Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2018,
12.10

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

3

Natisni članek

Deutsche Bank preiskava davčne oaze NLB

Četrtek, 29. 11. 2018, 12.10

5 let, 4 mesece

Hišne preiskave v Deutsche Bank, kriminalisti preiskujejo sum pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

3

Deutsche Bank | Nemški preiskovalci so danes obiskali prostore Deutsche Bank. Banka naj bi sodelovala pri poslih v davčnih oazah in sporen denar iz davčnih oaz prenakazovala na svoje račune. | Foto Reuters

Nemški preiskovalci so danes obiskali prostore Deutsche Bank. Banka naj bi sodelovala pri poslih v davčnih oazah in sporen denar iz davčnih oaz prenakazovala na svoje račune.

Foto: Reuters

Nemški preiskovalci zaradi suma pranja denarja danes izvajajo hišne preiskave v prostorih Deutsche Bank v Frankfurtu, Eschbornu in širši okolici omenjenih mest. Preiskovalci sumijo, da je Deutsche Bank svojim strankam pomagala pri poslih v davčnih oazah, denar iz kriminalnih dejavnosti pa nakazovala na svoje račune, ne da bi sume pranja denarja prijavila nemških organom pregona.

Po poročanju nemškega tednika Spiegel hišne preiskave v investicijskem koncernu Deutsche Bank potekajo na šestih lokacijah, pri njih pa od jutra sodeluje okoli 170 uslužbencev tožilstva, zveznega kriminalnega urada, davčne inšpekcije in zvezne policije.

Thomas Borgen
Novice Direktor največje danske banke odstopil zaradi škandala s pranjem denarja

Svojim strankam naj bi pomagali pri poslih v davčnih oazah

Nemški preiskovalci so Deutsche Bank vzeli pod drobnogled v povezavi z nedavnimi razkritji poslovanja v davčnih oazah, v medijih znanimi pod imenom Panamski dokumenti. Današnje preiskave naj bi bile usmerjene proti dvema osebama znotraj Deutsche Bank in tudi proti drugim odgovornim v podjetju, ki za zdaj še niso identificirani.

Preiskovalci preiskujejo sum, da naj bi Deutsche Bank svojim strankam pomagala pri poslih v davčnih oazah in da naj bi denar, ki je nastal s kriminalno dejavnostjo, iz davčnih oazah nakazovala na svoje račune, ne da bi pri tem prijavila sume pranja denarja. Prek hčerinske družbe s sedežem na Britanskih deviških otokih naj bi v Deutsche Bank samo leta 2016 prenakazali za 311 milijonov evrov spornega denarja.

Deutsche Bank kot finančni svetovalec sodeluje pri prodaji NLB

V Deutsche Bank so omenjene preiskave danes potrdili. "Več informacij bomo lahko sporočili takoj, ko bomo imeli več podrobnosti. Z oblastmi bomo sodelovali v najširšem mogočem obsegu," so sporočili. Deutsche Bank, ki v Sloveniji kot finančni svetovalec sodeluje pri prodaji NLB, je sicer vpletena tudi v afero s pranjem denarja v največji danski banki Danske Bank. Od konca zadnje finančne krize je Deutsche Bank regulatorjem plačala za 18 milijard ameriških dolarjev kazni.

Ne spreglejte