Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2023,
22.14

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

škoda Lov divjad Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 19. 10. 2023, 22.14

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Divjad povzroča škodo, v lovski družini pa se izmikajo odgovornosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Divjad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lovski družini sem prijavil škodo v sadovnjaku, ki jo je povzročila divjad. Predstavnik je razmeroma hitro (v dveh tednih) opravil ogled. Škoda je bila očitna. Ocenjujem jo na nekaj sto evrov. Od ogleda je minilo že nekaj mesecev, vendar zapisnika o ogledu nisem dobil, niti kakšne odločbe. Urgence niso zalegle. Predsednik družine je bil sprva prijazen in je po telefonu obljubljal hiter odgovor, potem pa je utihnil tudi ta. O zadevi sem obvestil Lovsko zvezo Slovenije in njihov odgovor še čakam. Slišal sem, da so kmetje (njihova škoda je neprimerljivo večja kot moja in za njih je kmetijstvo osnovna dejavnost) nad prijavljanjem škode obupali. Sprašujem se, ali smo prizadeti res tako nemočni ali obstaja način, da se arogantnemu obnašanju lovskih družin naredi konec?

Božo C.

Pravnik na dlani odgovarja:

Za škodo, ki jo povzroči divjad na lovnih površinah v lovišču in lovišču s posebnim namenom, odgovarja upravljavec lovišča – to je lokalna lovska družina.

Uveljavljanje škode na kmetijskih in gozdnih kulturah ureja 56. člen zakona o divjadi in lovstvu.

Oškodovanec je dolžan škodo na kmetijski ali gozdni površini prijaviti v treh dneh od takrat, ko je škodo zaznal. Škodo prijavi pooblaščencu upravljavca, torej lovski družini, kar ste tudi naredili. Po prijavi imata obe strani osem dni časa, da se sporazumeta o škodi.

Poplave
Novice Ob poplavah ji je občina porušila smreke in grmičevje. Kdo naj plača škodo?

Če se ne moreta sporazumeti, se pošlje pisna prijava komisiji, ki jo za lovsko upravljavsko območje imenuje minister. Sedež komisije je na upravni enoti, ki je pristojna za vaš kraj bivanja. Komisija ima 15 dni časa, da o zadevi odloči. Oškodovanec ima v primeru nestrinjanja s komisijo pravico do vložitve tožbe, ki mora biti vložena najkasneje v treh letih od nastanka škode.

Za škodo, ki jo povzroči divjad na nelovnih površinah – to so naselja, parki, z ograjo obdani objekti, igrišča in podobno –, odgovarja Republika Slovenija. To ureja 57. člen navedenega zakona. Postopek je podoben, le da je škodo treba prijaviti Zavodu za gozdove Slovenije. Rok za prijavo je prav tako tri dni od zaznave škode. Če ni sporazuma, se oškodovanec obrne na ministrstvo, ki je pristojno za divjad. Rok za vložitev tožbe je tri leta od zaznave škode.

zelenica, kosilnica, košnja, trava, trata, vrt
Novice Sosed ne pokosi, nas pa lahko kar zaraste?

Seveda se zavedamo, da so predpisani roki instrukcijski, a se jih žal nihče ne drži. To se je potrdilo tudi v vašem primeru. Napisali ste, da ste se obrnil na Lovsko zvezo Slovenije, ki pa po navedenem zakonu ni pravi naslov.

V vašem vprašanju niste konkretno navedli rokov, v katerih sta se odvijala prijava ter potem odgovor oziroma molk lovske družine. Zato vam svetujemo, da se obrnete neposredno na komisijo v prvem primeru oziroma na Zavod za gozdove Slovenije v drugem.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je zasadil živo mejo. Nato pa bi rad, da jo obrezujejo kar sosedje?
drevo na meji
Novice Kako daleč lahko sosed poreže veje drevju na meji?

Ne spreglejte