Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
11.13

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

nakup delnice igra Angry Birds Japonska

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 11.13

1 leto

Japonski velikan bi za 700 milijonov evrov kupil razvijalca igre Angry Birds

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Angry Birds | Leta 2009 je družba Rovio izdala videoigro Angry Birds, ki je kmalu zatem postala ena najbolj priljubljenih iger Applove trgovine z aplikacijami. | Foto Reuters

Leta 2009 je družba Rovio izdala videoigro Angry Birds, ki je kmalu zatem postala ena najbolj priljubljenih iger Applove trgovine z aplikacijami.

Foto: Reuters

Japonski tehnološki velikan Sega namerava za 700 milijonov evrov kupiti finskega razvijalca videoiger Rovio. Ta je med drugim razvil izjemno priljubljeno videoigro za mobilne telefone Angry Birds. Vodstvo podjetja Rovio delničarjem priporoča sprejetje ponudbe, so sporočili iz podjetja.

Segina evropska podružnica Sega Europe delničarjem Rovia ponuja 9,25 evra za delnico, imetnikom delniških opcij pa 1,48 evra na opcijo. Skupna vrednost ponudbe je tako ocenjena na okoli 706 milijonov evrov, so v sporočilu za javnost pojasnili v družbi Rovio.

Petrol
Novice Petrol bo kljub izgubi izplačal dividende, a bodo bistveno nižje

V lasti imajo priljubljeno serijo videoiger Ježek Sonic

"Med hitro rastočim svetovnim trgom videoiger ima trg mobilnih iger še posebej velik potencial, zato je bil dolgoročni cilj družbe Sega pospešiti svojo širitev na tem področju," je ponudbo komentiral predsednik družbe Sega Sammy Holdings Haruki Satomi.

Sega, ki ima v lasti priljubljeno serijo videoiger Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog), razvija videoigre za različne platforme. "Prepričan sem, da bomo s kombinacijo blagovnih znamk, likov, baz oboževalcev ter korporativne kulture in funkcionalnosti obeh podjetij ustvarili pomembne sinergije za prihodnost," je še ocenil Satomi.

"Združitev prednosti podjetij Rovio in Sega predstavlja neverjetno vznemirljivo prihodnost," je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor Rovia Alexandre Pelletier-Normand in dodal, da vodstvo delničarjem priporoča sprejetje ponudbe.

Sega, ki ima v lasti priljubljeno serijo video iger Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog), razvija video igre za različne platforme. | Foto: Shutterstock Sega, ki ima v lasti priljubljeno serijo video iger Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog), razvija video igre za različne platforme. Foto: Shutterstock

Igra Angry Birds postala ena najbolj priljubljenih iger Applove trgovine

Lani je Rovio, ki zaposluje več kot 500 ljudi, vknjižil 317,7 milijona evrov prihodkov in 31,4 milijona evrov čistega dobička, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2009 je družba izdala videoigro Angry Birds, ki je kmalu zatem postala ena najbolj priljubljenih iger Applove trgovine z aplikacijami. Zaradi njihove izjemne priljubljenosti so leta 2016 Jezni ptiči prileteli tudi na filmska platna. Film je ustvaril 350 milijonov dolarjev, leta 2019 pa je dobil še nadaljevanje.

Rovio v več državah upravlja tudi tematske parke Angry Birds in skrbi za izdajo otroških knjig o slavnih pticah v ducatu jezikov.

Po večletnem uspehu, ki je bil povezan z mobilnimi igrami Angry Birds, se je družba Rovio leta 2015 znašla v težkem položaju in odpustila tretjino zaposlenih. Sega upa, da bo posel s prevzemom Rovia končan v tretjem četrtletju, še navaja AFP.

Mors
Novice Marjan Šarec: Danes se začenja nova doba #video
Aleja
Planet TV Nakupovalna središča SES v Sloveniji z izredno dobrimi rezultati
Ne spreglejte