Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
9. 8. 2017,
15.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

infografika bitcoin Bitcoin Cash Ethereum kriptovalute Digitalni denar zlato trgovanje vrednost

Sreda, 9. 8. 2017, 15.04

6 let, 7 mesecev

Vrednost trga digitalnih valut

Bitcoin v rekordnih višavah, vreden skoraj trikrat več od zlata

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bitcoin je dosegel rekordno vrednost, skoraj trikrat višjo od zlata. Obseg trga digitalnih valut se je v enem tednu povečal za dobro polovico. Kakšne so napovedi, kje se bo njegova vrednost ustavila?

Hitrejša odzivnost opazno zvišala vrednost digitalne valute bitcoin

Zaradi počasnega sistema transakcij digitalne valute bitcoin se je prvega avgusta zgodila delitev te valute. Ta je poskrbela za opazno rast vrednosti digitalnih valut in rast njihove skupne tržne vrednosti. Osmega avgusta je bila v primerjavi s 1. avgustom vrednost bitcoina višja za 25 odstotkov, vrednost ethereuma pa za 31 odstotkov.

Vrednost trga digitalnih valut se je v enem tednu zvišala za več kot polovico

Obseg vrednosti trga vseh digitalnih valut (trenutno jih je 1.048) je bil še na prvi trenutek avgusta okoli 76 milijard evrov in je doživel opazen skok v prvih dneh avgusta. Drugega avgusta, po nastanku digitalne valute bitcoin cash, je skupna tržna vrednost digitalnih valut presegla 90 milijard evrov. Osmega avgusta je njihova skupna vrednost presegla 103 milijarde evrov, kar pomeni 53,7-odstotno rast obsega trga digitalnih valut v enem tednu.

Bitcoin dosegel rekordno vrednost: skoraj trikratno vrednost zlata

Vrednost digitalne valute bitcoin se je v primerjavi z začetkom leta več kot potrojila in dosegla rekordno raven. Dosegel je skoraj trikratno vrednost unče zlata, vrednost katere je digitalna valuta, upoštevajoč zapiralno vrednost valute, prvič presegla drugega marca. Vrednost bitcoinov v obtoku dosega 0,6 odstotka vrednosti vsega izkopanega zlata. Izkopana vrednost zlata je ocenjena, saj je kar nekaj tega skritega še iz časov, ko niso beležili nakopanih količin. Obseg vseh digitalnih valut pomeni 1,5 odstotka obsega vrednosti vsega zlata na svetu.

 

Tudi konkurenci ne gre slabo

Vrednost ethereuma, na trgu digitalnih valut bitcoinovega trenutno največjega tekmeca, je v primerjavi z začetkom leta zrasla za skoraj tri tisoč odstotkov. Dnevni obseg trgovanja z ethereumi že pogosto preseže dnevni promet trgovanja z bitcoini. Skupno je bil v zadnjem mesecu obseg prometa z ethereumi za sedem odstotkov manjši od obsega prometa z bitcoini.

Kakšne naj bi bila prihodnost digitalnih valut

Vrednost bitcoinu raste z vsakim novim priznanjem, primer tega je pred kratkim dosežena legalizacija za plačila z valuto bitcoin na Japonskem. Tudi vsaka strokovna debata na temo prihodnosti bitcoina samo še opogumi vlagatelje v nove naložbe.

Analitik banke Saxo Bank je v maju za TV mrežo CNBC napovedal, da lahko vrednost bitcoina v prihodnjih desetih letih poskoči na 100 tisoč ameriških dolarjev. Vsa omejena zaloga bitcoinov (21 milijonov bitcoinov) v obtoku naj bi bila dosežena leta 2140.

Po njegovih ocenah trga se bo v prihodnjih desetih letih število bitcoinov v obtoku povečalo z današnjih 16,5 milijona na 17 milijonov. Tržna kapitalizacija bitcoina naj bi se v tem obdobju povečala na 1,75 bilijona dolarjev in glede na to, da bo v obtoku 17 milijonov bitcoinov, bo vsak vreden 100 tisoč dolarjev. Analitik je še dodal, da gre za grobo oceno, saj je na primer vrednost bitcoina samo v letu 2013 poskočila za več kot pet tisoč odstotkov.

Na koncu je analitik še dodal: "Digitalne valute niso samo trenutna strast, ampak bodo tu tudi ostale. Trg bo oblikoval tri glavne digitalne valute, med katerimi bo zaradi svojega pionirstva v svetu digitalnih valut tudi bitcoin."

Ni vse zlato, čemur pravimo digitalna valuta

Trenutno tretja najmočnejša digitalna valuta po tržnem deležu ripple ima malce bolj žalostno zgodbo. Trgovanje s to valuto zadnje tedne upada. Še prvega julija je imel ripple desetodstotni delež na trgu digitalnih valut. Od takrat je doživljal upad skoraj vsak dan. Samo v enem mesecu je izgubil 40 odstotkov svojega tržnega deleža.

Ne spreglejte