Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
15.54

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

GZS WHO

Sreda, 27. 3. 2013, 15.54

7 let, 3 mesece

GZS: Breme davka na sladkor in sladila v pijačah bo v celoti nosila industrija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS ministrstvo za finance vnovič poziva, naj vzame predlog zakona o davku na sladke pijače iz obravnave.

Slovenija je namreč premajhna, da bi lahko sprejemali ukrepe, ki ne bodo prinesli pričakovanih učinkov, bodo pa močno prizadeli živilskopredelovalno industrijo.

V zbornici so zaskrbljeni, da se v kriznih časih zaradi naglega iskanja možnih načinov polnjenja državne blagajne sprejema hitre in nepremišljene ukrepe, ki temeljijo na vprašljivih argumentih o učinkih na varovanje zdravja, hkrati pa povzročajo dolgoročno gospodarsko škodo. Pri tem pa se ne upošteva mnenj institucij, organizacij in gospodarstva, nenazadnje niti končnega potrošnika, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Trošarine niso učinkovito orodje za usmerjanje prehrambenih navad potrošnikov" Ob tem navajajo ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacija (WHO), da trošarine niso učinkovito orodje za usmerjanje prehrambenih navad potrošnikov.

Breme davka na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah bo v celoti nosila industrija, ker ga zaradi hudega konkurenčnega boja ne bo mogla v celoti prenesti v maloprodajne cene, opozarjajo v zbornici. To lahko pomeni tudi za 50 odstotkov manj investicij ter izgubo vsaj 10 odstotkov delovnih mest, v skrajnih primerih celo zapiranje podjetij.

Od novega davka si vlada obeta dodatnih 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov Davek na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah je pred koncem lanskega leta napovedal bivši finančni minister Janez Šušteršič. Po predlogu bodo z enim evrom na kilogram sladkorja obdavčene vse brezalkoholne pijače, ne glede na to, ali so jim bili sladkor oz. sladila dodani ali pa gre za "naravni" sladkor v pijači. Od novega davka si vlada obeta dodatnih 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov.

Ne spreglejte