Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
5. 1. 2016,
14.52

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

borza Kitajska osebne finance

Torek, 5. 1. 2016, 14.52

8 mesecev, 3 tedne

Koliko milijard so zaradi včerajšnjega borznega pogroma izgubili najbogatejši Zemljani?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pet najbogatejših Zemljanov je na prvi trgovalni dan letošnjega leta skupaj izgubilo 8,7 milijarde dolarjev (osem milijard evrov) premoženja.

Po včerajšnjih globokih padcih tečajev delnic na kitajskih borzah, trgovanje v Šanghaju in Shenzhenu so celo predčasno končali, so se v rdeče obarvali tudi drugi azijski, pozneje pa tudi evropski in ameriški borzni indeksi.

Analitiki za precejšne borzne izgube krivijo slabo stanje kitajskega gospodarstva in ukrep kitajske centralne banke. Ta je določila referenčni tečaj domače valute juana pri 6,50 dolarja (6 evrov), kar je najmanj po maju 2011. K padcu tečajev so pripomogli še slabši podatki o aktivnostih v ameriških tovarnah in rastoča napetost med Savdsko Arabijo in Iranom.

Danes so azijske borze trgovanje končale rahlo v rdečem, trgovanje na glavnih evropskih borzah pa se je začelo z rastjo tečajev delnic.

Največ izgubil prvi mož Amazona Največ izmed peterice najbogatejših Zemljanov je po izračunih Bloomberga na prvi trgovalni dan novega leta izgubil ustanovitelj in lastnik spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos. Zaradi 5,8-odstotnega padca vrednosti Amazonovih delnic je njegova oportunitetna izguba dosegla 3,7 milijarde dolarjev (3,4 milijarde evrov).

Njegovo premoženje, se je samo lani povečalo za 31 milijard dolarjev (29 milijard evrov), je danes še vedno vredno 56 milijard dolarjev (52 milijard evrov).

Premoženje lastnika španskega tekstilnega velikana Inditex, ki ima v lasti tudi blagovno znamko Zara, Amancia Ortege se je zaradi 3,5-odstotnega padca Zarinih delnic zmanjšalo za 2,5 milijarde dolarjev (2,3 milijarde evrov). Ortega s 70 milijardami dolarjev (65 milijard evrov) kljub včerajšnjemu padcu ostaja najbogatejši Evropejec.

Trojica najbogatejših skupaj izgubila 2,3 milijarde evrov Borzni guru Warren Buffett, ki ima med drugim v svojem investicijskem skladu Berkshire Hathaway velik delež družb IBM in Coca-Cola, je včeraj izgubil 870 milijonov dolarjev (810 milijonov evrov). Vrednost njegovega borznega premoženja ostaja zavidljivih 61 milijard dolarjev (57 milijard evrov).

Mehiški telekomunikacijski mogotec Carlos Slim je bil ob 868 milijonov dolarjev (807 milijonov evrov), najbogatejši Zemljan Bill Gates pa ob 739 milijonov dolarjev (688 milijonov evrov).

Ameriški poslovni portal Bloomberg dnevno osvežuje seznam 400 najbogatejših Zemljanov, vsi skupaj pa so bili včeraj ob 82,4 milijarde dolarjev (76,6 milijarde evrov).

Ne spreglejte