Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2020,
11.04

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek MOL

Sreda, 25. 11. 2020, 11.04

3 leta, 5 mesecev

Družba MOL dokončala nov raziskovalni in razvojni center v kraju Százhalombatta

Oglasno sporočilo
MOL

Družba MOL je v kraju Százhalombatta na Madžarskem odprla nov raziskovalni in razvojni center za poliole, z namenom razvoja poliolnih izdelkov, ki bi ustrezali potrebam kupcev. Slednji je prejel ime po Györgyu Mosonyiju, pokojnemu izvršnemu direktorju MOL-a. Center ni izjemen le za MOL, temveč predstavlja kot najnaprednejše raziskovalno središče za poliole v Srednji in Vzhodni Evropi tudi izjemni nacionalni pomen in upamo, da bodo njegovi znanstveni rezultati zelo pomembni tudi na mednarodni ravni. Ob svečanem odprtju sta MOL in Thyssenkrupp sklenila tudi skupni sporazum o raziskavah in razvoju.

Cilj 2030 strategije Skupine MOL je na področju poslovnih rezultatov celotne skupine povečati delež petrokemičnega poslovanja. To naj bi dosegli tudi s pomočjo naložbe, v višini 1,2 milijarde EUR v poliolski kompleks, v mestu Tiszaújváros. MOL je ustanovil raziskovalno-razvojni center v rafineriji Danube z namenom, da bi podprl to naložbo in zagotovil, da obrat ustreza potrebam trgov, ki jim služi. Investicijski center v višini 10 milijonov EUR bo zaposloval do 12 inženirjev in 7 tehnikov ter najnaprednejši eksperimentalni reaktorski sistem na svetu. Slednjega je dobavilo in naročilo podjetje Thyssenkrupp Industrial Solutions, 90 % opreme v samem sistemu pa nje bilo nabavljene iz strani madžarskih dobaviteljev.

MOL in podjetje Thyssenkrupp sta ob tej priložnosti sklenila tudi skupni sporazum o raziskavah in razvoju, s čimer želita olajšati vstop obeh podjetij na trg poliolov: Thyssenkrupp kot ponudnik tehnoloških storitev in izvajalec inženiring-nabava-gradnja (EPC), ter MOL kot proizvajalec in prodajalec različnih poliolnih izdelkov.

MOL | Foto:

Gabriel Szabó, EVP Downstream-a Skupine MOL, je povedal: "Raziskovalno-razvojni center nosi ime po György-u Mosonyi-ju, pokojnem izvršnem direktorju MOL-a, ki je bil pri svojem delu globoko predan inovacijam, tako da je to poimenovanje poklon njegovemu spominu. Je najsodobnejši laboratorij, opremljen z vsemi potrebnimi orodji, instrumenti, najpomembnejše pa je, da ima odlične strokovnjake, ki bodo zagotovili, da raziskovalne in razvojne dejavnosti služijo razvoju izdelkov, pripravljenih za trg, ki jih bo pozneje proizvajal obrat poliola v Tiszaújvárosu. Center ni izjemen le za MOL, temveč predstavlja kot najnaprednejše raziskovalno središče za poliole v Srednji in Vzhodni Evropi tudi izjemni nacionalni pomen in upamo, da bodo njegovi znanstveni rezultati zelo pomembni tudi na mednarodni ravni."

"S sklenjenim sporazumom o skupnih raziskavah in razvoju predstavlja ta center velik korak naprej pri raziskovanju in osvajanju novih trgov, ki jih MOL nagovarja s polioli. Nad novim poglavjem na naši skupni poti smo navdušeni in prepričani smo, da bo to partnerstvo pomemben uspešen dejavnik na naši poti do razvoja napredne in trajnostne tehnologije ter izdelkov za boljšo prihodnost," je dodal Sami Pelkonen, CEO poslovne enote Thyssenkrupp-ove kemijske in procesne tehnologije.

Raziskovalno-razvojni center bo opravil teste fizikalno-kemijskih lastnosti poliolov, kakor tudi laboratorijske teste in poskuse uporabe poliuretanskih pen iz njih. Do julija 2022 bo v novozgrajenem objektu razvitih vsaj 10 poliolnih stopenj. Za primerjavo in potrditev rezultatov meritev se načrtuje tudi sodelovanje z laboratoriji večih madžarskih univerz in neodvisnih raziskovalnih ustanov. To sodelovanje bo pripomoglo k nadaljnjemu razvoju metodologij, ki se uporabljajo v raziskovalnem in razvojnem centru za poliole, in k povečanju baze znanja na univerzah. Center bo v prihodnjih letih nudil izjemno vrednost tako madžarski in mednarodni znanstveni skupnosti, kot tudi Skupini MOL.

Tudi MOL-ov projekt "Research and Development of Polyether Polyol Grades with Market Potential", ki ga podpira Nacionalni urad za raziskave, razvoj in inovacije s HUF 483,269,279, bo primarno potekal v novo odprtem raziskovalnem središču.

Naročnik oglasnega sporočila je MOL.

Ne spreglejte