Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2019,
11.08

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

cene nepremičnin Ljubljana nepremičninski trg stanovanja nepremičnine

Petek, 20. 12. 2019, 11.08

4 leta, 4 mesece

Cene nepremičnin v tretjem četrtletju spet višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Stanovanjski sklad | Foto STA

Foto: STA

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v tretjem četrtletju za 3,1 odstotka višje kot v drugem četrtletju in za 8,5 odstotka višje kot v tretjem četrtletju lani. Najbolj so se podražile rabljene nepremičnine, s katerimi je še vedno veliko prometa, je danes objavil državni statistični urad.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se na četrtletni ravni v povprečju zvišale za 3,1 odstotka. Pri tem so se cene rabljenih stanovanj zvišale za 1,6 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za šest odstotkov.

Rabljena stanovanja v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje podražila za 2,3 odstotka. "Doslej so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani glede na povprečne cene v letu 2015 zvišale že za 39,7 odstotka," so zapisali statistiki.

Tudi rabljena stanovanja zunaj Ljubljane so se glede na drugo četrtletje nekoliko podražila, in sicer za 1,2 odstotka. "To je bilo že 15. zaporedno četrtletno zvišanje cen rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji, njihova povprečna cena pa je bila za 34,4 odstotka višja od tiste iz leta 2015," so ugotovili.

Cene novih stanovanj malenkost navzdol

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so bile v povprečju za dva odstotka višje kot v drugem četrtletju. Cene novih stanovanj so se po rasti v prejšnjih dveh četrtletjih (v prvem za devet odstotkov in v drugem za 0,3 odstotka) v tretjem znižale, in sicer za 3,3 odstotka. Cene novih hiš pa so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 12,7 odstotka.

Nepremičnine
Novice Rabljene nepremičnine v drugem četrtletju zasenčile nove

Glede na tretje četrtletje lani so bile cene stanovanjskih nepremičnin v povprečju višje za 8,5 odstotka. Najbolj so se zvišale cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji, za 10,8 odstotka, in cene rabljenih družinskih hiš, za 10,1 odstotka.

Skupna vrednost vseh v tretjem četrtletju prodanih stanovanjskih nepremičnin je bila 320 milijonov evrov, kar je 10 milijonov evrov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v drugem četrtletju.

Prodanih je bilo 3.300 rabljenih stanovanjskih nepremičnin

Število prodaj rabljenih nepremičnin v tretjem četrtletju je bilo nekoliko nižje, vendar še vedno visoko. Prodanih je bilo namreč 3.299 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 310 milijonov evrov.

Nepremičnine
Novice Preverite, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina. Davka še ne bo. #video

Rabljenih stanovanj je bilo v tretjem četrtletju prodanih 2.077, skupna vrednost teh prodaj je bila 187 milijonov evrov. Rabljenih družinskih hiš pa je bilo v tem četrtletju prodanih 1.222, skupna vrednost teh prodaj je znašala 122 milijonov evrov. "Obseg trgovanja z rabljenimi družinskimi hišami je bil v tretjem četrtletju še vedno visok," pravi statistični urad.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo v tretjem četrtletju prodanih razmeroma malo, in sicer 70, kar pa je še vedno več kot v drugem četrtletju, ko jih je bilo 60. Skupna vrednost prodaj novih stanovanjskih nepremičnin je znašala deset milijonov evrov.

Vzajemci, Vila Destino
Novice Pri nepoučenih vlagateljih zbirali denar za fantomsko nepremičnino
Ne spreglejte