Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 6. 2011,
14.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 14.12

7 let, 2 meseca

Kranjčević: "Pokojninska reforma je kot zobobol"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister Svetlik se je srečal s predstavniki vodstva, sveta delavcev in sindikatov Skupine Telekom Slovenije. Tema enournega posveta: pokojninska reforma.

Svet delavcev in Konferenca sindikatov Telekoma Slovenije sta v imenu več kot 3500 zaposlenih v slovenskih podjetjih Skupine Telekom Slovenije povabila ministra za delo družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika s strokovno ekipo na predstavitev in posvet o ključnih točkah predlagane pokojninske reforme, saj so menili, da potrebujejo odgovore na pomembna vprašanja iz prve roke. Svetlik: "Konstruktivnih predlogov sindikatov je bilo malo" "Pogovarjali smo se o najbolj vročih temah pokojninske reforme in tudi o temeljni dilemi, o kateri se bomo odločali v nedeljo: ali želimo imeti v prihodnje večjo pokojnino in zato nekaj več delati ali se bomo sprijaznili z nadaljnjim padanjem pokojnin in da bomo na račun nesprejetja zakona morali dodatno varčevati in plačati ceno tudi na račun socialne države, socialnih transferjev, pokojnin in plač javnih uslužbencev," je po srečanju povedal minister Svetlik. Na očitke, predvsem iz vodstev slovenskih sindikatov, da vlada nima konstruktivnih predlogov, Svetlik odgovarja: "Konstruktivnih predlogov je do zdaj pravzaprav bilo malo, v uradni obliki nismo dobili nobenega. To, kar se pojavlja prek medijev, ocenjujemo kot predreferendumski manever ali spuščanje megle."

Kranjčević: "Mislimo, da bo čez čas bolje, pa vemo, da ne bo" Predsednik uprave Telekoma Slovenije meni, da je pokojninska reforma preprosto neizogibna: "Kot gospodarstveniku mi je povsem jasno, da ko spremenjene okoliščine spremenijo razmere do te mere, da obstoječe rešitve postanejo neustrezne, je najbolje v jabolko čim prej ugrizniti, pa naj bo še tako kislo. Pokojninska reforma me spominja na zobobol: čutimo, da nas boli, pa vendarle odlašamo z obiskom zobozdravnika, ker mislimo, da bo čez čas bolje – pa vsi vemo, da ne bo in da je treba iti k zobozdravniku."

Kranjčević poudarja tudi pomen medgeneracijske solidarnosti: "Mislim, da ljudje v mojih letih, pri šestdesetih, ne smemo pustiti našim otrokom pokojninskega sistema, ki ni vzdržen vsaj na srednjo dobo. To je naša dolžnost, enako kot varovanje okolja. Bilo bi neodgovorno zatiskati si oči, zato bom v nedeljo na referendumu ta zakon podprl."

Svet delavcev in sindikati za soudeležbo delavcev pri dobičku Predstavnika sveta delavcev in sindikata sta sicer zadovoljna, da so od ministra slišali odgovore iz prve roke, a so imeli tudi svoje predloge. "Vladi smo predlagali začetek uveljavljanja zakona o soudeležbi pri dobičku, kar bi bila dodatna motivacija zaposlenim za podaljševanje delovne dobe," je povedal predsednik sveta delavcev Telekoma Martin Gorišek, ki novinarjem vendarle ni želel zaupati, kako bo v nedeljo glasoval: "To je stvar posameznika, verjetno pa se vsi zavedamo, da je nekaj treba spremeniti."

Gorišek prav tako ni želel komentirati stališča vodstev sindikatov: "Vse informacije, ki smo jih dobili iz medijev, so omejene, vsak postreže v medijih tisto, kar želi, da doseže svoj cilj – in ravno zato smo povabili ministra, da nam pojasni iz prve roke."

"Minister je bil prepričljiv in zelo jasen; kljub temu da dogovorov med sindikati ni bilo, sem prepričan, da se bodo po današnjem razgovoru delavci Telekoma Slovenije lažje odločili na referendumu," je kratko komentiral tudi predsednik konference sindikatov Telekoma Slovenije Milan Richter.

Ne spreglejte