Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2022,
16.55

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

19

Natisni članek

bankrot Sam Bankman-Fried borza kriptovalute

Petek, 11. 11. 2022, 16.55

1 leto, 5 mesecev

Kriptoborza FTX bankrotirala, izvršni direktor odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

19

Sam Bankman-Fried | Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je v sredo, preden je Binance najavil umik od prevzema, vlagateljem povedal, da bo moralo podjetje, če ne dobi finančne injekcije, v stečaj. | Foto Sam Bankman-Fried

Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je v sredo, preden je Binance najavil umik od prevzema, vlagateljem povedal, da bo moralo podjetje, če ne dobi finančne injekcije, v stečaj.

Foto: Sam Bankman-Fried

Ena od največjih platform za trgovanje s kriptovalutami FTX je v ZDA razglasila stečaj, glavni izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Sam Bankman-Fried pa je odstopil s položaja, so danes sporočili iz podjetja. Stečaj je sledil odstopu konkurenčne platforme Binance od prevzema s težavami prežete družbe FTX.

Iz družbe FTX Group so sporočili, da so vložili predlog za stečajni postopek po poglavju 11 ter začeli "urejen postopek pregleda in unovčenja sredstev v korist vseh globalnih deležnikov". Poglavje 11 je ameriški mehanizem, ki podjetju omogoča, da pod nadzorom sodišča prestrukturira svoje dolgove in hkrati nadaljuje poslovanje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bankmana-Frieda je na čelu družbe že zamenjal John J. Ray. Ta je v sporočilu za javnost menil, da bo stečajni postopek po poglavju 11 skupini omogočil, da oceni svoj položaj. "Zainteresirane strani morajo razumeti, da so se dogodki odvijali hitro in da je nova ekipa začela delati šele pred kratkim," je opozoril.

Kriptovalute so se ta teden znašle pod udarom, potem ko se je največja platforma za kriptovalute Binance v torek dogovorila za prevzem tekmeca FTX.com, a le dan pozneje od prevzema odstopila. "Na začetku smo upali, da bomo lahko strankam FTX pomagali zagotoviti likvidnost, ampak težave presegajo naše zmožnosti," je v sredo na družbenem omrežju Twitter zapisal Binance.

Bitcoin
Novice Krvavi torek: katastrofalen kolaps kriptovalut, kaj je v ozadju?

Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je v sredo, preden je Binance najavil umik od prevzema, vlagateljem povedal, da bo moralo podjetje, če ne dobi finančne injekcije, v stečaj. FTX se po njegovih besedah spopada z izpadom v višini osem milijard dolarjev in bi potreboval štiri milijarde dolarjev, da bi ostal plačilno sposoben.

FTX Group | Foto: Reuters Foto: Reuters Po poročanju tujih medijev naj bi FTX neustrezno ravnal s sredstvi strank. Trenutno je pod drobnogledom ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo, ministrstva za pravosodje in Zvezne komisije za trgovino, navaja Reuters.

Sam Bankman-Fried
Novice Kralj kriptobogatašev: ne enega lamborghinija, kupi lahko tovarno

Zaradi dogajanja okoli FTX so vrednosti številnih večjih kriptovalut v tem tednu strmo upadle. Tečaj bitcoina, s katerim se je pretekli petek trgovalo po ceni 21.144 dolarjev, je danes okoli 16.40 znašal 16.847 dolarjev.

Ne spreglejte