Torek,
21. 4. 2015,
15.43

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Creditexpress

Natisni članek

terjatev advertorial

Torek, 21. 4. 2015, 15.43

2 meseca, 2 tedna

Kako uspešno izterjati dolžnika in priti do svojega denarja

Vsebino omogoča Creditexpress

Finančni trg je negotov in tvegan. Kaj storiti, ko pride do stečaja in se dolžnik ne oglaša na telefon. Ali smo sami lahko kos zahtevni nalogi in dolgi poti do svojega težko zasluženega denarja?

V medicinski stroki poznamo reklo bolje preventiva kot kurativa. Zato preverjanje potencialnih partnerjev, preden sklenemo poslovni dogovor, lahko prepreči marsikatero sitnost. Ker so časi negotovi, plačilna disciplina pa prepogosto slaba, se vendar lahko kljub vsemu trudu in previdnosti zgodi, da podjetje ali pa fizična oseba zaide v plačilno stisko. Vseeno je, na kateri strani je, bodisi kot dolžnik ali upnik, težava je tu, prav tako veliko vprašanj in slabe volje.

Kaj je outsourcing izterjave?

Ko pride do situacije, da postanemo upniki, je pametno in hitro ukrepanje ključno. Časi, ko smo se prav vsega lotevali sami, počasi minevajo. Težko je, če moramo sami preštudirati vso zakonodajo, postati izvršitelj in speljati v celoti ves postopek do točke, ko pridemo do svojega zasluženega denarja.

Če sploh. Zato se vedno več družb kot tudi fizičnih oseb loteva tega početja tako, da najamejo podjetje, ki se z izterjavami ukvarja profesionalno. Outsourcing izterjave je postal v mnogih podjetjih že običajna odločitev, sistematična rešitev izterjave pa sestavni del poslovne strategije pri naročnikih. Prednosti so, da ne delamo napak zaradi nepoznavanja področja in prihranimo ogromno časa ter živcev. Poleg tega je verjetnost uspeha večja, prav tako tudi izplen.

Če je stranka zapadla v dolg, še ne pomeni, da jo je potrebno tudi izgubiti. Aktivna pogajanja lahko prinesejo poravnan dolg in ohranitev stranke. Kakšno pogajalsko pozicijo si bomo izborili, je odvisno od priprave in ljudi, ki komunicirajo z dolžniki. Zaporedje izvajanja posameznih korakov je temelj za učinkovito izterjavo terjatev, medtem ko sta poznavanje dejanskih težav dolžnika in izvora nastanka terjatve nujna pogoja za uspeh.

Izterjav se najeto podjetje loti na več načinov: najprej je faza predsodne izterjave, sledi sodna izterjava, podjetje pa lahko tudi odkupi terjatve neplačnika.

 

Predsodna izterjava: to je zgodnja izterjava, ki nastopi od valute zapadlosti terjatve in traja do dva meseca ter klasična predsodna izterjava, ki traja običajno do 180 dni po zapadlosti terjatev. Pomembno je, da se z izterjavo najeto podjetje začne ukvarjati takoj po valuti zapadlosti in da nadaljnji koraki sledijo v kratkih in zaporednih časovnih intervalih. Začne se s pisnim opominom in takoj zatem nadaljuje z aktivno telefonsko izterjavo.

Sodna izterjava: najeto podjetje lahko zastopa naročnika skozi celoten postopek sodne izterjave. Informacije se izmenjuje v elektronski obliki.

Odkup terjatev: odkup se lahko izvede takoj po zaključenem internem opominjanju, po eksternem opominjanju, pred oziroma po predaji na sodišče. Običajno gre za večji portfelj terjatev nizkih posamičnih vrednosti.

Najuspešnejši načini izterjave v praksi

V podjetju Creditexpress pravijo, da se je skozi dolgoletno prakso pokazalo, da sta še vedno najuspešnejši izvršilni sredstvi rubež osebnega dohodka in rubež sredstev na transakcijskem računu.

Treba pa je upoštevati tudi psihološki vidik. Osebni stik med upnikom in dolžnikom je dodatni pritisk, tako da je zelo uspešen recept za uspešno izterjavo kombinacija prej omenjenih načinov in rubež premičnin.