Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
13.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 13.55

7 let, 2 meseca

Bo uprava Darsa padla že v četrtek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Darsa, ki ga je pretekli petek imenovala skupščina delničarjev, naj bi se na konstitutivni seji sešel v četrtek, bodo že kadrovali?

Uradno še ni znano, kdaj se bo na konstitutivni seji sešel novi nadzorni svet avtocestne družbe, neuradno pa naj bi se to zgodilo v četrtek. Nadzorniki so po sklepu skupščine delničarjev (edini je država) postali Robert Čehovin, Dušan Hočevar, Ivan Križnič, Silva Savšek, ki so se kot predstavniki lastnika pridružili predstavnikoma zaposlenih med nadzorniki – Vitu Mešku in Marjanu Sisingerju. Kot smo izvedeli, še ni jasno, koalicijska "natezanja" o kandidatih za vodenje nadzornega sveta namreč še niso končana, kdo bo prvi med nadzorniki, najverjetneje pa naj bi se v stol prvega nadzornika zavihtel Dušan Hočevar iz vrst SDS, Desusova Silva Savšek pa naj bi postala njegova namestnica.

Strošek srečanja ASECAP nov greh Mateje Duhovnik? Ali bodo nadzorniki že v četrtek razrešili zdajšnjo upravo Darsa, ki jo vodi Mateja Duhovnik, ostaja odprto. Po mnenju mnogih so Mateji Duhovnik in celotni tričlanski upravi avtocestne družbe (v njej sta še Gordana Bošković in delavski direktor Alojz Ratajc – osumljen mobinga na delovnem mestu) iztekajo dnevi. Proti Mateji Duhovnik naj bi bila zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri odobritvi poldrugega milijona evrov odškodnine prevozniku Mirku Kovačiču za dokončanje dolenjskega avtocestnega kraka vložena celo kazenska ovadba. Greh Duhovnikove pa so tudi številne svetovalne pogodbe, samo lani je Dars za svetovalce porabil poldrugi milijon evrov. Nov kamen spotike aktualne prve Darsove dame naj bi bilo nedavno srečanje članov evropskega združenja avtocestnih koncesionarjev in upravljavcev ASECAP v Torinu oziroma strošek za udeležbo na srečanju. Res da se predsednica Darsove uprave srečanja ni udeležila, se ga je pa kar nekaj darsovcev, porabljenih pa naj bi bilo kar nekaj tisočakov evrov, nekateri celo namigujejo, da kar petnajst tisoč. Kakorkoli že Mateji Duhovnik se dnevi na Darsu zelo hitro iztekajo.

Se bodo na Dars vrnili že videni? V ozadju še vedno potekajo boji za njenega naslednika. Koalicijsko kupčkanje očitno še ni zadovoljilo vseh koalicijskih strank. Zato tudi ni jasno, ali bo Tomaž Vidic, zaposlen na Darsu (v svoji profesionalni karieri tudi že državni sekretar na nekdanjem ministrstvu za promet) in bi ga nekateri v vladi radi videli v vročem stolu prvega darsovca, na ta stol tudi zares sedel. Še vedno naj bi bil zelo resen kandidat za vodenje Darsa tudi Boštjan Rigler, zdaj vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki menda ni najbolj zadovoljen na tem delovnem mestu. Na Dars naj bi se želel vrniti tudi Žan Jan Oplotnik (čeprav njegovi kritiki pravijo,da bi Dars zdaj bolj kot makroekonomista potreboval finančnega oziroma bančnega strokovnjaka tudi zaradi Darsovega več kot štirimilijardnega avtocestnega dolga), ki je bil podobno kot Rigler v prvem mandatu Janševe vlade član uprave Darsa, ki ji je predsedoval Tomislav Nemec. Kadrovski vrtiljak in volitve 2008 pa so jih odnesle, tako kot bodo volitve 2011 tudi Matejo Duhovnik in njene kolege iz aktualne uprave Darsa.

Ne spreglejte