Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
10.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Kolektor CGP Luka Koper

Sobota, 23. 2. 2019, 10.29

5 let, 2 meseca

Kolektorju nov državni posel: gradil bo tire v Luki Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

luka koper slovenske železnice | Foto STA

Foto: STA

Luka Koper je za izvajalca izgradnje 3,4 kilometra novih tirov na severovzhodnem delu pristanišča izbrala Kolektor CPG, ki je bil s 3,1 milijona evrov najcenejši od štirih ponudnikov. Gradbena dela se bodo predvidoma začela v sredini leta, prvi vlaki naj bi se po tirih peljali v začetku leta 2020.

Vrednost naročila je bila ocenjena na štiri milijone evrov brez DDV. Kot kaže odločitev o oddaji naročila, je Luka Koper prejela štiri ponudbe: gradbeno podjetje Slovenskih železnic SŽ-ŽGP bi dela opravilo za 3,8 milijona evrov, le malenkost nižji ceni sta ponudili podjetji GES in Ginex International, Kolektor CGP pa je bil s 3,2 milijona evrov občutno cenejši.

Kaj točno Luka Koper naroča?

V koprskem pristanišču se razteza 35 kilometrov industrijskih železniških tirov, ki se vijejo do posameznih skladišč in obal. Severovzhodni del pristanišča je še edini, ki nima urejenega železniškega dostopa, večinoma pa na tem območju skladiščijo avtomobile.

Ker se pretovor teh v zadnjih letih povečuje in je v lanskem letu dosegel že 755 tisoč enot, so sklenili, da tu uredijo novo skupino tirov, ki bodo olajšali in pohitrili nakladanje in razkladanje avtomobilov z vagonov, so nedavno sporočili iz Luke Koper. Naložba predvideva izgradnjo štirih vzporednih tirov dolžin od 700 do 1000 metrov, na koncu vsakega tira pa bodo namestili hidravlične dvižne rampe za dovoz avtomobilov.

Nov železniški dostop bo po navedbah Luke skrajšal transportne poti avtomobilov od ladje do parkirišč oziroma do drugih nakladalnih točk, povečal produktivnost in varnost ter omogočil prihod daljših kompozicij. Razmerje med cesto in železnico znaša na avtomobilskem terminalu 59 odstotkov proti 41 odstotkom v korist cestnega prometa, zato v Luki pričakujejo, da se bo odstotek v prid železnice v naslednjih letih povečal.

Luka Koper načrtuje tudi izgradnjo novega priveza, prilagojenega avtomobilskim ladjam, ter garažno hišo s šest tisoč mesti za avtomobile.  | Foto: STA , Luka Koper načrtuje tudi izgradnjo novega priveza, prilagojenega avtomobilskim ladjam, ter garažno hišo s šest tisoč mesti za avtomobile. Foto: STA ,

Luka Koper.
Novice Skupina Luka Koper lani povečala prihodke in dobiček

Načrtujejo še nov privez za avtomobilske ladje

Le lučaj stran, ob robu tretjega bazena, pa Luka načrtuje tudi izgradnjo novega priveza RO-RO, prilagojenega avtomobilskim ladjam. Javno naročilo za izbor izvajalca so objavili pred dnevi. Privez je sestavljen iz posameznih odbojnikov, na katere se nasloni ladja, in betonske dovozne rampe. Za ureditev priveza bo treba tudi poglobiti okoliško morsko dno.

Z dodatnim privezom bodo v koprskem pristanišču skrajšali transportne poti, predvsem do skladišč na desnem bregu Rižane, sproščeni pa bodo tudi obstoječi privezi, kamor bo mogoče vezati ladje z drugimi tovori.

Gradbeno dovoljenje za projekt so že pridobili, dela pa bodo predvidoma zaključili v prvem trimesečju prihodnjega leta. Kasneje je na severni strani pristajalnih odbojnikov predvidena tudi postavitev pontona za potrebe plovil Slovenske vojske.

Razpis za garažno hišo bodo ponavljali

Tako novi privez kot železniški tiri, katerih skupna ocenjena vrednost znaša 12 milijonov evrov, spadata med naložbe, ki so deležne 30-odstotnega sofinanciranja v okviru projekta Evropske unije CarEsmatic, katerega namen je povečati uporabo storitev pomorskih avtocest za prevoz avtomobilov v Sredozemlju z izboljšanjem dostopnosti pristanišč Koper in Barcelona.

Kot so poročale Primorske novice, pa se Luki zatika pri novi garažni hiši, v kateri bi bilo šest tisoč mest za skladiščenje avtomobilov. Državna revizijska komisija je zaradi napake v dokumentaciji razveljavila tretji razpis, na katerem so izbrali italijanskega izvajalca Pre System. V Luki naj bi objavili nov razpis.

Ne spreglejte