Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
12.07

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Panamski dokumenti Rajski dokumenti

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 12.07

6 let, 5 mesecev

Davčni strokovnjak: Rajski dokumenti odkrivajo potencialne nevarnosti, za sodbe še prezgodaj #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Panama City, davčna oaza,

Davčni strokovnjak Darko Končan objavljenih Rajskih dokumentov še noče komentirati, a po dozdajšnjih medijskih zapisih v njih strokovno gledano ni zasledil še ničesar spornega. Priznava, da omenjeni dokumenti po svetu odkrivajo veliko potencialnih nevarnosti, a za obsodbe je še prezgodaj.

Potem ko je Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) objavil t. i. Rajske dokumente, ki razkrivajo sistem zlorab finančnega sistema za izogibanje plačilu davkov, pranje denarja in druge namene, so novinarji Dela odkrili poslovne sledi tudi najmanj 76 slovenskih fizičnih in pravnih oseb. Te vodijo na Ciper in Malto, med njimi pa se je znašel tudi nekdanji generalni direktor davčne uprave Ivan Simič.

Video: Planet TV


Morda vas zanima še:

Rajski dokumenti: Ivan Simič povezan z davčno oazo
Tožilci v piramidi valutnih poslov našli nezakonito premoženje


"Samo poslovanje v davčni oazi je povsem legalno, če se držiš pravil in zakonov. Davčna oaza je oaza takrat, kadar ima ugodnejše davčne okoliščine ali obveznosti. Medtem ko v EU veljajo enaka pravila za vse glede davka na dodano vrednost (DDV), lahko vsaka država posebej različno obravnava na primer dohodnino ali davek na dohodek," je uvodoma pojasnil davčni svetovalec Darko Končan.

Za zdaj še noče strokovno komentirati medijskih zapisov o poslovanju slovenskih podjetnikov, ki so se znašli v Rajskih dokumentih.

"Ivan Simič ni nikoli tajil, da ima na Cipru registrirano podjetje, ki ga je prijavil davčnim organom," poudarja davčni strokovnjak Darko Končan. | Foto: STA , "Ivan Simič ni nikoli tajil, da ima na Cipru registrirano podjetje, ki ga je prijavil davčnim organom," poudarja davčni strokovnjak Darko Končan. Foto: STA , Pri tem opozarja, da je takšno početje lahko sporno samo, če se podjetja ustanavlja iz katerih drugih namenov. A to iz danes objavljenih člankov ni razvidno.

V medijskih zapisih je zasledil le, da so se davčne nepravilnosti dogajale s tem, ko so podjetja dajala posojila in s tem zniževala dobičke. "Kot strokovnjaku mi to ni jasno. V normalnem vodenju računovodstva posojilo v ničemer ne zmanjšuje stroškov poslovanja ali davčne osnove," se čudi direktor davčnosvetovalne družbe Ekspert, ki se je poslovanju v davčnih oazah zavestno odpovedal.

Video: Planet TV

O moralni dilemi ne moremo govoriti

Končan poudarja, da Simič ni nikoli tajil, da ima na Cipru registrirano podjetje, ki ga je prijavil davčnim organom. "Drugo pa je, če je Simič morda kateremu izmed slovenskih podjetnikov aktivno svetoval s ciljem zmanjšanja njegovih davčnih obveznosti kot davčnega rezidenta Slovenije. Kaj takšnega sicer dopuščam, a to iz Delovih objav ni razvidno," je pojasnil.

Končan še pravi, da v tem primeru ne moremo govoriti o moralni dilemi. "Ta bi bila aktualna, če nekdo dejansko živi in izkorišča šolstvo ali zdravstvo v Sloveniji, davke od dohodka pa plačuje v drugi državi," še sklene Končan.

Ne spreglejte