Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

otroci živali

Sobota, 25. 5. 2013, 19.35

8 let

Nepozabna nočna dogodivščina v muzeju (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Prirodoslovnem muzeju se je odvil prav poseben dogodek za otroke. Peščica srečnežev se je udeležila raziskovalne dogodivščine po živalskem svetu in se na zabaven način seznanila z naravoslovjem.

Dogodka 'Noč v muzeju', ki se je s sodelovanjem Telekoma Slovenije in televizijskega programa Da Vinci Learning zgodil pod streho Prirodoslovnega muzeja Slovenije, se je udeležilo štirinajst izžrebanih mladenk in mladeničev starih med 8 in 12 let. Pod geslom spodbujanja vseživljenjskega učenja in približevanja narave in naravoslovnih ved sta se v petkovih večnih urah odvili dve skrajno zanimivi ter poučni delavnici spoznavanja živalskega sveta s poudarkom na pomenu svetlobe za življenje na Zemlji.

Po krajšem sprejemu, ki je vključeval bogato pogostitev in predstavitev projekta, so najmlajši v spremstvu mentorjev direktorice muzeja dr. Brede Činč Juhant, dr. Staše Tome, Tine Parazajda in prostovoljk odhiteli svoji prvi nalogi naproti. Nadeli so si "uradno" uniformo, nanjo prilepili svoje ime, se razdelili v skupine, podrobno preučili raziskovalne pripomočke in čarobna noč se je pričela.

Novim dogodivščinam naproti Najprej je bila na vrsti igra "slepe miši malo drugače", v kateri so otroci z zavezanimi očmi in le s pomočjo tipa skušali prepoznati številne živali, med drugim zeleno rego, krastačo, črva in slepca, ki je bil nedvomno atrakcija večera. Sprva je bilo v zraku čutiti nekaj strahu in vznemirjenja pred neznanim, vendar kaj kmalu so se ob spodbudnih besedah mentorjev otroci popolnoma sprostili in se prepustili malim plazilcem in dvoživkam. Kot je povedal mladi raziskovalec Tilen: "Ni me strah, 'ful' je zanimivo." K temu se je pridušal nadobudni Miha, ki ga je v njegovih rokah najbolj fasciniralo gomazenje slepca: Fajn je, ko 'šlatam' kačo in prav nič grozno."

Kaj se skriva v temi Ko so mali učenjaki vse živalce pretipali po dolgem in počez je bil čas za nastop druge delavnice. Ta je bila zastavljena v malce bolj tekmovalnem duhu. Luči v hodnikih so se ugasnile, zaživele so baterijske svetilke, otroci pa so se podali v odkrivanje nočno aktivnih živali. Največje število pravilno zabeleženih živali je prineslo zmago, a to sta ob pristnem pustolovskem vzdušju kaj kmalu na stranski tir postavila zabava in učenje. Pod budni očesom dr. Staše Tome, ki ima sicer bogate izkušnje s pedagoškim delom v muzeju in je ves čas skrbela za zabavno podajanje zanimivih in poučnih dejstev, so se otroci tako seznanili z različnimi prilagoditvami živali na življenje v temi in na interaktiven in atraktiven način spoznavali svojo okolico.

"Lahko noč in eno bolho za pomoč" Pred vrhuncem večera, nočnem počitku pod okostjem brazdastega kita, je dr. Breda Činč Juhant otrokom prebrala razburljivo zgodbo o bitjih iz temnih globin morja, utrujene očke pa so se ob sinje modri svetlobi, ki je osvetljevala impozantnega sesalca nad njimi, počasi zaprle in odjadrale v čudoviti domišljijski svet sanj.

"Želimo si česa podobnega tudi v prihodnje" Ob uspešno izpeljanem pravljičnem dogodku je bila direktorica muzeja z nasmehom na obrazu vidno navdušena: "To je prva takšna izkušnja za nas. Nastala je na pobudo Da Vinci Learning, ki nam je predstavil svojo željo in možnost skupne promocije, mi pa smo se z veseljem pridružili, saj gre res za nekaj posebnega. Seveda pa je to nekaj povsem novega, ne samo za nagrajence, ampak tudi za nas." O morebitni ponovitvi dogodka ni želela prehitro ugibati, si pa želi da bi ga nekega dne lahko ponovili in izkušnjo ponudili še drugim. Meni pa da je to v trenutnih razmerah kar velik izziv, saj je "financ malo, osebja malo in prostora tudi malo". "Mislim da bodo otroci ponesli svojo dobro (današnjo) izkušnjo svojim prijateljem in se tudi še sami mnogokrat vrnili k nam," je še zaključila.

Poslednji potep Zjutraj, ko so se zbudili, otroci niso mogli skriti navdušenja in jih je kar razganjalo od vseh novih spoznanj. Takoj po zajtrku so se z iskricami v očeh zvedavo in vedoželjno odpravili na poslednje raziskovanje skritih kotičkov muzeja, nato pa polni novih izkušenj in bogatejši novih prijateljstev počasi v spremstvu svojih staršev odkorakali proti domu. Čeprav je bil dan siv in deževen, jim to ni izbrisalo nasmeškov z obrazov.

Ne spreglejte