Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 4. 2020,
19.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

TEŠ 6 HSE

Četrtek, 16. 4. 2020, 19.07

4 leta

HSE s trikrat večjim dobičkom, izguba Teš najmanjša od začetka šestega bloka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
HSE | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Skupina Holding Slovenske elektrarne (HSE) je imela lani blizu 30 milijonov evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leta 2018. Prihodki od prodaje skupine so dosegli 1,7 milijarde evrov. Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je imela lani nekaj manj kot 20 milijonov evrov čiste izgube, kar je najmanj, odkar deluje šesti blok.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) skupine je bil lani nekaj nad 160 milijonov evrov, so sporočili iz HSE, potem ko je nadzorni svet danes potrdil poročilo o poslovanju v lanskem letu, poroča STA. V preteklih letih je poslovanje skupine pestila predvsem Teš, vendar pa so z zmanjšanjem njene izgube v HSE ocenili, da so s tem dokazali, da lahko "sami upravljajo vse poslovne izzive in hkrati zagotavljajo nemoteno, varno in stabilno dobavo električne energije".

Družbe v skupini so lani poslovale v skladu z letnimi načrti, nekaj težav je imel le Premogovnik Velenje, ki pa je v letošnjem letu začel novo strategijo odkopnih poti, kar se pozna pri višjem dnevnem odkopu in čedalje večji zalogi lignita na deponiji. Skupina HSE je lani izvedla za 41 milijonov evrov naložb.

"Lansko leto je bilo za skupino HSE rekordno, saj smo dosegli najboljši rezultat v zgodovini družbe v prodajno-trgovalnem delu. Prav tako smo uspešno refinancirali posojila in znižali zadolženost skupine," so poudarili v HSE.

Nova KBM
Novice Nova KBM lani z več kot 62 milijoni evrov čistega dobička

NIkolić: Za HSE je izjemno leto

Stojan Nikolić | Foto: STA , Foto: STA , Generalni direktor HSE Stojan Nikolić je ob potrditvi letnega poročila izrazil zadovoljstvo, da je bilo leto 2019 za HSE res izjemno. "Bilo je tudi dobra popotnica za leto 2020, ki so ga sicer že na samem začetku zaznamovale izredne razmere. V HSE se z njimi uspešno spopadamo, naše poslovanje v nobenem trenutku ni bilo ogroženo, s tem pa tudi ne varnost in zanesljivost oskrbe Slovenije z električno energijo," je poudaril.

Družbe iz skupine sicer proizvedejo 70 odstotkov slovenske električne energije iz obnovljivih virov, poroča STA. Polovica električne energije v skupini HSE je proizvedena iz obnovljivih virov (Dravske elektrarne Maribor in Soške elektrarne Nova Gorica), drugo polovico pa proizvedejo v dveh termoblokih in štirih plinskih turbinah v Šoštanju.

"Razpolagamo tudi z lastnim primarnim energetskim virom, lignitom. Letno odkopljemo več kot tri milijone ton premoga za proizvodnjo električne in toplotne energije," so še dodali.

Ne spreglejte