farmacevtska družba Krka se je znašla v podkupovalni aferi. Novinarji romunskega časnika Libertatea so včeraj razkrili, da naj bi zaposleni v Krkini romunski družbi več let podkupovali tamkajšnje zdravnike v zameno za predpisovanje njihovih zdravil.

Romunski novinarji so po včerajšnjem poročanju oddaje Svet na Kanalu A pridobili več tisoč strani dokumentov in pričevanj zaposlenih v romunski podružnici Krke, ki nakazujejo na sistemsko podkupovanje zdravnikov. Ti naj bi se celo zavezali, koliko škatel Krkinega zdravila bilobil bodo mesečno predpisali pacientom. Gre za zdravilo za krepitev spomina in vsebuje sestavino ginko biloba.

Sporna praksa trajala več desetletij

Časnik Libertatea je razkril celo evidence imena zdravnikov in zneske plačil. Zdravniki so bili plačani sorazmerno glede na število izdanih receptov. To naj bi se dogajalo več desetletij, v različnih obdobjih pa naj bi uporabljali različne metode podkupovanja.

"V poznih 90. letih in na začetku leta 2000 so prodajni zastopniki od podjetja dobili denar na tekoči račun v obliki bonusa, ki so ga enostavno razdelili med zdravnike. Kasneje pa so zdravniki podpisovali sponzorske pogodbe, v katerih je pisalo, da podjetje sponzorira medicinsko aktivnost zdravnika," je za Svet na Kanalu A razkrila romunska novinarka Alexandra Nistoroiu. Ko so sponzorske pogodbe prepovedali, so zdravnikom začeli plačevati kongrese in konference.

Podkupovanje tudi pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni

Romunski časnik pa je danes objavil nadaljevanje zgodbe, ki govori tudi o podkupovanju za predpisovanje Krkinih zdravil za bolezni srca in ožilja. Omenjeni sta zdravili lorista in co-prenessa.

Na Krki so se odzvali, da gre za posamično delovanje romunske podružnice. Če bodo odkrili, da je bilo res kaj narobe, bodo zadeve sankcionirali in ukrepali v skladu z romunsko zakonodajo. Vsem zaposlenim pri romunski podružnici so prepovedali odgovarjati na novinarska vprašanja, poroča Libertatea.

Romunija je v letnih poročilih Krke prepoznana kot eden od ključnih trgov. Leta 2018 je prodala za 53 milijonov evrov zdravil in je imela 2,4-odstotni tržni delež.

Ne spreglejte