Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
17.26

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Generali Investments

Natisni članek

trgovalni računi obveznice delnice skladi borza varčevanje denar investicije naložbe Generali Investments advertorial

Sreda, 7. 2. 2024, 17.26

2 meseca, 2 tedna

Imate na voljo le nekaj tisoč evrov? Kaj je alternativa ljudskim obveznicam, ki je primerna za vas?

Vsebino omogoča Generali Investments
Denar, plača | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

S 1. februarjem je država prvič ponudila državljanom investicijo v tako imenovane ljudske obveznice. Izdane bodo v skupnem obsegu 250 milijonov evrov in z ročnostjo treh let, letna obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027. V vmesnem obdobju bo mogoče z njimi trgovati na Ljubljanski borzi, zato bodo lastniki obveznic morali imeti odprt trgovalni račun. Minimalen znesek vložka v ljudske obveznice bo tisoč evrov, maksimalen pa sto tisoč evrov.

Denar, plača | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koliko od skoraj 29 milijard evrov prihrankov, ki ležijo na depozitnih računih slovenskih prebivalcev, se bo alociralo v ljudsko obveznico?

Obveznica je prilagojena in namenjena povprečnemu državljanu, predstavlja pa konservativno, varno naložbo. Država pri ljudskih obveznicah ponuja višje donose, kot jih trenutno banke za depozite. A če imate na razpolago samo nekaj tisoč evrov in bi radi kupili ljudske obveznice, to ni najbolj optimalna naložbena izbira, saj je treba upoštevati tudi stroške nakupa in imetništva, ki vplivajo na končne donose.

"Za nekoga, ki še nima trgovalnega računa, je tisoč evrov preprosto premajhen znesek, da bi bila ta naložba donosna. Težava je v stroških, ki so v tem primeru previsoki. Vodenje računa in vse preostalo nam bo pojedlo donos. Tudi vlagatelji, ki že imajo odprt trgovalni račun, si morajo preračunati mejo, torej tisti minimalni znesek, ko se jim splača kupiti obveznico  ta se približuje znesku pet tisoč evrov," razlaga Aleš Lokar, vodja upravljanja delniških naložb.

A obstajajo alternative, ki tudi vlagateljem z manjšimi zneski nudijo primerljiv donos in ščit pred inflacijo. To so denarni in obvezniški vzajemni skladi. Imajo primerljivo nizko oziroma celo nižjo stopnjo tveganja, so likvidni in nosijo podobne donose.

Borza, trgovanje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vzajemni skladi so alternativa za dolgoročno plemenitenje prihrankov in vam nudijo številne prednosti:

  • preprost pristop,
  • brez vezave, privarčevana sredstva so likvidna,
  • fleksibilnost – investirate lahko enkratne zneske ali manjše mesečne zneske,
  • strokovno in varno upravljanje,
  • razpršenost in manjše tveganje ter
  • prenos sredstev med skladi brez stroškov in z odlogom plačila davka na kapitalski dobiček.

Za še več informacij se lahko obrnete na finančne svetovalce, ki vam bodo odgovorili na vsa vprašanja, povezana s skladi denarnega in obvezniškega trga, ter preostalimi tipi vzajemnih skladov.

PRIJAVITE SE NA POSVET.

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Več na www.generali-investments.si. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.

 

 

Ne spreglejte